Andrei Slavnov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Andrei Slavnov
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Moscova, RSFS Rusă, URSS Modificați la Wikidata
Decedat (82 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Cetățenie Rusia Modificați la Wikidata
Ocupațiefizician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniuteoria cuantică a câmpurilor  Modificați la Wikidata
InstituțieUniversitatea de Stat din Moscova  Modificați la Wikidata
Alma Materfiziceski fakultet MGU[*][[fiziceski fakultet MGU (Faculty of Moscow State University)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațiiAcademia Rusă de Științe
Academia de Științe a URSS[*]  Modificați la Wikidata
PremiiPremia imeni I. Ia. Pomeranciuka[*][[Premia imeni I. Ia. Pomeranciuka (Russian award for theoretical physics)|​]] ()
Zolotaia medal imeni N. N. Bogoliubova[*][[Zolotaia medal imeni N. N. Bogoliubova |​]]
Premia imeni V. A. Foka[*][[Premia imeni V. A. Foka |​]]  Modificați la Wikidata

Andrei Slavnov (n. , Moscova, RSFS Rusă, URSS – d. [1]) a fost un fizician-teoretician rus, care a fost ales în anul 2000 membru titular al Academiei de Științe din Rusia. Este laureat al Premiului de Stat al URSS (1995).

Biografie[modificare | modificare sursă]

A provenit dintr-o familie aristocratică rusă. Tatăl lui se numea Alexei Slavnov. A absolvit facultatea de fizică a Universității de Stat din Moscova (1962). Candidat în științe fizico-matematice (1965), doctor în științe fizico-matematice (1972), profesor (1983). A lucrat mai mulți ani la Institutul de matematică Steklov al Academiei de științe din URSS și, ulterior, Rusia. În anii 1985-1992 a fost membru al Comisiei Supreme pentru atestare a tezelor științifice din subordinea Consiliilor de Miniștri ale URSS și Federației Ruse. A fost redactor-șef al revistei Teoreticeskaia i matematiceskaia fizika și șef al catedrei de fizică teoretică a Universității din Moscova (din anul 1990). A fost membru al Asociației Internaționale de Fizică Matematică.

Creația științifică[modificare | modificare sursă]

Domeniul principal de preocupări ține de teoria cuantică a câmpurilor. Direcții: cercetări clasice în domeniul teoriei cuantice a câmpurilor, superstringuri, câmpuri gauge, teoria generală a sistemelor cu legături, metode neperturbative, modele pe rețea, sisteme deplin integrabile, teorii conform invariante, modele matriciale.

A dat prima demonstrație a renormării teoriilor Yang-Mills, care se află la baza teoriilor gauge a interacțiilor particulelor elementare, cunoscută în literatură ca identitățile Ward-Takahashi-Slavnov-Taylor.[2]

Millenium Problem despre teoriile Yang-Mills in 4 dimensiuni este in continuare nerezolvata. O solutie a acestei probleme ar raspunde la intrebari cosmologice fundamentale, precum explicatia stabilitatii spectrului de particule elementare observate si descrise de catre Standard Model.

Discipoli[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b (PDF) http://www.mi-ras.ru/news/22/Slavnov_obituary.pdf, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Slavnov, A. A., Ward identities in gauge theories, Theoretical and Mathematical Physics, 1972, vol. 10, p. 99