Acces direct (emisiune)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la o emisiune TV. Pentru un concept din tehnologia informației, vedeți Acces direct.
Acces direct

Sigla folosită din 2 septembrie 2019.
GenTalk-show de tip tabloid
Dezvoltator(i)Intact Media Group
Scenarist(i)Cristian Ionescu (Project manager)
Regizor(i)Marco Ciucă
Prezentator(i)Mirela Vaida și Adrian Velea (10 ianuarie 2022 - prezent)[1]
VociIonuț Sebastian Scutariu
Compozitor temă muzicalăLaurențiu Niculescu și George Popa
Țară de origineRomânia
Limbă(i)română
Nr. de sezoane31
Producție
Producător(i) executiv(i)Mihaela Ionescu
Producător(i)Florin Micu (asistent producție), Magda Gheorghișor (șef producție), Cristi Dinu (șef producție) Silvia Roșva (director producție)
LocAntena Studios
Format camerăMulti-Camera
Perioadă de difuzare180 minute (inclusiv reclame)
Companie(i) de producțieAntena TV Group
Difuzare
Canal originalAntena 1 (2008 – 2022)
Antena Stars (2022 – prezent)
Format imagine16:9 (576i, SDTV)
16:9 (1080i, HDTV)
Format audiostereo
Difuzare originală2008 — prezent
Cronologie
Precedat deȘtirile Antena Stars
Urmat deMireasa: Capriciile iubirii

Acces direct este o emisiune talk-show[2] de tip tabloid, care a apărut pe micile ecrane, pentru prima dată, în septembrie 2008, la Antena 1. De la începutul anului 2022, emisiunea este difuzată pe Antena Stars, la cârma căreia sunt Mirela Vaida și Adrian Velea.[3] Emisiunea are până în prezent 31 sezoane, care a început în data de 8 ianuarie 2024.

Începand cu sezonul 30, emisiunea "Acces direct" are un nou platou și o nouă înfățișare. Emisiunea se va filma în studiourile Pipera, București. Timp de 14 ani emisiunea a fost filmată în Fostul cinematograf „Excelsior”. [4]

Emisiunea poate fi urmărită online, de pe platforma de streaming video ,,Antena Play". [5]

Critici și controverse[modificare | modificare sursă]

Emisiunea "Acces direct" este criticată și amendată de Consiliul Național al Audiovizualului pentru nerespectarea regulamentului audiovizualului. Din acest motiv posturile Antena 1 și Antena Stars au fost amendate de mai multe ori de Consiliul Național al Audiovizualului. [6]

1. Veronica și Viorel Stegaru[modificare | modificare sursă]

Acces direct a fost criticat pentru exploatarea căsniciei soților Stegaru, aparițiile repetate ale celor doi fiind adesea comparate, în mod negativ, cu o telenovelă. În februarie 2020, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a amendat postul Antena 1 cu 100,000 de lei pentru încălcarea articolelor privind protecția minorilor, dar și a articolului care spune că „nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut”. Analiza edițiilor în cauză au început în urma mai multor reclamații aduse de telespectatori, conform cărora realizatorii emisiunii își tratează cu batjocură invitații și că îi promovează drept modele de urmat. Unul din membrii CNA, Dorina Rusu, a numit aceste ediții „un spectacol al degradării umane”.[7] În urma criticilor, Mirela Vaida a declarat că Acces direct nu a avut niciodată scopul de a educa și că edițiile emisiunii vor continua în aceeași manieră atâta timp cât audiența este ridicată.[8]

În februarie 2020, cuplul Stegaru a fost prezent la Palatul Parlamentului pentru participarea la o ședință a comisiei de agricultură. Deputatul Dănuț Păle a declarat întâlnirile parlamentare nu reprezintă o „circotecă” și că soții Stegaru ar fi fost invitați, în mod mincinos, ca doi tineri din domeniul agriculturii.[9] Pe 15 iunie 2020, asistenta de televiziune Emily Burghelea a demisionat în direct în timpul transmisiunii Acces direct, acuzând echipa emisiunii că ascunde agresiunile fizice ale lui Viorel asupra Veronicăi. Ca răspuns, Mirela Vaida a declarat în ediția din ziua următoare că Burghelea ar fi fost de fapt concediată din cauza încălcării unor reguli deontologice și că acuzațiile aduse de aceasta nu ar fi fost adevărate. La scurt timp, Emily a postat un vlog pe canalul său de YouTube în care a răspuns la acuzațiile Mirelei. În videoclip dovedește și că a demisionat de una singură.

