Sari la conținut

Ana de Châtillon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Ana de Chatillon)
Ana de Châtillon
Date personale
Născută1154 Modificați la Wikidata
Principatul de Antiohia Modificați la Wikidata
Decedată1184 (30 de ani) Modificați la Wikidata
Székesfehérvár, Regatul Ungariei, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCatedrala din Székesfehérvár[*] Modificați la Wikidata
PărințiRenaud de Châtillon[1]
Constance a Antiohiei[1] Modificați la Wikidata
Frați și suroriBohemond III of Antioch[*][[Bohemond III of Antioch (Prince of Antioch)|​]]
Philippa of Antioch[*][[Philippa of Antioch (Mistress of Byzantine royalty)|​]]
Maria of Antioch[*][[Maria of Antioch (Byzantine Empress)|​]]
Jeanne of Antioch[*][[Jeanne of Antioch |​]]
Reno tou Satigiόn[*][[Reno tou Satigiόn |​]]
Alice of Chatillon[*][[Alice of Chatillon ((1181-1235))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuBéla al III-lea (din )[2] Modificați la Wikidata
CopiiImre al Ungariei[2]
Margareta a Ungariei[*][2][3]
Andrei al II-lea al Ungariei[2]
Constanța a Ungariei[2] Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriregină
regină consoartă
Familie nobiliarăHouse of Châtillon[*][[House of Châtillon (ancient noble family of Champagne and Châtillon-sur-Marne)|​]]
Dinastia Arpadiană
Stema Casei de Châtillon

Ana de Châtillon sau Agnès de Antiohia, cunoscută și sub numele de Agnès de Châtillon (n. 1154, Principatul de Antiohia – d. 1184, Székesfehérvár, Regatul Ungariei, Austro-Ungaria), aparținând Casei de Châtillon, a fost regină a Ungariei ca soție a regelui Béla al III-lea, din 1172 până la sfârșitul vieții și mamă a regilor Imre și Andrei al II-lea ai Ungariei.

Ana de Châtillon s-a născut în anul 1154 ca fiică a lui Renaud de Châtillon[4] și a soției sale, prințesa Constance a Antiohiei (1127–1163).

Tatăl Agnèsei a fost capturat de musulmani în noiembrie 1160 și a fost închis la Alep în următorii șaptesprezece ani fiind apoi executat de Saladin.

În 1170 Agnès a mers la Constantinopol, la sora sa, Maria, soția împăratului bizantin Manuel I Comnenul. La curtea imperială, Agnès a primit numele de Anna. Respectând dorința împăratului, Agnès s-a căsătorit cu prințul Béla, fiul regelui Géza al II-lea și frate al regelui Ștefan al III-lea, care primise, la curtea bizantină numele de Alexios. Prințul Béla rupsese, la cererea împăratului, logodna cu Maria Comnena, fiica cea mare a împăratului Manuel I. Alexios era ostatic la curtea bizantină a bazileului Manuel I Comnenul. Alexios, în timpul cât a trăit în Constantinopol, și-a însușit cultura bizantiană. Manuel I Comnen nu avea fii la vremea respectivă, ci doar fiice și îl crescuse pe Béla ca pe urmașul său la tron.

Noua pereche a mers într-un pelerinaj la Ierusalim, unde a făcut o donație ordinului călugăresc ospitalier.

În cursul verii anului 1172, după moartea regelui Ștefan al III-lea al Ungariei, soțul Anei a devenit regele Ungariei sub numele Béla al III-lea, s-au mutat în Ungaria. În anul 1179 a ctitorit Mănăstirea cisterciană Igriș, o abație-filială a Mănăstirii cisterciene din Pontigny.

Din căsătoria Anei cu regele Béla al III-lea au rezultat șase copii:

Sfârșitul vieții

[modificare | modificare sursă]
Sarcofagul Anei și al soțului ei (secolul al XIX-lea), în Biserica Mátyás, din Budapesta

Ana a murit în 1184, la vârsta de 30 de ani, și a fost înmormântată în orașul Székesfehérvár. În anul 1848 mormântul ei a fost deschis, iar rămășițele pământești ale reginei au fost transferate, alături de cele ale soțului ei, în Biserica Mátyás (în maghiară Mátyás-templom), din Buda, azi cartier al Budapestei, pe malul drept al Dunării.

  1. ^ a b Medieval Lands 
  2. ^ a b c d e Kindred Britain 
  3. ^ The Peerage 
  4. ^ Renaud de Châtillon (născut spre anul 1120 - mort executat de Saladin, în 1187, la Hattin) a fost prinț consort al Antiohiei (1153 - 1163), apoi senior al Cisiordaniei și al Hebronului.
  5. ^ a b c d e Jiri Louda et Michael MacLagan, Les Dynasties d'Europe, Bordas, 1995.
  6. ^ Bonifaciu I de Monferrat (născut pe la 1150 - decedat în 1207) era marchiz de Monferrat și rege al Thessalonicului (1205-1207). A fost unul dintre conducătorii celei de-a patra cruciade.
  • hu Bertényi, I. , Diószegi, I. , Horváth, J. , Kalmár, J. y Szabó P. (2004). Királyok Könyve. Magyarország és Erdély királyai, királynői, fejedelmei és kormányzói. Budapest, Hungría: Helikon Kiadó.
  • hu Korai Magyar Történeti Lexikon (9-14. század), főszerkesztő: Kristó Gyula, szerkesztők: Engel Pál és Makk Ferenc (Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994)
  • fr Jiri Louda et Michael MacLagan, Les Dynasties d'Europe, Bordas, Paris, 1995. ISBN 2-04-027115-5