Acvilă țipătoare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Acvila țipătoare)
Acvila țipătoare mare
Stare de conservare
Vulnerabil
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Ordin: Falconiformes
Familie: Accipitridae
Gen: Aquila
Specie: A. clanga
Nume binomial
Aquila clanga
Pallas, 1811
Clanga clanga - MHNT

Acvila țipătoare mare Aquila clanga este o pasăre răpitoare de zi, cu o anvergură a aripilor de peste un metru, declarată specie protejată.

Acvila țipătoare mare are o lungime de 65 de cm. Asemenea tuturor vulturilor, aparține familiei Accipitridae. Poate fi întâlnită în zona din nordul Europei până în Asia și iarna în sud-estul Europei, Estul Mijlociu și sudul Asiei. Depune 1-3 ouă într-un cuib construit în copaci. Habitatul obișnuit al acvilei țipătoare mari este zona împădurită, unde vânează mamifere mici și alte mamifere terestre.

Este o acvilă de mărime medie spre mare, foarte asemănătoare cu acvila țipătoare mică, cu care seamănă la aspectul general. Penele capului și aripilor sunt de un maro foarte închis și contrastează cu penajul în general maro (față de acvila țipătoare mică, care are aceleași pene deschise la culoare). Capul este mic pentru o acvilă.

Adeseori este prezentă o zonă mai puțin evidentă pe partea exterioară a aripilor, dar o zonă de început albă în formă de lună este un bun indiciu. Puii au pete albe pe aripi.

Sunetele scoase sunt asemănătoare unor lătrături de câine.

În România[modificare | modificare sursă]

România are aproximativ 2.300 de perechi de acvile țipătoare mici, aproape o treime din numărul acestor păsări la nivel mondial.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ O călătorie fantastică de 26.000 de kilometri Arhivat în , la Wayback Machine., 11 aprilie 2012, Dan Gheorghe, România liberă, accesat la 13 aprilie 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Acvilă țipătoare
Wikispecies
Wikispecies
Wikispecies conține informații legate de Acvilă țipătoare