Amélie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Amélie
Amelie poster.jpg
Afișul francez al filmului
Gen romantic comedy[*]
Film de comedie[1][2][3][4][5]
Regizor Jean-Pierre Jeunet
Autor Jean-Pierre Jeunet
Guillaume Laurant[*]
Scenarist Jean-Pierre Jeunet (scenariu)
Guillaume Laurant (dialog)
Producător Jean-Marc Deschamps
Claudie Ossard
UGC (Franța)
Miramax Films (SUA)[6]
Studio France 3 Cinéma
Canal+
Regizor de imagine Bruno Delbonnel
Montaj Jeffery Schneid
Muzică Yann Tiersen
Narator André Dussollier
Audrey Tautou
Mathieu Kassovitz
Premiera 25 aprilie 2001 (2001-04-25) (Franța)

5 octombrie 2001 (2001-10-05) (Regatul Unit) 16 noiembrie 2001 (2001-11-16) (Statele Unite)

21 decembrie 2001 (2001-12-21) (Australia)
Durata 122 min.
Țara Franța
Germania
Limba originală franceză
rusă
Buget $10 milioane[7]
Încasări $173.921.954[7]
Pagina IMDb
Pagina Rotten-Tomatoes

Amélie este un film francez din 2001, regizat de Jean Pierre Jeunet. Filmul este o comedie cu puternice influențe new wave, freecinema și dogma prin faptul că spectatorul nu este lăsat să-și imagineze nimic, acesta primește informații precise constant de la narator (a cărui voce se aude în off) precum și datorită stilului neconvențional în care s-a filmat.

Au fost utilizate numeroase filtre creând o varietate cromatică filmului, mișcări de aparat și încadraturi specifice cinematografiei post moderniste precum și utilizarea de efecte speciale (privirea de rămas bun a peștelui și topirea lui Amélie) deși nu este un film S.F. sau basm. Bruno de Bonne a fost director de imagine.

Numele original „le fabuleux destin d’Amélie Poulain” al cărui scenariu a fost scris și de regizor prezintă o viziune idealizată a vieții contemporane pariziene, mai exact din Montmartre. Filmul a fost considerat rasist de Kaganski, deoarece nu apar negri sau alte etnii în film, însă regizorul a declarat că în caietul cu fotografii apăreau persoane variate etnic precum și actorul care l-a jucat pe Lucien este de origine africană. Inițial filmul a fost refuzat de Gilles Jacob, cel care selecta filmele pentru Cannes, pe motiv că era „neinteresant”, însă acesta a vizionat un montaj prematur fără coloana sonoră, fapt ce ilustrează marea importanță a sunetului în film. Muzica de film a fost compusă de Yann Tiersen care a fost și premiat; acesta a mai compus și pentru Goodbye Lenin. Amélie a câștigat 4 premii César (regie, imagine, muzică, decor) 2 BAFTA și 5 nominalizări la Oscar și multe altele în anii ce au urmat. Chiar și o nouă specie de broască semitransparentă descoperită în Amazonia a fost numită după film, biologul declarând că inspirația i-a venit de la modul în care filmul acordă atenție și pune accent pe detalii. Regizorul, inițial intenționase să o distribuie pe Emily Watson, dar nereușind, a rescris scenariul pentru o actriță franceză. Amélie a fost jucată în final de Audrey Tautou, al cărei tată este medic dentist, iar mama educatoare asemeni părinților personajului ei. Audrey este cunoscută în afara Franței mai mult pentru rolul ei din ecranizarea controversatului roman Codul lui Da Vinci.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://www.movieloci.com/281-Amelie-from-Montmartre?snapshot=2794, accesat la 1 mai 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
  2. ^ http://www.movieloci.com/281-Amelie, accesat la 1 mai 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
  3. ^ http://www.imdb.com/title/tt0211915/, accesat la 1 mai 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
  4. ^ http://www.metacritic.com/movie/amelie, accesat la 1 mai 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
  5. ^ http://www.filmaffinity.com/en/film151039.html, accesat la 1 mai 2016  Missing or empty |title= (ajutor)
  6. ^ Fabuleux destin d'Amélie Poulain, Le la Internet Movie Database
  7. ^ a b Amelie (2001) – Box Office Mojo”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=amelie.htm. Accesat la 25 septembrie 2011. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]