Apink

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Apink
180708 Sangam Fan Signing Apink.jpg
Apink
Date personale
OrigineSeoul, Coreea de Sud
Gen muzicalK-pop
Bubblegum pop[*]
Synthpop  Modificați la Wikidata
Ani de activitate2011 - prezent
Case de discuriEMI
Kakao M[*][[Kakao M (music label from South Korea)|​]]
Play M Entertainment[*][[Play M Entertainment (South Korean entertainment management company)|​]]  Modificați la Wikidata
Membri
Park Cho-rong
Yoon Bo-mi
Jung Eun-ji
Son Na-eun
Kim Nam-joo
Oh Ha-young
Foști membri
Hong Yoo-kyung
Prezență online

Apink este o formație sud-coreeană creată de Play M Entertainment (fostul A Cube Entertainment[1] [2] și Plan A Entertainment[3]). Formația a debutat pe 19 aprilie 2011 cu EP-ul „Seven Springs of Apink”, având șapte membre sud-coreene: Park Cho-rong, Yoon Bo-mi, Jung Eun-ji, Hong Yoo-kyung, Son Na-eun, Kim Nam-Joo și Oh Ha-Young. Yoo-kyung a părăsit grupul în aprilie 2013 pentru a se concentra asupra studiilor.

De la debutul lor, Apink a câștigat premii la spectacole precum Golden Disc Awards, Seoul Music Awards și Mnet Asian Music Awards. Primul program muzical câștigat a fost pe M Countdown pe 5 ianuarie 2012, pentru „My My” de pe al doilea EP „Snow Pink”. Apink a câștigat mai mult de 30 de premii muzicale și 32 de premii pentru programe muzicale. Până în prezent, Apink a lansat opt EP-uri, trei albume de studio în Coreea de Sud și trei albume de studio în Japonia.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Pre-debut[modificare | modificare sursă]

În februarie 2011, A Cube Entertainment a anunțat prima stagiară pentru noul grup de fete, Apink, Son Na-eun. Park Cho-rong, care a apărut la sfârșitul videoclipului muzical japonez „Shock” al trupei Beast, s-a alăturat, ca lider al grupului. A Cube a anunțat-o pe Oh Ha-young ca a treia membră. În martie, Jeong Eun-ji a fost introdusă ca a patra membră pe contul de Twitter al lui A Cube printr-un videoclip în care interpreta piesa „Love You I Do” a lui Jennifer Hudson. Hong Yoo-kyung a fost anunțată în mod similar printr-un videoclip online în care cânta la pian. Ultimele două membre, Yoon Bo-mi și Kim Nam-joo, au fost introduse prin intermediul reality show-ului grupului, Apink News.

Înainte de debutul grupului, documentarul Apink News a fost difuzat pe canalul coreean Trend E. Spectacolul a relatat procesul de lansare a Apink. Episoadele au fost găzduite de diferite vedete, printre care G.NA, Mario, Seung Ho și G.O din MBLAQ, Beast, 4Minute, Jinwoon din 2AM, Sunhwa și Hyoseong din Secret. Cu o săptămână înainte de debutul oficial al lui Apink, au filmat prima reclamă pentru Ceylon Tea.

2011: Debutul, succesul în creștere și lansări ulterioare[modificare | modificare sursă]

Apink concertând la Global StarCraft II League 2011

Grupul și-a lansat EP-ul de debut, Seven Springs of Apink și videoclipul pentru single-ul său principal, „Mollayo” (몰라요; „I Don't Know”), pe 19 aprilie 2011. Albumul este format din cinci melodii, inclusiv "It Girl" și "Wishlist". Videoclipul pentru „Mollayo” a fost prezentat de Lee Gi-kwang din Beast. Apink și-a făcut debutul în scenă cu "Mollayo" pe Mnet's M Countdown pe 21 aprilie pentru a-și promova albumul. După câteva luni de promovare a „Mollayo”, au început să promoveze „It Girl”. Apink a înregistrat, de asemenea, piesa „Uri Geunyang Saranghage Haejuseyo” (Please 그냥 사랑 하게 해주세요; „Please Let Us Love”) pentru drama SBS, Protect the Boss, a cărei coloană sonoră a fost lansată în septembrie 2011.

