Alternosfera

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Alternosfera
MarcelBostan.jpg
Solistul Marcel Bostan în timpul unui concert în 2011
Date personale
OrigineChișinău, Republica Moldova
Gen muzicalRock alternativ, metal alternativ post-grunge
Ani de activitate1998 - prezent
Case de discuriArt-Sfera, Sphere Records
Membri
Marcel Bostan
Marin Nicoară
Aurel Chiruță
Sergiu Krasnov
Nick Russu
Foști membri

Dima Scripnic
Eugen Berdea
Dima Scripnic
Victor Coșparmac
Anatolii Pugaci
Andrei Ciobanu
Olga Vîrlan
Mirza Vitalie
Vlad Hohlov
Max Koporski
Dumitru Costin
Serghei Aladin
Vitalie Chian
Prezență online

Alternosfera este o formație de rock alternativ, din Sibiu, România, fondată la 13 decembrie 1998 în Chișinău. Trupa este activă în prezent, componența ei cuprinzându-i pe Marcel Bostan - voce, clape; Marin Nicoară - chitară, clape și Eugen Berdea – tobe.

Istoria formației[modificare | modificare sursă]

Începutul[modificare | modificare sursă]

Alternosfera a fost fondată de doi prieteni liceeni în 1998, prima repetiție având loc la 13 decembrie. Pe parcursul anilor, formația și-a schimbat componența, având în prezent doar 2 persoane din formula inițială, Marcel și Marin. În primii ani de existență formația își căuta tematica și stilul, experimentează cu diverse instrumente, acumulează experiență înregistrând primele demo-uri.[1] Primul concert are loc pe 23 noiembrie 1999 în Chișinău.

Primele albume (2005-2011)[modificare | modificare sursă]

Primul album "Orașul 511" a fost lansat în mai 2005, iar denumirea albumului provine de la garajul nr. 511, unde formația își avea sala de repetiție. Albumul include piesa “Wamintirile”, piesa ce a „invadat” posturile de radio și televiziune din Republica Moldova și România.

Cel de-al 2-lea album al formației, "Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordică" a văzut lumina zilei în iunie 2007. Prin acest album Alternosfera a vrut să pună punct perioadei romantismului liric în creația sa.

În toamna 2008, Alternosfera lansează EP-ul "Flori din groapa Marianelor"

ePIsodia (2012-prezent)[modificare | modificare sursă]

Virgula reprezintă prima parte dintr-un triptic conceptual al formației Alternosfera, numit ePIsodia, ce cuprinde 3 CD-uri: „Virgula”, „3” și „14”.[2]

Chintesența tripticului ePIsodia gravitează în jurul celei mai importante și celebre constante matematice PI (π). Învăluită în trecut de misticism, constanta π, datorită relației sale cu natura cercului, este inseparabilă de sferă și univers. Conceptul ePIsodia își propune să devină inseparabil de Alternosfera și universul său: publicul.

Virgula reprezintă miezul tripticului ePIsodia, titlul pe care îl poartă al 3-lea album cu 14 piese: 3,14. Virgula separă și unește în același timp întregul de fracționar, raționalul de irațional, realitatea de vis, sentimentele distincte și episoadele discrete de șirul continuu al vieții, șir plasat în labirintul Alternosfera – Sfera – Cerc – π – 3,14 – al 3-lea album – Virgula – 14 piese – piesa a 3 de pe album e Virgula și are 3:14.

Formația are deja câteva piese puse la punct care vor fi prezente în următorul CD. Ceea ce nu este deocamdată stabilit este dacă va fi un EP sau LP. Dacă în procesul de muncă va apărea mai mult material posibil să fie un LP. [3]

Cel mai recent single – „Aruncă-mi” a fost difuzat în primăvara lui 2012 și a fost No 1. în TopShow Radio Guerrilla timp de mai multe săptămâni, iar în acest moment „Două Eve” se află în heavy rotation la Radio Guerrilla.

Epizodia (2013)[modificare | modificare sursă]

După lansarea primei părți a tripticului, Alternosfera s-a reîntors în studio după aniversarea formației de 14 ani. În primă parte,băieții au realizat demo-urile în studio-ul lor și apoi au intrat în alt studio pentru a înregistra melodiile. Epizodia a fost lansată pe data de 14 martie 2013, ziua numărului PI, în clubul Silver Church. Piesa Epizodia a benificiat, de asemenea, de un videoclip.[necesită citare]

Haosoleum (2013-2015)[modificare | modificare sursă]

În 2014, Alternosfera începe partea a III-a a tripticului Epizodia. Inițial această parte era programată să fie 14 piese de pe Epizodia și Virgula filmate în diferite locații. Din motive tehnice, s-a renunțat la acest proiect și în vara anului 2014 au loc primele demo-uri ale formației.

