André Campra

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
André Campra
André Campra.jpg
André Campra
Date personale
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Aix-en-Provence, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (83 de ani)[1][3][4][2] Modificați la Wikidata
Versailles, Franța[5] Modificați la Wikidata
CetățenieRoyal Standard of the King of France.svg Franța Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Romano-Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor
coregraf[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicaloperă  Modificați la Wikidata
Prezență online

André Campra (botezat pe 4 decembrie 1660, Aix-en-Provence – d. 29 iunie 1744, Versailles) a fost un compozitor francez.

Din punct de vedere cronologic în istoria muzicală este situat între Jean-Baptiste Lully și Jean-Philippe Rameau, participând la apariția unor forme noi în opera franceză.

După ce a fost format la catedrala Saint-Sauveur din Aix-en-Provence, accede în doar câțiva ani la postul de profesor muzician la Notre-Dame de Paris, după ce a fost în aceeași postură la Toulon, Arles (la catedrala Saint-Triomphe) și la catedrala Saint-Etienne din Toulouse. Va deveni astfel inspector general, dirijând de asemenea muzicienii și pajii Capelei regale (cu precădere cântăreți –cântăreți bisericești – adulți și tineri în curs de formare) fiind unul dintre cei doi compozitori „obișnuiți”, până ce se retrage în 1735 din motive de sănătate. Este autorul a numeroase opere profane mai ales în domeniul operei de balet (pentru care a fost un adevărat creator). Va compune un număr important de partituri religioase. Unele dintre marile sale motete au rămas celebre (mai ales Requiemul).

Culmea gloriei sale a fost în perioada Regentă (perioadă care are loc între 1715 și 1723), Campra fiind încă adulat în ultimii ani ai vieții sale.

Moare la Versaille în 29 iunie 1744, la vârsta de 83 de ani. Testamentul său ni-l arată, destul de curios, sărac, infirm, izolat în micul său apartament, în compania a doi servitori. Când a murit, opera sa, deși era încă vie difuzată în provincie se va menține în repertoriu pentru mai mult de douăzeci de ani.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „André Campra”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b André Campra, International Music Score Library Project, accesat în  
  3. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ André Campra, SNAC, accesat în  
  5. ^ „André Campra”, Gemeinsame Normdatei, accesat în