Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Înființată în 2000
Tipul Federație Studențească, neguvernamentală si apolitică
Sediul Calea Plevnei 61, sect.1, Cod poștal 010223, sala 12-13, București, România
Website www.anosr.ro
Contact Tel.031 43 28 824, Fax: 021 56 96 133 e-mail office

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România este prima și cea mai reprezentativă structură de acest tip ce activează de peste 15 ani în România, reprezentând vocea unui număr de aproximativ 450.000 de studenți. Reunim peste 80 de organizații studențești din 17 centre universitare, având printre membrii noștri inclusiv organizații studențești înființate imediat după revoluție.Importanța și relevanța activității federației este recunoscută prin apartenența, ca reprezentantă a studenților români, la structurile cele mai relevante în acest sens, la nivel național și internațional, cum ar fi:

• European Students` Union - Organizația Europeană a Studenților

• Global Student Cooperation - Cooperarea Globală a Studenților

• Consiliul Tineretului din România

Alianța pentru o Românie Curată

Scop[modificare | modificare sursă]

ANOSR se orientează spre reprezentarea și promovarea intereselor studenților din România sub aspect educațional, social, economic și cultural, atât la nivel național cât și internațional. ANOSR este în primul rând o platformă de comunicare între organizațiile membre, urmărind în acest sens să faciliteze parteneriatele și schimbul de resurse între organizațiile studențești. Totodată, are ca obiectiv reprezentarea intereselor comune ale membrilor săi, formarea de lideri la nivel național și promovarea acestora în societatea românească, exceptând latura politică. Vizăm organizarea de activități axate pe mobilitate și networking între organizațiile membre, stimulând schimbul de experiență, comunicarea și informarea pe plan intern și extern.

Structura[modificare | modificare sursă]

 1. Adunarea generală
 2. Birou de conducere
  • Președinte
  • Secretar general
  • Vicepreședinți
  • Comisiile ANOSR (Educațională, PR și IT, Implementare Proiecte, Dezvoltare Organizațională, Dezvoltare Regională)
  • Cenzor

În prezent,

 • Președinte: Vlad Dan CHERECHEȘ
 • Secretar General: Roxana Maria CEACA
 • Vicepreședinte Educațional: Iulia Manuela POP
 • Vicepreședinte Educațional: -
 • Vicepreședinte Educațional: Ștefan Marius DEACONU
 • Vicepreședinte Tineret: -
 • Vicepreședinte Relații Interne: Alexandra POPA
 • Vicepreședinte Relații Internaționale: Dragoș DUMITRU
 • Vicepreședinte Dezvoltare Organizațională: Vlăduț ILIE
 • Vicepreședinte Relații Publice: Ioana VASILIEV
 • Vicepreședinte Proiecte: Robert CIOCOTOIU
 • Cenzor: Florin Stelian VILCEA

Componență[modificare | modificare sursă]

Asociațiile membre ANOSR implementează proiecte generice pentru mișcarea studențească din România, încă din anul 1990. În componența ANOSR se regăsesc aproximativ 80 de organizații studențești din cele mai importante universități din România, reprezentând peste 500.000 de studenți din: Alba Iulia, Baia Mare, Brașov, București, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Hunedoara, Iași, Oradea, Petroșani, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Timișoara. În relația cu organizațiile membre, ANOSR se bazează pe principiile transparenței și non-partizanatului, facilitând accesul oricărei structuri studențești reprezentative și apolitice, la inițiativele noastre. De asemenea, ANOSR sprijină implicarea lor în procesul decizional.

Activitate pe plan național[modificare | modificare sursă]

ANOSR se implică în dezvoltarea politicilor educaționale și de tineret la nivel național, formulând și susținând poziția studenților, oferind organizațiilor membre sprijin în implementarea eficientă a acestor politici la nivel local. Se bucură totodată de recunoașterea ca partener de dialog al Ministerului Educației,Cercetării, Tineretului și Sportului având totodată calitatea de membru în Consiliul Național pentru Reforma Învățătmântului Superior. ANOSR colaborează și cu structurile din mediul privat, sindicate, mass-media cât și cu autoritățile locale. Totodată susține și se implică în proiectele organizațiilor membre, fiind o resursă semnificativă în implemetarea acestora.

