Amadeus (trupă)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Trupa Amadeus (cunoscută și ca Cvartetul Amadeus) este un cvartet vocal-instrumental, un proiect muzical originar din București, România, care adoptă stilurile classical crossover și pop. Trupa Amadeus este alcătuită din patru muzicieni: Andreea Runceanu (vioară/voce), Bianca Gavrilescu (voară/backing vocals), Patricia Cimpoiașu (violoncel/backing vocals) și Laura Andreea Lăzărescu (pian/voce/backing vocals).

Istorie[modificare | modificare sursă]

Trupa Amadeus a fost fondată în luna noiembrie 2000 de către producătorul muzical Adrian Ordean [1] și managerul artistic Florin Ionescu, fiind compusă din Andreea Runceanu, Alexandra Chișe, Cristina Filotti și Grațiela Giolu.

Din 2000 până în prezent, trupa Amadeus a lansat 5 albume și a susținut turnee internaționale.

În 2004, Alina Dinică i-a luat locul Grațielei Giolu în trupa Amadeus.

În 2007, Patricia Cimpoiașu a înlocuit-o pe Alina Dinică în formula trupei, cea din urmă alegând să își continue studiile muzicale la Academia de Muzică din Milano, Italia. Patricia se afla, la acea dată, în ultimul an la liceul de muzică George Enescu din București.

În 2014, Alexandra Chișe și Cristina Filotti au fost înlocuite de Bianca Gavrilescu (vioară) și Naomi Anelis (pian).

În 2017, Naomi Anelis a fost înlocuită de Laura Andreea Lăzărescu (pian/voce/backing vocals).

Albume și turnee[modificare | modificare sursă]

Trupa Amadeus a început înregistrările pentru albumul de debut, Continental[2], în 2001, album ce a fost produs de Adrian Ordean. Prima apariție publică a avut loc în data de 10 februarie 2001, la postul Acasă TV.

Între anii 2002 și 2009, Trupa Amadeus a lansat următoarele albume, sub casa de producție MediaPro Music: Continental, Meridian, Freedom, The Island, 24 ore.

În 2002, Amadeus a concertat pentru militarii români din baza militară americană aflată în Afganistan[3].

În 2004, Amadeus a concertat în deschiderea spectacolului lui Jose Carreras din București[4]. A urmat o serie de concerte în Cipru, Singapore, Italia, Israel, Franța, Spania, Germania, Turcia, Algeria.

În același an, Amadeus a susținut un concert în Dublin, Irlanda, în cadrul evenimentului care a marcat aderarea României la Uniunea Europeană.

În 2005, trupa a concertat în cadrul evenimentului Formula 1 Awards din Vienna, Austria.

La sfârștiul anului 2007, Amadeus a lansat primul featuring cu o cântăreață, Roxana Iacob, cea care a compus și a interpretat piesele Up into the Sky, My Eden is You and Love in Sicilia. Noile piese au fost interpretate în anul 2008 în Piața San Marco din Veneția, în timpul Carnavalului de la Veneția.

În 2010, Amadeus a încheiat colaborarea cu compozitorul Adrian Ordean. Din acel moment, piesele trupei au fost compuse și produse, în marea majoritate, de Xenti Runceanu.

În 2010, Amadeus a reprezentat România în cadrul World Expo Shanghai, printr-un concert.[5]

În anul 2014, trupa a lansat noi piese precum Unstoppable, E ziua noastră și coveruri ale unor cunoscute piese românești și internaționale precum Fericirea are chipul tău(Mihaela Runceanu)[6], Derniere Danse (Indila)[7], She’s The One (Robbie Williams)[8].

Amadeus a lansat două tipuri de concerte: Classical Fairy Tale (ca si cvartet interpretând arii clasice și contemporane) și Amadeus The Show, în cadrul cărora, alături de Xenti Runceanu (keyboards) și Radu Moldovan (tobe), interpretează piese pop-rock românești și internaționale.

