Sari la conținut

Alexandru Fântânaru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Alexandru Fântânaru
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Semlac⁠(d), Arad, România Modificați la Wikidata
Decedat (63 de ani) Modificați la Wikidata
Timișoara, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațieattorney at law[*][[attorney at law (professional title for lawyers in some jurisdictions)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicPartidul Național-Țărănesc  Modificați la Wikidata

Alexandru Fântânaru (n. , Semlac⁠(d), Arad, România – d. , Timișoara, România) a fost un avocat român unit (greco-catolic), condamnat la moarte și executat în anul 1958 în Procesul Szoboszlay.

Viața[modificare | modificare sursă]

Începând cu 1926 a fost unul din liderii arădeni ai PNȚ.

În vara anului 1955 a încercat să organizeze împreună cu preotul Aladar Szoboszlay o structură politică de opoziție la adresa regimului comunist, Partidul Muncitoresc Creștin. A fost condamnat la moarte în data de 30 mai 1958 și ucis în împrejurări suspecte în noaptea de 1 spre 2 septembrie 1958.

În anul 2018 Parchetul Militar Timișoara a deschis un dosar penal pentru omor și infracțiuni contra umanității în cazul celor zece persoane care au fost executate în 1958. Concomitent au fost efectuate săpături în căutarea osemintelor celor zece persoane executate în noaptea de 1 spre 2 septembrie 1958.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Săpături în cimitirul „Pomenirea” Arhivat în , la Wayback Machine., agerpres.ro, 8 mai 2018. Accesat la 12 mai 2018.