Relații internaționale[modificare | modificare sursă]

ANOSR este afiliată la ESU - European Students' Union (Federația Organizațiilor Studențești Naționale din Europa), fiind, începând cu 2002, unica organizație națională studențească din România membră cu drepturi depline european. De asemenea, ANOSR a participat la Summitul Cooperării Globale a Studenților, primul eveniment ce a reunit liderii studenților din întreaga lume și în urma căruia s-au pus bazele cooperării studenților la nivel mondial. Astfel, ANOSR reușește să transmită la nivel internațional prioritățile studenților din România, luptând pentru ca ele să fie incluse în strategia europeană a studenților. Mai mult, ANOSR preia exemple de bună practică, elemente din strategia internațională și le împărtășește organizațiilor membre, contribuind cu argumente la dezvoltarea nivelului discursului public al studenților români. Un mare succes a fost înregistrat în 2006, când Viorel Proteasa, reprezentând ANOSR, a fost ales membru al comitetului executiv ESU. Un alt succes a fost în mai 2008, când Ligia Deca, fost președinte ANOSR a fost aleasă președinte al Federației Organizațiilor Studențesti din Europa, fiind primul student din Europa de Est care a deținut această funcție. A fost realeasă în aprilie 2009(până în mai 2010) pentru un nou mandat în fruntea a peste 11.000.000 de studenți din Europa. Mai mult decât atât, în 2012 ANOSR a fost gazda Adunării Generale a ESU - cel mai important eveniment studențesc de pe continent, cu 300 de reprezentanți ai studenților din toată Europa reuniți la București, iar în 2015 ANOSR va fi din nou gazda aceluiași eveniment la Cluj-Napoca.

Proiecte[modificare | modificare sursă]

Gala Profesorul Bologna[modificare | modificare sursă]

Profesorul Bologna este un concept introdus de către Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România în 2007, ca subiect al proiectului Gala Profesorului Bologna.

Gala Profesorului Bologna este un proiect anual desfășurat la nivel național având ca și scop principal îmbunătățirea sistemului educațional universitar din România, bazat pe conceptul de învățământ centrat pe student prin aprecierea acelor cadre didactice care reușesc să îndeplinească această cerință în procesul de predare. Anual, studenții își nominalizează și premiază profesorii pe care îi apreciză pentru calitatea actului educațional, pentru felul în care aceștia reușesc să se apropie de studenți, să îi implice în activități de cercetare și extracurriculare și să reprezinte un model pentru aceștia. De-a lungul anilor, s-a format astfel o comunitate de 500 de cadre didactice, ”profi tari”, care prin activitatea lor de zi cu zi contribuie la construirea unui mediu academic caracterizat de învățământul centrat pe student.

Universități de Vară pentru Elevi[modificare | modificare sursă]

Universități de Vară pentru Elevi este cel mai mare program de consiliere și promovare a unei alegeri corecte a facultății potrivite pentru elevii din clasele terminale. Prin intermediul proiectului, elevii care au finalizat clasa a XI-a au ocazia să trăiască pe propria piele viața de student la una din cele 15 universități implicate în proiect prin intermediul organizațiilor membre. Elevii participă la cursuri introductive ale facultății alese, locuiesc la cămin, iau masa la cantină, dau examene, au parte de cursuri și traininguri de dezvoltare personală și se distrează studențește. Proiectul a ajuns deja la a doua ediție și angrenează anual un număr de aproximativ 1200 de elevi din toată țara. Prima ediție a proiectuluia fost recompensată cu Premiul I la secțiunea Educație în cadrul Galei Societății Civile.