În 2014 și 2015, Amadeus a concertat în cadrul unor evenimente internaționale [9] precum Horyou Village[10] - Festivalul Internațional de Film de la Cannes, Bienala de Artă de la Veneția, balul Caritabil al St. George Lodge, Nigeria[11], dar și la alte evenimente din Istanbul, Cairo, Londra, Casablanca, Sardinia, Soma Bay, Astana[12].

In August 2015, Amadeus a concertat in Balti, Republica Moldova, alături de Orchestra Națională din Moldova[13].

În 2015, Amadeus a fost premiată cu trofeul Cea mai de succes trupă românească la nivel internațional[14].

Membri[modificare | modificare sursă]

Andreea Runceanu – fondator, vioară, voce: 2000 - prezent

 • Patricia Cimpoiașu - violoncel, backing vocals: 2007 - prezent
 • Bianca Gavrilescu - vioară, backing vocals: 2014 - prezent
 • Laura Andreea Lăzărescu - pian, voce, backing vocals: 2017 - prezent

Membri în formulele anterioare:

 • Naomi Anelis - pian, keyboards: 2014 - 2017
 • Cristina Filotti (keyboards): 2000 - 2014
 • Alexandra Chise (vioară): 2000 - 2014
 • Grațiela Giolu (double bass): 2000 - 2004
 • Alina Dinică (violoncel): 2004 - 2007

Albume[modificare | modificare sursă]

 • Continental (2002)
 • Meridian (2003)
 • Freedom (2004)
 • The Island (2007)
 • 24 Ore (2009)

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Agerpres (). „DOCUMENTAR Compozitorul și chitaristul Adrian Ordean împlinește 60 de ani”. Agerpres. Accesat în . 
 2. ^ Alice Claudia Gherman (). „De la Mozart la Amadeus”. Revista Flacara. Accesat în . 
 3. ^ Mediafax (). „Militarii români din Afganistan au avut de 1 Decembrie o masa traditionala si au asisatat la concertul trupelor Evrika, Amadeus, Hi-Q si Etno”. Mediafax Foto. Accesat în . 
 4. ^ Fan Club (). „Amadeus Biografie”. FanClub.ro. Accesat în . 
 5. ^ Cosmin Navadaru (). „Trupa Amadeus va reprezenta Romania la World Expo 2010”. Hotnews.ro. Accesat în . 
 6. ^ I.M.D. (). „madeus lanseaza "Fericirea are chipul tau" in stil bossa nova!”. WOWbiz.ro. Accesat în . 
 7. ^ Raluca Tanasa (). „„Derniere Danse" (Indila) în versiune Amadeus la vioară, violoncel și pian”. Infomusic.ro. Accesat în . 
 8. ^ Ele.ro (). „Amadeus il primesc pe Robbie Williams cu un cover emotionant al piesei "She's The One". Ele.ro. Accesat în . 
 9. ^ Sara Price & Kelly Price (). „Amadeus”. MOST Magazine. Accesat în . 
 10. ^ Lief Nielsen. „Amadeus Electric Quartet Live Music Takes Center Stage at Horyou Village”. Accesat în 17 sept 2016.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
 11. ^ Carmen Stefan (). „AcasăVedeteRomâneștiRomâncele de la Amadeus au cântat în Nigeria pentru construcția unui spital pentru copiii săraci din Africa! VIDEO Româncele de la Amadeus au cântat în Nigeria pentru construcția unui spital pentru copiii săraci din Africa”. Click. Accesat în . 
 12. ^ Alexandra Constanda (). „Trupa Amadeus, invitat special la o gală din Astana: româncele au cântat pentru liderul rus Vladimir Putin și pentru președintele Kazahstanului”. Adevarul. Accesat în . 
 13. ^ Adriana Dinu (). „Fetele de la Amadeus, show cu artificii și fântâni arteziene pentru 60.000 de oameni!”. OK! Magazine. Accesat în . 
 14. ^ Christian Stan (). „Amadeus este cea mai de succes trupa din Romania la nivel international, in 2015”. Agentia de Presa Mondena. Accesat în .