Alvarezsauroidea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Alvarezsaur)
Sari la navigare Sari la căutare
Alvarezsauroidea
Fosilă:
Jurasic târziu-Cretacic târziu,
160–66 mln. ani în urmă
Mononykus skeleton fix.jpg
Reconstrucție schelet Mononykus olecranus
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Sauropsida
Supraordin: Dinosauria
Ordin: Saurischia
Subordin: Theropoda
Suprafamilie: Alvarezsauroidea
Bonaparte, 1991
Specia tip
Alvarezsaurus calvoi
Bonaparte, 1991
Subgrupuri

Alvarezsauroidea este un superfamilie de dinozauri teropode maniraptorani, care au trăit din Jurasicul târziu până la sfârșitul Cretacicului, acum aproximativ 160-66 milioane de ani în urmă în America de Sud și de Nord, precum și în Asia. Cladele Alvarezsauroidea, Alvarezsauridae și Alvarezsauria au fost numite în cinstea istoricului argentinian Don Gregorio Alvarez și nu a fizicianului american Luis Alvarez, care a propus ca Extincția în masă Cretacic–Paleogen a fost cauzată de o coliziune cu un asteroid.

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Amplasarea filogenetică a Alvarezsauroidea este încă neclară. La început, ele au fost interpretate ca un grup soră al Avialae (păsări) sau aparținând grupului Avialae [1] și considerate a fi păsări incapabile de zbor,[2] deoarece au multe caracteristici morfologice cu ele, cum ar fi un craniu slab suturat, elemente unite de la încheietura brațului și un pubis direcționat posterior.[1] Dar această asociere a fost reevaluată după descoperirea formelor primitive precum Haplocheirus, Patagonykus și Alvarezsaurus, care nu arată toate caracteristicile asemănătoare păsărilor, așa cum arătau primele specii descoperite Mononykus și Shuvuuia.[3] Acest lucru arată că trăsături asemănătoare păsărilor au fost dezvoltate de mai multe ori la Maniraptora.

Cladograma de mai jos se bazează analiza realizată de pe Choniere și colab. (2010).[1]

Alvarezsauroidea

Haplocheirus


Alvarezsauridae


Alvarezsaurus
AchillesaurusPatagonykus
Parvicursorinae

ParvicursorShuvuuiaMononykusAlbertonykus

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Choiniere, J.N., Xu, X., Clark, J.M., Forster, C.A., Guo, Y. and Han, F. (2010). "A basal alvarezsauroid theropod from the early Late Jurassic of Xinjiang, China." Science, 327: 571-574. doi:10.1126/science.1182143 PubMed
  2. ^ Xu, X., Sullivan, C., Pittman, M., Choniere, J.N., Hone, D., Upchurch, P., Tan, Q., Xiao, D., Tan, L. and Han, F. (2011). "A monodactyl nonavian dinosaur and the complex evolution of the alvarezsauroid hand." PNAS, 108: no.6. doi:10.1073/pnas.1011052108
  3. ^ Holtz, R.T. (2007). "Ornithomimosaurs and Alvarezsaurs". Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages. ISBN: 978-0-375-82419-7.