Acrobates pygmaeus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Acrobates pygmaeus
Beutelmaus brehm.png
Stare de conservare
Status iucn3.1 LC ro.svg
Risc scăzut (LC) (IUCN 3.1)[1]
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Infraclasă: Marsupialia
Ordin: Diprotodontia
Subordin: Phalangeriformes
Familie: Acrobatidae
Gen: Acrobates
Desmarest, 1818
Specie: A. pygmaeus
Nume binomial
Acrobates pygmaeus
(Shaw, 1793)
Feathertail Glider.JPG
Beutelmaus brehm.png

Acrobates pygmaeus sau oposumul planor este un marsupial arboricol, de talie mică, având activitate exclusiv nocturnă. Originar din Noua Guinee și de pe coastele de sud și de est ale Australiei, ocupă zone în care se găsesc scorburi pentru adăpost și hrană din belșug. Alimentația sa variază în funcție de regiunea geografică și de anotimp.

Poate plana până la 45 m fiind observat plutind pentru a prinde molii în zbor. Oposumul planor trăiește în colonii numeroase, alcătuite din 20-40 de indivizi. Ei au degete opozabile și patru degete la toate cele patru lăbuțe. Când este furios, se lasă pe spate și emite un sunet asemănător scheunatului unui cățel.

Alimentatie: se hrănește îndeosebit cu seva și secrețiile eucaliptului și arborelui acacia, cu nectar și polen precum și cu diverse insecte și arahnide.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dickman, C., McKenzie, N. & Menkhorst, P. (2008). Acrobates pygmaeus. În: IUCN 2008. Lista roșie a speciiilor periclitate IUCN. Descărcat pe 28 December 2008. Database entry includes justification for why this species is of least concern