În noiembrie 2011, Apink a început să înregistreze o emisiune de televiziune numită "Birth of a Family" cu trupa de băieți Infinite. Spectacolul a urmat eforturile celor două grupuri de idoli de a îngriji animale abandonate și maltratate pe parcursul a opt săptămâni.

Grupul a lansat al doilea EP, Snow Pink, pe 22 noiembrie 2011, cu single-ul principal „My My”, o melodie compusă de Shinsadong Tiger. Promoțiile pentru „My My” au început pe 25 noiembrie pe Music Bank de la KBS. Promoțiile pentru „My My” includeau o cafenea cu ceai de o zi, care servea fanii pentru a strânge profituri în scopuri caritabile, unde membrii grupului pregăteau singuri mâncarea și băuturile. Membrii au scos la licitație și obiecte personale în scopuri caritabile.

Tot în noiembrie, Apink au primit primul lor premiu, „Female Rookie Award”, la Mnet Asian Music Awards 2011, care a avut loc la Singapore. În decembrie 2011, Apink și Beast au lansat un videoclip cu piesa „Skinny Baby” pentru marca de uniforme școlare Skoolooks. În ianuarie 2012, au primit încă trei „Rookie Awards”, la Korean Culture & Entertainment Awards și Golden Disk Awards de la Osaka și High 1 Seoul Music Awards la Seul.

2012–2013: Primul album de studio, plecarea lui Yoo-kyung și succesul comercial[modificare | modificare sursă]

Apink concertând la Mnet M Countdown Smile Thailand Southeast Asia, 2012

În ianuarie 2012, Apink a câștigat primul premiu al spectacolului muzical Mnet's M Countdown pentru "My My". În februarie, au primit premiul „Rookie of the Year” la premiile Gaon Chart. Grupul a concertat la Canadian Music Fest în martie 2012. Apink News a continuat timp de trei sezoane. Pentru sezonul 3, care a început să fie difuzat în iunie 2012, membrele Apink au contribuit ca scriitori, operatori de camere, regizori și în alte locuri de muncă de producție.

Următorul grup a lansat eponimul "April 19” (4월 19일) pentru a sărbători prima aniversare. Piesa a fost compusă de Kim Jin-hwan, cu versuri ale liderului grupului, Park Cho-rong. Piesa a fost inclusă pe primul lor album de studio, Une Année, care a fost lansat pe 9 mai 2012. Grupul a început promovarea albumului cu apariții săptămânale la programele muzicale pentru a interpreta piesa "Hush” până în iunie. Au continuat să promoveze albumul în iulie, odată cu lansarea celui de-al treilea single de pe album, "Bubibu”. Single-ul a fost ales de fani printr-un sondaj pe site-ul Mnet.

În ianuarie 2013, Apink a înregistrat un alt single cu Beast pentru a promova Skoolooks. Pe 5 ianuarie, la concertul AIA K-POP 2013 din Hong Kong, grupul a interpretat mai multe dintre piesele lor împreună cu alte grupuri Cube Entertainment 4Minute și Beast. În aprilie 2013, Play M Entertainment a lansat declarația conform căreia Hong Yoo-kyung a părăsit grupul din cauza programelor educaționale, iar Apink va continua ca grup din șase membre.

Cel de-al treilea EP al grupului, Secret Garden, și muzica pentru piesa de titlul, "NoNoNo", au fost lansate pe 5 iulie 2013. "NoNoNo” a fost cel mai mare single din top al grupului, ajungând pe locul 2 în K-Pop Hot 100 al Billboard. În noiembrie 2013, la Mnet Asian Music Awards 2013, Apink a primit premiul Next Generation Global Star. În decembrie, Apink a colaborat cu Cube Entertainment, Beast, 4Minute, BTOB, G.NA, Roh Ji-hoon, Shin Ji-hoon și Kim Kiri pentru a lansa „Christmas Song”. În aceeași lună, au înregistrat un single de colaborare cu B.A.P, intitulat „Mini” pentru Skoolooks.

În iulie 2013, Apink au fost selectate ca ambasadoare onorifice pentru Seoul Character & Licensing Fair 2013.

