Sari la conținut

Alternosfera

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alternosfera

Solistul Marcel Bostan în timpul unui concert în 2011
Date personale
OrigineChișinău, Republica Moldova
Gen muzicalRock alternativ, metal alternativ, post-grunge, rock electronic
Ani de activitate1998 - prezent
Case de discuriArt-Sfera, Sphere Records
Membri
Marcel Bostan
Marin Nicoară
Sergiu Aladin
Nick Russu
Dumitru Costin
Foști membri

Dima Scripnic
Eugen Berdea
Dima Scripnic
Victor Coșparmac
Anatolii Pugaci
Andrei Ciobanu
Olga Vîrlan
Mirza Vitalie
Vlad Hohlov
Max Koporski
Dumitru Costin
Sergiu Krasnov
Aurel Chiruță
Vitalie Chian
Prezență online

Alternosfera este o formație de rock alternativ, fondată la 13 decembrie 1998 în Chișinău. A lansat până în prezent 6 albume și un EP. Trupa este activă în prezent, componența ei cuprinzându-i pe Marcel Bostan - voce, clape; Marin Nicoară - chitară, clape, Sergiu Aladin - chitară, Dumitru Costin - chitară bas și Nickel Russu – baterie.

Istoria formației

[modificare | modificare sursă]

Alternosfera a fost fondată de doi prieteni liceeni în 1998, prima repetiție având loc la 13 decembrie. Pe parcursul anilor, formația și-a schimbat componența, având în prezent doar 3 persoane din formula inițială, Marcel, Marin și Dumitru. În primii ani de existență, formația își caută tematica și stilul, experimentează cu diverse instrumente și acumulează experiență înregistrând primele demo-uri.[1] Primul concert are loc în data de 23 noiembrie 1999, în Chișinău.

Primele albume (2005-2011)

[modificare | modificare sursă]

Primul album "Orașul 511" a fost lansat în mai 2005, iar denumirea albumului provine de la garajul nr. 511, unde formația își avea sala de repetiție. Albumul include piesa “Wamintirile”, piesa ce a „invadat” posturile de radio și televiziune din Republica Moldova și România.

Cel de-al 2-lea album al formației, "Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordică" a văzut lumina zilei în iunie 2007. Prin acest album Alternosfera a vrut să pună punct perioadei romantismului liric în creația sa.

În toamna 2008, Alternosfera lansează EP-ul "Flori din groapa Marianelor"

ePIsodia și Virgula (2012)

[modificare | modificare sursă]

Virgula reprezintă prima parte dintr-un triptic conceptual al formației Alternosfera, numit ePIsodia, ce cuprinde 3 CD-uri: „Virgula”, „3” și „14”.[2]

Chintesența tripticului ePIsodia gravitează în jurul celei mai importante și celebre constante matematice PI (π). Învăluită în trecut de misticism, constanta π, datorită relației sale cu natura cercului, este inseparabilă de sferă și univers. Conceptul ePIsodia își propune să devină inseparabil de Alternosfera și universul său: publicul.

Virgula reprezintă miezul tripticului ePIsodia, titlul pe care îl poartă al 3-lea album cu 14 piese: 3,14. Virgula separă și unește în același timp întregul de fracționar, raționalul de irațional, realitatea de vis, sentimentele distincte și episoadele discrete de șirul continuu al vieții, șir plasat în labirintul Alternosfera – Sfera – Cerc – π – 3,14 – al 3-lea album – Virgula – 14 piese – piesa a 3 de pe album e Virgula și are 3:14.

Single-ul „Aruncă-mi” a fost difuzat în primăvara lui 2012 și a fost No 1. în TopShow Radio Guerrilla timp de mai multe săptămâni, iar mai târziu în 2012, „Două Eve” sa aflat în heavy rotation la Radio Guerrilla.

Albumul s-a lansat în Octombrie 2012, dar data precisă momentan rămâne uitată.

Epizodia (2013)

[modificare | modificare sursă]

După lansarea primei părți a tripticului, Alternosfera s-a reîntors în studio după aniversarea formației de 14 ani. În primă parte,băieții au realizat demo-urile în studio-ul lor și apoi au intrat în alt studio pentru a înregistra melodiile. Epizodia a fost lansată pe data de 14 martie 2013, ziua numărului PI, în clubul Silver Church[3]. Piesa ,,Epizodia” a benificiat, de asemenea, de un videoclip[4].

Haosoleum (2013-2015)

[modificare | modificare sursă]

În 2014, Alternosfera începe partea a III-a a tripticului Epizodia. Inițial această parte era programată să fie 14 piese de pe Epizodia și Virgula filmate în diferite locații. Din motive tehnice, s-a renunțat la acest proiect și în vara anului 2014 au loc primele demo-uri ale formației.

Pe data de 21 noiembrie 2014 Alternosfera cântă pentru a III-a oară la Arenele Romane. După concert, trupa reintră în studio pentru a munci la noul album. În trupă revine Eugen Berdea, fostul toboșar.

