Aloisio Gritti

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Lodovico Gritti.jpg

Aloisio Gritti (n. 1480, Constantinopol, Imperiul Otoman – d. , Mediaș, Regatul Ungariei Răsăritene) a fost un fiu nelegitim al dogelui venețian Andrea Gritti. A fost un personaj istoric controversat, care a lucrat în slujba Imperiului Otoman. Participant la bătălia de la Mohács din 1526, în anul 1529 a fost desemnat de sultanul Soliman Magnificul consilier și supraveghetor al voievodului Transilvaniei, Ioan Zápolya.

Intențiile lui Gritti era să dobândească titlul de guvernator al Ungariei și să-și asigure stăpânirea unui „regat” al Daciei, prin numirea celor doi fii ai săi ca domnitori în Moldova și Țara Românească. Pentru a-și realiza planul, în anul 1534 a intrat cu trupe otomane în Țara Românească, apoi în Transilvania. Lipsit de ajutorul lui Ioan Zápolya, Gritti s-a refugiat în cetatea Mediașului, unde a fost asediat și apoi capturat de trupele lui Ștefan Mailat, ajutate de un contingent trimis de domnul Moldovei Petru Rareș.

Gritti a fost executat la 28 septembrie 1534.

A fost înmormântat în Biserica Franciscană din Mediaș.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Tahsin Gemil, „În fața pericolului otoman”, în „Petru Rareș” (lucrare coordonată de Leon Șimanschi), Editura Academiei R.S.R., București, 1978, pp.147-150.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Sfârșitul unui aventurier: Aloisio Gritti, de Andrei Rădulescu [1]