2014–2016: Creșterea popularității și debutul japonez[modificare | modificare sursă]

Apink pe covorul roșu la KBS Song Festival 2014

Pe 13 ianuarie 2014, Apink a lansat „Good Morning Baby”, o melodie compusă de Duble Sidekick, pentru a sărbători cea de-a 1.000-a zi de la debutul grupului. Melodia a atins numărul 6 în topul săptămânal al Gaon. Al patrulea EP, Pink Blossom, și videoclipul melodiei sale, „Mr. Chu”, de Duble Sidekick, au fost lansate pe 31 martie. Piesa a ajuns pe locul 2 în K-Pop Hot 100 de la Billboard. Apink a câștigat șase trofee la spectacolele muzicale pentru „Mr. Chu”, iar piesa a fost a opta cea mai bine vândută piesă digitală din 2014, conform topului de la sfârșitul anului al Gaon.

În iunie 2014, Yoon Bomi și Kim Namjoo au format o subunitate numită Apink BnN, care a lansat single-ul „My Darling” pentru Brave Brothers '10th Anniversary Project. "My Darling” a fost inclus ulterior în Pink Luv, al cincilea EP al Apink. Single-ul „Break Up to Make Up” pentru proiectul A Cube for Season #Sky Blue, cu Jeong Eunji și colegul de agenție Huh Gak, a fost lansat pe 8 iulie, ocupând primul loc în topul digital săptămânal al Gaon.

Apink a debutat în Japonia pe 4 august la Tokyo și pe 15 septembrie la Osaka cu 6.000 de fani prezenți. Primul lor single în limba japoneză, „NoNoNo”, care include și o versiune japoneză a „My My”, a fost lansat pe 22 octombrie. Single-ul a fost numărul 4 în topul săptămânal al single-urilor Oricon. Peste 20.000 de fani s-ar fi adunat pentru evenimentele de debut organizate în trei orașe japoneze.

În august, Apink a fost aleasă să înlocuiască trupa Beast la reality show-ul MBC Every1, Showtime. Apink's Showtime a fost difuzat pentru prima dată pe 7 august 2014 și au existat în total opt episoade. Spectacolul a urmat activitățile zilnice ale Apink.

În noiembrie 2016, Apink și-a început turneul Asia "Pink Aurora", care a avut loc în numeroase țări din Asia de Est, inclusiv Taiwan și Singapore. Plan A Entertainment a anunțat, de asemenea, al treilea concert coreean Apink, „Pink Party”, care a avut loc la Seul pe 17 și 18 decembrie. După acest anunț, biletele s-au epuizat în mai puțin de două minute. Tot în acest timp, Apink s-a întors în Japonia pentru a-și promova al doilea album japonez, Pink Doll, care urma să fie lansat în Japonia pe 21 decembrie.

Pe 30 noiembrie, Plan A Entertainment a anunțat prin Naver că Apink se va întoarce pe 15 decembrie cu primul lor album special, Dear, în ciuda activităților și promoțiilor riguroase de la sfârșitul anului 2016. Plan A a declarat că albumul va prețui dragostea și sprijinul fanilor de la debut lor încoace. Dear are cinci piese noi originale, dintre care trei sunt duete cântate și scrise exclusiv de perechi de membre. Un videoclip pentru piesa de titlu a albumului, „Cause You're My Star”, a fost încărcat pe YouTube pe canalul oficial 1theK și Apink. Albumul a inclus, de asemenea, versiuni instrumentale și balade ale hiturilor anterioare ale Apink, inclusiv "Mr. Chu”, "NoNoNo”, "Luv” și "19 April”.

2017-prezent: Reinventarea și recunoașterea internațională[modificare | modificare sursă]

Apink concertând la Mercedes Benz Donatic & Race Event în mai 2017

Pe 21 martie, Apink a lansat al șaptelea single japonez, „Bye Bye”. Al doilea mini album al lui Eun-Ji, The Space, și piesa sa de titlu, „The Spring”, au fost lansate pe 10 aprilie. Pe 19 aprilie, Apink a lansat o altă melodie pentru fani, „Always”. Primul concert solo al lui Eun-ji a avut loc în perioada 3-5 iunie.

