Araneus marmoreus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Araneus marmoreus
Femelă
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Arachnida
Ordin: Araneae
Subordin: Araneomorphae
Familie: Araneidae
Subfamilie: Araneinae
Gen: Araneus
Specie: marmoreus
Nume binomial
Araneus marmoreus
Clerck, 1757

Araneus marmoreus, supranumit păianjen de marmură, este o specie de păianjen care aparțin familiei Araneidae.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Lungimea corpului mascul este de 5-9 milimetri, iar cel al femelei ajunge până la 9-15 mm. Opistosoma este puțin mai voluminoasă în partea anterioară. Culoarea corpului este foarte vie și variată. Prosoma are nuanțe mai închise de roșu, portocaliu, brun, uneori gri. Opistosoma este portocalie sau galbenă, cu diferite pete roșii, gălbui sau albe. Petele au configurația unei cruce. Varietatea Araneus marmoresus pyramidus este de culoare galbenă palid cu pete negre. Juvenilii se maturizează în lunile august – octombrie.

Mod de viață[modificare | modificare sursă]

Varietatea Araneus marmoresus pyramidus

Este o specie nocturnă, spre apus iese să-ți construiască pânza. El țese pânze sferice printre ramurile arbuștilor sau arborilor scunzi. În timpul zilei se ascunde într-un loc bine camuflat în apropierea pânzei. Noaptea atârnă în centrul pânzei sau se ascunde într-o retragere. Se hrănește cu diverse insecte zburătoare. Pânza sa este foarte rezistentă și pot captura prăzi destul de mari, lăcustele de exemplu. Victima este imobilizată prin injectarea veninului, apoi este învăluită cu mătase special. Araneus marmoreus este inofensiv pentru om.

Răspândire[modificare | modificare sursă]

Are o răspândire holarctică. Păianjenul de marmură preferă zonele umede, umbrite ca pădurile și regiuni mlăștinoase. Este foarte răspândit în întreaga Europă. Varietatea Araneus marmoresus pyramidus se întâlnește doar în Europa.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Preston-Mafham, Ken (). Spiders: Compact Study Guide and Identifier. Angus Books. ISBN 978-1-904594-93-2. 

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Araneus marmoreus