Alexandru Pesamosca

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Alexandru Pesamosca
Alexandru Pesamosca.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Constanța, România Modificați la Wikidata
Decedat (81 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (insuficiență renală) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiechirurg[*] Modificați la Wikidata

Alexandru Pesamosca (n. 14 martie 1930, Constanța – d. 1 septembrie 2011, București) a fost un chirurg pediatru din România. Timp de jumătate de secol, el a făcut circa 45 000 de operații, salvând de la infirmitate pe viață sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerați fără speranță și inoperabili de către ceilalți medici.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Alexandru Pesamosca s-a născut la Constanța, unde a urmat școala primară și Liceul „Mircea cel Bătrân”. A absolvit Facultatea de Medicină Generală la București în anul 1954 și a fost repartizat la Niculești-Jianu, (actualmente Dudești, Brăila) un sat de lângă Fetești, unde a profesat timp de 3 ani (1954-1957). Este apoi transferat în calitate de chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” (1957-1984) și „Budimex” (actualmente „Spitalul Marie Curie”) (1984), unde face un număr mare de operații (circa 45 000 după propriile declarații). Operează și în străinătate (China, Franța, Italia, Republica Moldova, etc), dobândind prestigiu internațional în domeniul chirurgiei pediatrice încă dinainte de 1989. A avut doi fii legitimi care au murit (unul din ei, doctor, în 1993, a murit din pricina unei tumori cerebrale) și încă două fete și doi nepoți. A locuit din 1999, de când a rămas văduv, într-o cămăruță din Spitalul „Marie Sklodovska-Curie” (fostul „Budimex”) din București.[2] În ultimii ani nu a mai operat, ci doar a dat instrucțiuni medicilor chirurgi care veneau să-i ceară ajutorul.

În vara anului 2011, el a fost internat la Spitalul Floreasca din cauza unor afecțiuni cardiace și renale. A murit în dimineața zilei de 1 septembrie 2011, la vârsta de 81 de ani.[3]

Ctitor[modificare | modificare sursă]

Alexandru Pesamosca este ctitor al Bisericii Cuviosul Stelian și Sfântul Nicolae-Brâncoveanu,[4] aflată în curtea spitalului Marie Sklodovska-Curie (fostul Budimex) și președinte al Asociației „Așezământul social sfinții Martiri Brâncoveni”.[2] Patriarhul României a fost de acord ca să fie îngropat acolo, fiind ctitor de biserică.

In memoriam[modificare | modificare sursă]

În septembrie 2014 i s-a ridicat un bust în fața Spitalului de Copii „Marie Curie” din București.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Professor Alexandru Pesamosca - "Angel of Children” dies (în engleză) 
  2. ^ a b http://www.ziarultimpul.ro/argumente-fara-replici/rotund/2010/10/doctorul-fara-de-argin%C8%9Bi/
  3. ^ „VIDEO EMOTIONANT: Povestea dramatica a medicului Alexandru Pesamosca ("INGERUL COPIILOR") care a operat peste 45.000 de copii”. . 
  4. ^ www.biserica-sfstelian-bracoveanu.ro. „Biserica Cuviosul Stelian si Sfantul Nicolae - Brancoveanu”. Biserica-sfstelian-brancoveanu.ro. Accesat în . 
  5. ^ Titanul chirurgiei românești are bust în spitalul căruia i s-a dedicat, 11 septembrie 2014, Geta Roman, Evenimentul zilei, accesat la 11 septembrie 2014

Bibliografie[modificare | modificare sursă]