Pe 26 iunie a fost lansat Pink UP, împreună cu single-ul „Five”, scris de Shinsadong Tiger. În prima sa săptămână de la lansare, Pink UP a ocupat topul Gaon Album Chart, primul de la Pink Luv. „Five” a atins numărul 4 în topul digital.

Apink a lansat al optulea single japonez "Motto GO! GO!" pe 25 iulie și a promovat piesa ținând cel de-al treilea turneu japonez, „3 Years” - cântând la Kobe pe 22, Nagoya pe 26 și Yokohama pe 30 iulie. În colaborare cu colegii Huh Gak și Victon, Apink a lansat pe 3 august, un remake al piesei "Oasis" a trupei Brown Eyed Girls din 2007.

Apink în martie 2018

Apink a susținut al patrulea concert coreean Pink Space la Seul pe 12 și 13 ianuarie. Concertul, care a fost anunțat în decembrie, a vândut bilete la trei minute după anunț. În sărbătoarea celei de-a șaptea aniversări, Apink a lansat single-ul "Miracle" și o carte foto pe 19 aprilie, urmată de o întâlnire a fanilor care a avut loc pe 21 aprilie.

Pe 2 iulie, Apink a lansat al șaptelea mini album One & Six. Piesa de titlu, "I'm So Sick” (coreeană: 1도 없어), a fost folosită pentru a promova albumul împreună cu piesa B „Alright”. Încă o dată, Apink a lucrat cu colaboratorul obișnuit Black Eyed Pilseung pentru piesa principală, care a produs anterior piesa "Only One”. Odată cu această revenire, Apink a luat-o într-o direcție diferită conceptual, cu o imagine mai îndrăzneață și un sunet mai sofisticat. "I'm So Sick” a ocupat mai multe topuri muzicale în Coreea de Sud după lansare. Albumul în sine a fost în fruntea clasamentului Gaon și le-a determinat pe Apink să ajungă la cea mai înaltă poziție din topul Billboard’s World Albums la numărul 11. Billboard a ales piesa principală ca una dintre cele mai bune 20 de melodii K-Pop din 2018, menționând că „s-a simțit un pic meta - în timp ce grupul de fete din șase membri și-a schimbat imaginea pentru ceva mult mai convingător".

În august, Apink au început un alt turneu în Asia, vizitând Hong Kong, Kuala Lumpur, Jakarta, Singapore, Tokyo și Taipei. Pe 1 decembrie, Apink a primit premiul Top 10 Artists la MelOn Music Awards pentru piesa lor „I'm So Sick”.

Apink în ianuarie 2019

Pe 7 ianuarie, Apink a lansat al optulea mini album Percent, împreună cu single-ul "%% (Eung Eung)”, compus de colaboratorii frecvenți Black Eyed Pilseung și Jeon Goon. Single-ul, care a continuat noua direcție luată de grup cu "I'm So Sick”, a ajuns în fruntea câtorva topuri muzicale din Coreea de Sud după lansare și a ajuns pe locul 17 în topul digital Gaon, în timp ce albumul a ajuns Nr. 3 în topul coreean și nr. 14 în topul Billboard World Albums. Pentru a promova noul album, Apink a interpretat "%% (Eung Eung)” la diferite emisiuni muzicale, împreună cu piesa B "Hug Me”, pentru o perioadă de două săptămâni începând cu 9 ianuarie.

Pentru a sărbători cea de-a 8-a aniversare, Apink a lansat single-ul digital "Everybody Ready?” dedicat fanilor pe 19 aprilie.

Pe 13 martie 2020, Play M Entertainment a anunțat că Apink va reveni în aprilie. Pe 13 aprilie, Apink a lansat al nouălea mini-album Look, precum și single-ul, "Dumhdurum”. "Dumhdurum” a fost compus și scris de Black Eyed Pilseung și Jeon Goon, care au lucrat la piesele lor anterioare "I'm So Sick” și "%% (Eung Eung)”. La lansare, piesa a ocupat patru topuri importante în timp real în Coreea de Sud și a devenit prima lor melodie care a ajuns pe primul loc pe Melon în 5 ani, de la "Remember”. Pentru a promova noul album, Apink a interpretat "Dumhdurum” la diferite spectacole muzicale, împreună cu piesele B "Be Myself”, "Love is Blind” și "Moment” pentru o perioadă de două săptămâni începând cu 17 aprilie. "Look” a debutat pe locul 2 în Gaon Album Chart, în timp ce "Dumhdurum” a ajuns pe locul 2 în Digital Chart, oferind grupului cel de-al nouălea top 10 single. "Dumhdurum” s-a clasat, de asemenea, pe locul 2 în topul melodiilor K-pop din Billboard din 2020.

