Sari la conținut

Agnes de Poitiers (1052–1089)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Agnes de Poitiers
Contesă de Savoia
Date personale
Născută1052 Modificați la Wikidata
Decedată (37 de ani) Modificați la Wikidata
PărințiWilhelm al VII-lea[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuPetru I de Savoia Modificați la Wikidata
CopiiAgnes de Savoia[*][1] Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăRamnulfid[*]
Conte de Savoia[*] Modificați la Wikidata
PredecesorAdelaida de Susa
SuccesorIoana de Geneva[*]

Agnes de Poitiers sau Agnes de Aquitania (n. 1052 – d. ), aparținând Casei de Poitiers, a fost contesă de Savoia prin căsătoria cu Petru I de Savoia și probabil regină consoartă a Aragonului prin căsătoria cu regele Ramiro I.

Agnes a fost fiica lui Willhelm de Poitiers (despre care se presupune că este unul și același cu Wilhelm al VII-lea de Aquitania)[2] și a soției acestuia, Ermesinda.

Posibila căsătorie cu regele Ramiro I al Aragonului

[modificare | modificare sursă]

Agnes a devenit un nume cunoscut în Casa de Poitiers după căsătoria lui Wilhelm al V-lea de Aquitania cu Agnes de Burgundia. Se știe că trei femei din Aquitania purtând numele Agnes s-au căsătorit cu monarhi iberici și se speculează că o a patra consoartă iberică purtând același nume ar fi provenit tot din Aquitania.[3]

A doua soție a regelui Ramiro I al Aragonului a fost o anume Agnes care, datorită numelui ei („Agens de Aquitania”) se crede că ar fi fost originară din Aquitania.[4] Paternitatea ei este încă disputată: tatăl ei a fost probabil Wilhelm al VI-lea al Aquitaniei sau fratele vitreg al acestuia, Wilhelm al VII-lea de Aquitania. Unii susțin[5] că ducele Wilhelm al VI-lea a murit fără a avea copii și că, spre deosebire de Wilhelm al VII-lea, el ar fi fost fiul vitreg al lui Agnes de Burgundia, prin urmare, e mai puțin probabil ca fiica lui să poarte numele de Agnes. Pe de altă parte, orice copil al ducelui Wilhelm al VII-lea nu ar fi avut mai mult de șase ani la momentul căsătoriei lui Ramiro ceea ce poate explica faptul că regele Ramiro nu a avut copii din a doua sa căsătorie.

Ramiro I a murit la 8 mai 1063. După această dată Agnes nu este menționată documentar în Aragon. Deoarece Ramiro I a murit un an înainte ca Agnes, fiica lui Willhelm al VII-lea, să se căsătorească cu Petru I de Savoia, este plauzibil ca aceasta să fie una și aceeași persoană deși nicio dovadă directă nu atestă acest fapt.[6]

Căsătoria cu contele Petru I de Savoia

[modificare | modificare sursă]

În 1064 Agnes s-a căsătorit cu Petru I de Savoia.[7] Din această căsătorie au rezultat (probabil) trei copii:

  • Alix (c. 1066 – după 13 martie 1110), căsătorită cu margraful Bonifaciu I del Vasto-Saluzzo (d. 1130);
  • Agnes (c. 1066 – după 13 martie 1110), căsătorită cu Frederic de Montbéliard (d. 1091/1092), margraf de Susa; s-a călugărit după 1110;
  • Berta (c. 1075 – înainte de 1111), fiică presupusă, căsătorită în 1097 cu regele Petru I al Aragonului și Navarei, rege al Pamplonei și conte de Sobrarbe și Ribagorza, nepotul lui Ramiro I (probabil căsătoria anterioară a mamei sale, Agnes, a oferit contextul politic pentru această uniune matrimonială).

Petru I a murit la 9 iulie 1078. Un document confirmă că Agnes, văduva contelui Petru, era încă în viață în iunie 1089.[8]

  1. ^ Medieval Lands, accesat în  
  2. ^ The Early History of the House of Savoy (în engleză). Cambridge University Press. . p. 231. 
  3. ^ Contribution à l'histoire de l'attitude des royaumes pyrénéens dans la Querelle des Investitures : de l'origine de Berthe, reine d'Aragon et de Navarre. vol. II. . p. 396. 
  4. ^ Europäische Stammtafeln. vol. 2. pp. 58, 76. 
  5. ^ Alfred Richard: Histoire des comtes de Poitou, 778-1204, vol. 2, Editura Pacard, Paris, 1903, p. 122.
  6. ^ „AQUITAINE DUKES”. fmg.ac. Accesat în . 
  7. ^ The Early History of the House of Savoy (în engleză). Cambridge University Press. . p. 231. 
  8. ^ D, Carutti: Regesta comitum Sabaudiæ, marchionum in Italia (Torino) („Regesta comitum Sabaudiæ”), CCXV, 1889, p. 76.