Akaki Chkhenkeli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Akaki Chkhenkeli
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Okumi⁠(d), Tkvarcheli District⁠(d), Respublika Abhazia⁠(d) Modificați la Wikidata
Decedat (84 de ani) Modificați la Wikidata
Paris, Franța Modificați la Wikidata
Înmormântat cimetière de Leuville-sur-Orge[*][[cimetière de Leuville-sur-Orge (cemetery located in Essonne, in France)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Georgia Modificați la Wikidata
Ocupațiepublicist
diplomat
politician Modificați la Wikidata
Deputat în Duma de Stat a Imperiului Rus Modificați la Wikidata

Partid politic Social Democratic Labour Party of Georgia[*][[Social Democratic Labour Party of Georgia (Political party from 1893 to 1953)|​]]
Alma materUniversitatea Leipzig
Semnătură

Akaki Chkhenkeli (n. , Okumi⁠(d), Tkvarcheli District⁠(d), Respublika Abhazia⁠(d) – d. , Paris, Franța) a fost un politician social-democrat, avocat și publicist georgian.

A fost un socialist menșevic, unul dintre liderii atât din Rusia, cât și din Georgia. În 1912 a fost ales deputat al Imperiului Rus din districtele Batumi-Karsi și Sokhumi-Okruk. A fost inclus în fracțiunea social-democrată a Dumei de Stat. A fost unul dintre primii menșevici georgieni care au înaintatea cererea de autonomie națională și culturală a Georgiei.

În 1914 a participat la reuniunea de la Bruxelles, convocată de Biroul Social-Democrat Internațional. În 1917 a fost reprezentant temporar al guvernului în Transcaucazia, în calitate de comandant al Comitetului Special al Transcaucaziei. Între 1917-1918 a fost membru al Consiliului Național Georgian și al Comitetului Executiv al acestuia, precum și membru al Consiliului fondator al Georgiei (1919-1921) din partea Partidului Social Democrat din Georgia. A fost ministru al afacerilor interne al Comisariatului Transcaucazian în perioada 1917-1918. În aprilie 1918 a fost șeful guvernului Republicii Democratice Federative a Transcaucaziei.

A fost numit ministru al afacerilor externe al Republicii Democrate Georgia între 1918-1921. Anul 1921 este și anul în care a fost nevoit să emigreze în Occident. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]