La inceputul anului 2015, Alternosfera susține câteva concerte cu noul toboșar. În setlist se adaugă piese necântate de multă vreme (Nu e nimeni vinovat, Rugi, 1500, Mai am). Alternosfera continuă să susțină concerte, iar în iunie 2015 trupa programează lansarea celei de a III-a părți pe data de 2 octombrie 2015, mai târziu reprogramată pe 9 octombrie 2015, la Arenele Romane. La Shine, în iulie 2015, trupa interpretează prima melodie de pe album "Dialog K".

În perioada august-septembrie trupa achiziționează cea mai mare parte a albumului. Pe 17 septembrie 2015, Alternosfera încarcă pe canalul de youtube primul single "Din păcate", urmate de ''Drumul tristeților part II(bijutierul)'',"Cad Fulgi", "Haosoleum'' și "Cheamă-mă".

Pe 17 octombrie, are loc lansarea albumului la Chișinău, fiind ultimul concert cu fostul basist Dima Scripnic.

Albumul a fost realizat în studioul Alternosferei, partea de mixaj si masterizare făcându-se în studioul Life.N.Co din Chișinău.

Architectul din Babel (2019)

[modificare | modificare sursă]

Alternosfera a lansat noul album Architectul din Babel pe 4 iulei 2019. Formația a filmat 3 videoclipuri - pentru piesele Lucis, Fântânile și Amanet.

Mutarea trupei în România

[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul lunii februarie 2022 membrii trupei Alternosfera s-au mutat în orașul Sibiu din România. Marcel Bostan a recunoscut că, împreună cu colegii săi, se gândea de mult timp la această decizie, însă pasul decisiv a fost luat odată cu începerea războiului în Ucraina. Trupa a reamenajat studioul la Sibiu, însă, colectivul nu exclude mutarea ulterioară a trupei în capitala României, la București[5].

Noul album (2024) și single "Bonjour Madame"

[modificare | modificare sursă]

În anul 2021 Marcel Bostan într-un interview a spus că Alternosfera lucrează la un nou album cu un inginer de sunet dublu premiat cu Grammy, ce a colaborat anterior cu Muse, Foo Fighters, printre alții.

- Cu materialul ăsta, noi am ajuns la concluzia că nu mai putem să mixăm în Chișinău. Acum mixăm cu un domn, Adrian Bushby. Domnul este unul mega respectabil: are două Grammy-uri - unul pentru Muse - "The Resistance" și unul e pentru Foo Fighters, din 2007, nu mai țin minte exact cum se numește albumul. A lucrat cu nume foarte mari, gen U2, Placebo și tot așa. Și am dat materialul, avem premixurile făcute, sună absolut diferit. Ca să înțelegi, am tradus textul și în engleză, am povestit care-i istoria. A fost așa o surpriză pentru noi că am fost acceptați de el pentru o colaborare și lucrăm înainte, sperăm să fie bine, - a povestit Marcel[6].

În octombrie 2022 într-un alt interview Marcel a spus că albumul va fi lansat în primăvară sau toamnă 2023.

- În noiembrie vom avea câteva evenimente eclectice. Am hotărât că totuși vom lansa o piesă, care este gata din luna iunie, o să avem după aceea încă o serie de evenimente indoor, iar după aceea venim cu CD-ul 'Theatroll' și un nou album. Noi ne dorim foarte mult să reușim să-l scoatem în primăvară, avem majoritatea materialelor finalizate, dar este în proces de mixare. Dacă nu vom reuși să fim gata în primăvară, cu siguranță în toamnă va fi gata și va ieși pe piață[7], - a mai spus liderul trupei.

Pe 25 noiembrie Alternosfera a lansat clipul video "Bonjour Madame"[8] - primul single de pe viitorul album. Pe 24 februarie 2023 - ziua care marchează un an de la invazia Rusiei în Ucraina - Alternosfera a prezentat al doilea single de pe noul album și clipul video; piesa a fost intitulată "Imnuri de război"[9].

1 noiembrie 2023 în cadrul emisiunii Prima Ora Bostan a anunțat că noul album va fi lansat "în anul 2024". 11 noiembrie 2023 va ieși a treia piesa de pe album, care se numește Aritmii.[10]

La finalul lunii septembrie 2022 Alternosfera a lansat proiectul Theatroll (teatru + rock 'n' roll) - seria de concerte, pe care formația le susține în cele mai frumoase săli de teatru, operă și filarmonică din Romania și Republica Moldova. În cadrul evenimentelor Theatroll sunt prezentate piese din discografia trupei, reinterpretate și cântate alături de orchestră.

Theatroll a pornit din dorința de a le oferi prietenilor noștri, fanii muzicii Alternosfera, o serie de concerte în care cele mai iubite piese ale noastre să fie reinterpretate și cântate pe scenă, alături de orchestră. Pentru Theatroll vom schimba scena de club și de festival cu o scenă de teatru, unde luminile, decorul și costumele ne vor ajuta să construim, alături de publicul nostru, un nou univers” - au precizat membrii formației Alternosfera într-un comunicat de presă[11].

