Alaus oculatus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Alaus oculatus
Alaus oculatus
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Insecta
Ordin: Coleoptera
Familie: Elateridae
Subfamilie: Agrypninae
Gen: Alaus
Specie: A. oculatus
Nume binomial
Alaus oculatus
Linnaeus, 1758
Sinonime
Calais oculatus

Alaus oculatus este o specie de gândac pocnitor. Specia este răspândită în Europa Centrală și America de Nord.

Morfologie[modificare | modificare sursă]

Lungimea indivizilor adulți este de circa 25–45 mm. Corpul este alungit și puțin turtit dorso-ventral. Alaus oculatus este de culoare gri închis cu puncte albe și luciu metalic. Antenele sunt întunecate de tip serat. Pe pronot se află două pete negre cu marginile albicioase asemănătoare ochilor. Petele negre acoperă aproape o treime din suprafața pronotului. „Ochii” mari de pe spate reprezintă un model de protecție de inamici, care pot rămâne „nedumeriți” și ocoli gândacul. Petele albe de pe pronot sunt mai mici, însă mai dense și concentrate la marginea tergitului.

Dezvoltare[modificare | modificare sursă]

Femele depune ponta în sol. Larva acestei specii, ca și a celorlalți gândaci pocnitori, se numește vierme de sârmă din cauza chitinizării puternice a cuticulei și luciului metalic. Larva crește în lungime până la 2 cm. Culoarea variază de la galben până la brun închis. Larvele se dezvoltă în lemnul în putrefacție prin metamorfoză completă. Adulții încep să apară primăvara și pot fi găsiți până la începutul toamnei. Dezvoltarea durează de la 2 la 6 ani.

Ecologie[modificare | modificare sursă]

Alaus oculatus populează pădurile de foioase, în special în lemnul putred. Larvele pot fi întâlnite și în sol, hrănindu-se cu semințe, rădăcini, rizomi și tulpini subterane, inclusiv a plantelor de cultură. Uneori, larvele consumă și larve ale altor insecte care locuiesc în trunchiul arborilor precum vișinul, mărul, stejarul.

Adulții se alimentează cu nectarul florilor.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Alaus oculatus