Pe data de 21 noiembrie 2014 Alternosfera cântă pentru a III-a oară la Arenele Romane. După concert, trupa reintră în studio pentru a munci la noul album. În trupă revine Eugen Berdea, fostul toboșar.

La inceputul anului 2015, Alternosfera susține câteva concerte cu noul toboșar. În setlist se adaugă piese necântate de multă vreme (Nu e nimeni vinovat, Rugi, 1500, Mai am). Alternosfera continuă să susțină concerte, iar în iunie 2015 trupa programează lansarea celei de a III-a părți pe data de 2 octombrie 2015, mai târziu reprogramată pe 9 octombrie 2015, la Arenele Romane. La Shine, în iulie 2015, trupa interpretează prima melodie de pe album "Dialog K".

În perioada august-septembrie trupa achiziționează cea mai mare parte a albumului. Pe 17 septembrie 2015, Alternosfera încarcă pe canalul de youtube primul single "Din păcate", urmate de ''Drumul tristeților part II(bijutierul)'',"Cad Fulgi", "Haosoleum'' și "Cheamă-mă".

Pe 17 octombrie, are loc lansarea albumului la Chișinău, fiind ultimul concert cu fostul basist Dima Scripnic.

Albumul a fost realizat în studioul Alternosferei, partea de mixaj si masterizare făcându-se în studioul Life.N.Co din Chișinău.

Stilul muzical[modificare | modificare sursă]

Alternosfera practică un metal alternativ melodic, cu clapa care "duce" toată melodia. Versurile lor sunt de cele mai multe ori de dragoste, avand însă și conotații sociale sau politice. Ca sound, Alternosfera este unică în momentul de față pe piața muzicală moldovenească, contextul lor de influențe variind de la anii '80 la grunge-ul Seattle-ului anilor 90.

Vocea lui Marcel este bogată ca inflexiuni, având și o linie lirică dezvoltată și exersată, cât și puterea de a "urca" foarte mult. Melodicitatea lor specifică este dată și de faptul că majoritatea pieselor au "lead"-ul de pian clasic.

"Alternosfera iese în față cu formula unei compoziții melodioase împănate cu distorsuri violente de chitară peste care este presarată o limbă româna tainică”, spune Bogdan Șerban, realizator Top Show Radio Guerrilla.[4]

Membrii formației[modificare | modificare sursă]

Victor Coșparmac

Foști membri[modificare | modificare sursă]

Marcel Bostan
 • Dima Scripnic - Chitara bass (2014-2015)
 • Anatolii Pugaci - Tobe (2012-2014)
 • Eugen Berdea - Tobe (2008-2012, 2014–2021)
 • Andrei Ciobanu - Chitară Bass (2004-2006)
 • Olga Vîrlan - Violoncel
 • Mirza Vitalie - Vioară
 • Vlad Hohlov - Tobe (1999 - 2006)
 • Max Koporski - Tobe (2007-2008)
 • Vitalie Chian - Clape (2005-2009)
 • Victor Coșparmac – Chitară Bass (2007-2014)

Discografie[modificare | modificare sursă]

Titlul Data publicării Casa de discuri
Orașul 511 28 mai 2005 Art-Sfera
Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordică 16 iunie 2007 Art-Sfera
Flori din groapa Marianelor EP 12 octombrie 2008 Art-Sfera
Virgula 2012 Art-Sfera
Epizodia 2013 Sphere Records
Haosoleum 9 octombrie 2015 Sphere Records
Arhitectul din Babel 3 iulie 2019 Sphere Records

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Alternosfera - band history”. Alternosfera - Site oficial. Accesat în . 
 2. ^ „Trupa Alternosfera în turneu național”. Radio Guerrilla. Accesat în . 
 3. ^ „Interviu cu Marcel Bostan de la Alternosfera, despre noul album, "Virgula". no.3. Accesat în . 
 4. ^ „Alternosfera, locul I în Top Show Radio Guerrilla”. Radio Guerrilla. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]