Pentru a sărbători cea de-a 10-a aniversare, Apink va lansa un nou single digital pe 19 aprilie 2021.

Imaginea și stilul muzical[modificare | modificare sursă]

Imaginea și stilul muzical al lui Apink sunt adesea comparate cu grupurile de fete din prima generație S.E.S. și Fin.K.L. Apink are o imagine inocentă și feminină, neobișnuită printre conceptele sexy ale grupurilor de fete. În 2012, membra Oh Ha-young a spus: „Alte grupuri de fete din zilele noastre tind să-și evidențieze abilitățile de dans și aspectul sexy, dar conceptul nostru a fost o imagine inocentă și pură. Cred că de aceea publicul s-a simțit confortabil cu noi”. Cu toate acestea, cu versiuni ca „Luv” din 2014 și „Remember” din 2015 s-au abătut și au arătat o latură mai matură și sensibilă a grupului, păstrându-și totuși inocența de marcă.

Muzica lui Apink se încadrează în general în genul bubblegum pop, cu versuri vesele. Jeff Benjamin de la Billboard a comentat că „My My” ia reamintit de bubblegum pop-ul de la începutul anilor 2000, „NoNoNo” a fost influențat de synth-pop-ul din 1980 și „Luv” amintește de hip-hop-ul anilor 1990, în timp ce îl amesteca cu melancolia baladei, o melodie de dragoste pierdută cu tematică de toamnă. „Mr. Chu”, lansat în primăvara anului 2014, continuă o serie de piese bubblegum pop marca Apink, care este „foarte Apink”. Între timp, titlul piesei „Remember” este o „melodie veselă de synth-pop care amintește despre o dragoste în timpul verii” și „are un ritm rapid și un sunet vintage pentru a bate căldura verii”. Piesa lor din 2016, „Only One”, este descrisă ca fiind matură, amestecând R&B mid-tempo și dance-pop cu ritmuri subtile de hip-hop, în timp ce melodia de genul „Boom Pow Love” arată o vibrație energetică mult mai urbană, cu ritmuri pulsante. în comparație cu hiturile lor anterioare.

Odată cu lansarea piesei „I'm So Sick” din 2018, Apink a arătat o schimbare în stilul lor muzical, trecând către un sunet mai matur și sofisticat. Piesa, cu utilizarea autotune-ului, a sintetizatorului și a ritmurilor house, și a conținutului său liric de a nu mai avea nici măcar un pic de sentiment pentru un fost, face din „I'm So Sick” o piesă mult mai îndrăzneață decât pentru cea ce era cunoscută Apink. „%% (Eung Eung)” din 2019 face cam același lucru. Folosirea de „izzy snyths, bătăi rapide și lovituri de percuție pe măsură ce membrii cântă despre tipul de persoană pe care ar trebui să o iubească” fac din %% (Eung Eung) o altă melodie care se abate de la o mare parte din lucrările anterioare ale lui Apink.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume coreene

  • Une Année (2012)
  • Pink Memory (2015)
  • Pink Revolution (2016)


Albume japoneze

  • Pink Season (2015)
  • Pink Doll (2016)
  • Pink Stories (2017)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „EXID·에이핑크 소속사, 나란히 사명 변경 왜” (în Korean). entertain.naver.com/. . Accesat în . 
  2. ^ Kevin Fox (). „A Cube Entertainment Rebrands, Changes Name To Plan A Entertainment”. kpopstarz.com. Accesat în . 
  3. ^ „[공식입장] 플랜에이·페이브 합병…'플레이 M' 이름으로 새 출발”. entertain.naver.com (în coreeană). . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Apink