Note:

 • In timpul concertului de la Sala Palatului pe 28 Ianuarie 2024, Femeia Nordică a fost adăugata la bis, venind înainte de Picaj.

"Acum, când ai foarte multe piese și câți oameni, atâtea gusturi, există niște scheme după care îți alcătuiești programul pe care îl cânți. Adică, cinci – șase hituri prestabilite, pe care obligatoriu trebuie să le cânți. Bagi și material din ultimul album și mai bagi o piesă – două care sunt de suflet, pe care vrei neapărat să le cânți. Când lucrezi ani de zile după schema respectivă, rămâne foarte mult material în spate. Cumva, erau piese lansate care nu au fost cântate nici măcar o dată în concert. Theatroll” e o ocazie să dăm suflu nou unor piese," - a relatat vocalistul Alternosfera Marcel Bostan despre idea și conceptul proiectului Theatroll.[12]

Stilul muzical

[modificare | modificare sursă]

Alternosfera practică un metal alternativ melodic, cu clapa care "duce" toată melodia. Versurile lor sunt de cele mai multe ori de dragoste, avand însă și conotații sociale sau politice. Ca sound, Alternosfera este unică în momentul de față pe piața muzicală moldovenească, contextul lor de influențe variind de la anii '80 la grunge-ul Seattle-ului anilor 90.

Vocea lui Marcel este bogată ca inflexiuni, având și o linie lirică dezvoltată și exersată, cât și puterea de a "urca" foarte mult. Melodicitatea lor specifică este dată și de faptul că majoritatea pieselor au "lead"-ul de pian clasic.

"Alternosfera iese în față cu formula unei compoziții melodioase împănate cu distorsuri violente de chitară peste care este presarată o limbă româna tainică”, spune Bogdan Șerban, realizator Top Show Radio Guerrilla.[13]

Membrii formației

[modificare | modificare sursă]

Foști membri

[modificare | modificare sursă]
Victor Coșparmac
 • Dima Scripnic - Chitara bas (2014-2015)
 • Anatolii Pugaci - baterie (2012-2014)
 • Eugen Berdea - baterie (2008-2012, 2014–2021)
 • Andrei Ciobanu - Chitară bas (2004-2006)
 • Olga Vîrlan - Violoncel
 • Mirza Vitalie - Vioară
 • Vlad Hohlov - baterie (1999 - 2006)
 • Max Koporski - baterie (2007-2008)
 • Vitalie Chian - Clape (2005-2009)
 • Victor Coșparmac – Chitară bas (2007-2014)
Titlul Data publicării Casa de discuri
Orașul 511 28 mai 2005 Art-Sfera
Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordică 16 iunie 2007 Art-Sfera
Flori din groapa Marianelor EP 12 octombrie 2008 Art-Sfera
Virgula Octombrie 2012 Art-Sfera
Epizodia 14 martie 2013 Sphere Records
Haosoleum 9 octombrie 2015 Sphere Records
Arhitectul din Babel 3 iulie 2019 Sphere Records
 1. ^ „Alternosfera - band history”. Alternosfera - Site oficial. Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ „Trupa Alternosfera în turneu național”. Radio Guerrilla. Accesat în . [nefuncțională]
 3. ^ „Alternosfera lanseaza cel mai nou album Epizodia in Club Silver Church din Bucuresti”. Let's Rock.ro. . Accesat în . 
 4. ^ Alternosfera - Epizodia | Official Video | 2014, accesat în  
 5. ^ Untila, Stela (). „Trupa Alternosfera s-a mutat în România. Decizia finală, luată odată cu războiul din Ucraina”. NewsMaker. Accesat în . 
 6. ^ Chirilă, Raluca (). „Marcel Bostan i-a povestit lui Despot despre viitorul album Alternosfera, mixat de un inginer de sunet premiat cu două Grammy-uri”. InfoMusic. Accesat în . 
 7. ^ AGERPRES. „Ziua Muzicii / Marcel Bostan (Alternosfera): La început, făceam 'zgomot'; apoi, muzica ne-a.”. www.agerpres.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
 8. ^ Alternosfera - Bonjour Madame | Official Music Video | 2022, accesat în  
 9. ^ Alternosfera - Imnuri De Razboi | Official Music Video | 2023, accesat în  
 10. ^ „Artur Suhih și Marcel Bostan despre concertul ALTERNOSFERA & OKEAN ELZY (5.11, Arena Chișinău)”. 
 11. ^ Alternosfera - Theatroll | Corbul Troian | 2022, accesat în  
 12. ^ „Rock FM - Alternosfera: „Theatroll e o ocazie să dăm suflu nou unor piese peste care puseserăm deja cruce." – Interviu exclusiv Rock FM” (în engleză). Rock FM. Accesat în . 
 13. ^ „Alternosfera, locul I în Top Show Radio Guerrilla”. Radio Guerrilla. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]