Campania de Toamnă[modificare | modificare sursă]

Campania de Toamnă urmărește implicarea activă a studenților în comunitatea academică prin cunoaștere și apărarea drepturilor lor, participarea activă în procesul electiv al studenților reprezentanți și consolidarea structurilor de reprezentare ale studenților. În fiecare an, Campania urmărește una dintre prioritățile studenților. Anul trecut campania a fost organizată sub egida ”6 pentru Educație”, angrenând în demersurul studenților pentru creșterea finanțării educației elevii, sindicatele profesorilor din învățământul universitar și preuniversitar, reprezentanții rectorilor și reprezentanții părinților. Punctul culminant al campaniei a fost reprezentant de un protest la care au participat aproximativ 10.000 de studenți din 10 centre universitare din țară. În urma protestului, subvenția cămine-cantine a crescut cu 10%, au crescut cu 10% și salariile profesorilor debutanți, bursele medicilor rezidenți au fost crescute, iar finanțarea de bază pentru universități a fost crescută.

Forumul Organizațiilor Studențești din România (FOSR)[modificare | modificare sursă]

Forumul Organizaților Studențești din România reprezintă cel mai mare eveniment național în care liderii studenților din România discută eficiența politicilor educaționale și de tineret adoptate la nivel național. Proiectul crează cadrul propice dezbaterilor pe marginea problemelor studenților și a potențialelor soluții pentru acestea și se finalizează cu setarea unui trend în ceea ce privește mișcarea studențească, un prilej pentru a contura agenda la nivel de viziune și strategie, precum și de a o plasa în contextul schimbărilor stringente ale momentului. În cadrul acestui eveniment se adopta documentele ce stau la baza pozițiilor pe care organizațiile din țară le au față de diverși actori și față de sistemul educațional în general. Ultimele ediții ale proiectului s-au desfășurat la Cluj-Napoca,Timișoara, Galați, Iași și București, reunind de fiecare dată aproximativ 300 de reprezentanți ai studenților.

Programul NEXT[modificare | modificare sursă]

Prin Programul NEXT ANOSR se asigură de continuitatea și formarea mișcării studențești din România. Prin intermediul acestuiprogram de traininguri, tinerii reprezentanți ai studenților din organizațiile studențești membre ANOSR află mai multe despre drepturile și interesele studenților și totodată își dezvoltă anumite abilități specifice care le vor fi de folos în activitatea de reprezentare.

Programul are 4 componente, în felul următor:

• NEXT JR - dezvoltă abilitățile de lideri ai reprezentanților organizațiilor studențești

• NEXT HR - dezvoltă calitățile de gestionare a muncii în echipă și de valorificare a potențialului maxim al tuturor membrilor organizației

• NEXT FR - dezvoltă abilitățile de negociere și strângere de fonduri ale membrilor organizațiilor studențești

• NEXT PR - dezvoltă capacitatea de comunicare externă și internă a organizațiilor studențești

Adunarea Generală ANOSR[modificare | modificare sursă]

În cadrul acestui proiect se conturează direcțiile de acțiune pentru ANOSR pentru fiecare jumătate de an, se discută problemele studenților și ale sistemului educațional și se stabilește poziția federației pe subiectele de interes pentru studenți.

Trainingul Național de Reprezentare a Studenților[modificare | modificare sursă]

Obiectivele acestui proiect sunt legate de dezvoltarea capacităților de reprezentare și negociere a participanților, abilităților de comunicare și tehnici de negociere, înțelegerea rolurilor în echipele de negociere, contribuind totodată la dezvoltarea discursului public al reprezentanților studenților în vederea unei mai bune apărări a intereselor și drepturilor studenților. De asemenea, sprijină dezvoltarea abilităților specifice reprezentării studențești, de mediere a situațiilor conflictuale din mediul academic și de asumare a metodelor de îmbunătățire a comunicării între studenții reprezentanți și organizațiile studențești.

Summer Camp ANOSR[modificare | modificare sursă]

În acest proiect membrii organizațiilor studențești participă pentru a împărtăși bunele practici după un an de activitate, pentru a identifica potențiale oportunități de colaborare pentru anul următor și, în funcție de prioritățile structurii, pentru a dezbate nevoile studenților în perioada imediat următoare. Activitățile acestui eveniment se desfășoară în aer liber, într-un cadru relaxant și recreativ, contribuind astfel la dezvoltarea componentei de educație non-formală promovată de ANOSR prin intermediului evenimentelor sale de formare.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Surse de documentare[modificare | modificare sursă]