Albacora

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Albacora
Stare de conservare

risc minim de dispariție[1]
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
ÎncrengăturăChordata
SubîncrengăturăVertebrata
InfraîncrengăturăGnathostomata
SupraclasăActinopterygii
ClasăActinopteri
SubclasăNeopterygii
InfraclasăTeleostei
SupracohortăClupeocephala
CohortăEuteleosteomorpha
SubcohortăNeoteleostei
InfracohortăEurypterygia
DiviziuneAcanthopterygii
SubdiviziunePercomorphaceae
SeriePelagiaria
OrdinScombriformes
SecțiuneCtenosquamata
SubsecțiuneAcanthomorphata
FamilieScombridae
SubfamilieScombrinae
TribThunnini
GenThunnus
Nume binomial
Thunnus albacares[2]
Bonnaterre, 1788

Albacora[3] (Thunnus albacares) este o specie de ton, care trăiește în apele pelagice ale oceanelor tropicale și subtropicale.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Albacora

Albacora face parte din speciile mari de ton, ajungând până la greutatea de 180 kg. În 2012 un pescar din statul mexican Baja California a prins un albacora de 193 kg.[4]

Habitat[modificare | modificare sursă]

Albacora sărind
Cârd de albacora

Este un pește epipelagic, care populează stratul de la suprafața oceanului până la termoclină. Prin urmărirea sonică s-a aflat că, deși albacora spre deosebire de tonul obez înrudit se ține cu precădere în cei 100 m sub suprafața mării și penetrează arareori termoclina, este totuși capabilă să se scufunde până la adâncimi considerabile. Un individ din Oceanul Indian și-a petrecut 85 % din timp la adâncimi până la 75 m, dar a fost raportat că a realizat trei scufundări de 578, 982 și 1.160 m.

Deși viețuiește mai ales în apele adânci din largul mării, albacora poate să se apropie de țărm, dacă temperatura și limpezimea apei sunt potrivite și hrana este abundentă.

Mod de viață[modificare | modificare sursă]

Albacora deseori călătorește în cârduri cu companioni de aceleași dimensiuni. Se asociază uneori cu alte specii de ton, în special cârdurile mixte de albacora și ton mic sunt obișnuite.

Albacora vânează alți pești, crustacee pelagice și calmari. Ca și la alți toni, forma corpului adaptată pentru viteză le permite să urmărească și să prindă pești rapizi precum peștii zburători și scrumbia. Pentru albacora adulți prezintă pericol doar cei mai mari și rapizi prădători, precum balenele cu dinți, rechinii pelagici, în special rechinul alb, și marlinul.

Bucătărie[modificare | modificare sursă]

Potrivit Hawaii Seafood Buyers Guide, albacora este folosită pe scară largă în felurile de mâncare din pește crud, mai ales sashimi. Acest pește se potrivește excelent pentru grătar.[5] În 2010, Greenpeace International a inclus albacora pe Lista Roșie a ființelor marine comestibile.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2[*][[The IUCN Red List of Threatened Species 2022.2 |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor);
  2. ^ Integrated Taxonomic Information System, , accesat în  
  3. ^ „„Ministerul Agriculturii, Alimentației și Pădurilor. Ordinul 171/2002 privind aprobarea denumirilor comerciale ale speciilor de pești și alte viețuitoare acvatice care pot fi valorificate pe teritoriul României. Dată act: 19-apr-2002" (PDF). Arhivat din original (PDF) la . 
  4. ^ „Record Tuna Catch Could Fetch $1 Million”. Arhivat din original la . 
  5. ^ „Hawaii Seafood”. Arhivat din original la . 
  6. ^ "Greenpeace International Seafood Red list | Greenpeace International".