Alexandre Dumas fiul

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Alexandre Dumas fiul
ADumas hijo 00.jpg
Născut 27 iulie 1824
Paris, Franța
Decedat 27 noiembrie 1895
Marly-le-Roi, Yvelines, Franța
Ocupație romancier, dramaturg
Naționalitate francez
Cetățenie Franța
Limbi limba franceză
Părinți Alexandre Dumas
Frați Henry Bauër[*]
Copii Colette Dumas[*]
Activitatea literară
Operă de debut "Les Aventures de quatre femmes et d'un perroquet"
Opere semnificative Dama cu camelii
ALEXANDRE DUMAS FILS Autographe(svg).svg

Alexandre Dumas (zis și Dumas-fils, "fiul") (n. 27 iulie, 1824, Paris - d. 27 noiembrie 1895, Marly-le-Roi) a fost un romancier și dramaturg francez, fiul lui Alexandre Dumas.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Pe 27 iulie 1824 se naște la Paris Alexandre Dumas fiul. Părinții săi, romancierul Alexandre Dumas și modesta croitoreasă Chaterine-Laure Labay(1793-1868), îl declară "copil din flori", cu mamă și cu tatăl necunoscuți. Este crescut de mama sa până la vârsta de 7 ani.

1831 Pe 17 martie, Alexandre Dumas își recunoaște oficial fiul. O săptămână mai târziu, îl recunoaște oficial si mama. După o luptă aprigă între părinți, fiul este luat în îngrijire de tată.

1833 intra la internat;

1844 O întâlnește pe Marie Duplessis, care îi devine amantă și care îl va inspira în crearea personajului Marguerite Gautier, eroina romanului "Dama cu camelii".

1845 Este publicat primul său roman "Les aventures de quatre femmes et d'un perroquet", apoi urmeaza culegerea de versuri "Pechés de jeunesse"

1848 Este publicat romanul "La Dame aux camélias", iar autorul devine celebru.

1852 Adaptează "Dama cu camelii" pentru teatru, care va obtine un succes enorm, unul din cele mai importante din secolul al XIX-lea.

1864 Se căsătorește cu Nadjeschda Narîșkin (născută Nadjeschda von Knorring), văduva principelui Aleksandr Narîșkin.

1867 Scrie "Les idées de Madame Aubray". Piesa are un mare succes. Autorul își botează fiica după personajul Jeannine.

1875 Pe 11 februerie, Alexandre Dumas fiul este ales membru al Academiei Franceze.

1895 După moartea primei sale soții, se căsătorește cu Henriette Régnier de La Brière.


Alexandre Dumas fiul moare pe 28 noiembrie la Marly-le-Roi și este înmormântat în cimitirul Montmartre din Paris.

Adevărata povestea a Traviatei. Rose Alphonsine Plessis (1824-1846), născută în satul Nonant, nu departe de orasul Bayeux din Franța, a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris, fără bani, a început să practice prostituția. La 18 ani devenise deja o cunoscută și scumpă curtezană („curtezană” în limba italiană se numește „traviata”). Spre a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie Duplessis. În această perioadă l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas - FIUL, care s-a îndrăgostit de ea și cu care a întreținut strânse legături amoroase. Legăturile lor au continuat chiar și după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la vârsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În anul 1848, Alexandre Dumas -FIUL a publicat Dama cu camelii, roman autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi La Traviata (în aceasta operă, apare însă sub numele de „Violetta Valery”, desi in romanul lui Dumas, numele personajului era: Marguerite Gautier).