2. "COMPLICITATE ȘI INSTIGARE LA CRIMĂ"[modificare | modificare sursă]

Marți, 13 iulie 2021, zi cu ghinion pentru Acces Direct. Emisiunea Antenei 1 a încasat cea mai mare amendă din ultimii trei ani, în ședința Consiliului Național al Audiovizualului din 13 iulie.

Câteva ediții controversate ale emisiunii Acces Direct au adus cea mai mare amendă din ultimii ani! Una este emisiunea în care cei din platou nu au luat în serios amenințările aruncate la adresa unei femei - "Așa se iubesc ei", zicea un invitat în emisiune. Femeia avea să fie ucisă câteva luni mai târziu!

3. " Emisiunea Acces Direct, amendă de 10.000 de lei de la CNA, după reconstituirea unei crime. Programul Antenei 1, suspendat 10 minute"[modificare | modificare sursă]

În perioada septembrie 2021 în cadrul emisiunii „Acces Direct”, a fost dezbătută drama celor doi gemeni din Ploiești, având învitate în platou mai multe persoane implicate în acest scandal deja. Lucrurile, spun cei de la CNA, au degenerat, iar realizatoarea emisiunii și cei din platou ar fi dus lucrurile mult prea departe. Pe acest subiect CNA s-a mai sesizat recent anunțând o amendă postului Antena 1 și implicit emisunii „Acces Direct”.

Se pare că ultima decizie, luată în ședința de astăzi a CNA, vine pe fondul degenerării lucrurilor în platoul „Acces Direct”. Astfel că în intervalul orar 19:00 – 19:10 au decis suspendarea pentru zece minute a emisiunii, în schimb rulând pe micul ecran doar textul sancțiunii CNA, fără nimic altceva.

Trei dintre membrii CNA, care au cerut sancținile împotriva emisunii „Acces Direct”, trei dintre membrii CNA au declarat că lucrurile au luat-o pe un făgaș anormal, exact ca în „cazul Caracal”. Și atunci CNA s-a sesizat amendând postul Antena 1.

„Mi-a dat senzația că parcă le-a părut rău că nu au avut o cameră acolo când s-a întâmplat”, a spus un membru CNA. [10]

Prezentatori[modificare | modificare sursă]

De-a lungul timpului, emisiunea "Acces direct" a mai fost prezentată de Mădălin Ionescu, Simona Gherghe, Alex Velea și Cristina Cioran, dintre care Simona Gherghe a fost cea mai longevivă.

Mutarea la Antena Stars[modificare | modificare sursă]

Emisiunea Acces direct a avut parte de mai multe schimbări în anul 2022. Deși inițial s-a vehiculat că aceasta va fi scoasă din grila de programe din cauza amenzilor primite din partea CNA, ulterior prezentatoarea emisiunii a explicat cum stau lucrurile. Se pare că emisiunea și-ar fi schimbat tronsonul de difuzare, de la ora 16:00 până la ora 17:00 emisiunea se difuza pe Antena 1, iar de la ora 17:00 până la ora 19:00 emisiunea continua pe Antena Stars, iar din 28 februarie 2022, cei de la Antena 1 au decis să scoată definitv formatul din grila postului. Din 10 ianuarie 2022, de când a fost mutată emisiunea, șeful postului Antena Stars a spus că emisiunea a adus relansarea Antena Stars, aducând postul din nou la viață: „Pe intervalul în care emisiunea a fost difuzată pe Antena Stars, audiența stației a crescut de cinci ori, ceea ce a poziționat stația pe locul patru, imediat după cele trei mari posturi generaliste", a completat Cristian Ionescu, șeful Antena Stars. [17] [18] [19]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Presa Online (). „Adrian Velea și Mirela Boureanu Vaida prezintă emisiunea Acces Direct din 10 ianuarie 2022 pe Antena Stars”. Accesat în . 
  2. ^ „Acces Direct Antena Stars”. 
  3. ^ „Mirela Vaida va prezenta emisiunea „Acces Direct". 
  4. ^ Vlad, de Andreea. „Mutare surpriză la Antena Stars. Ce se întâmplă cu emisiunea Mirelei Vaida” (în Romanian). evz.ro. Accesat în . 
  5. ^ „Acces Direct este disponibil online în AntenaPLAY”. antenaplay.ro. Accesat în . 
  6. ^ „Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 23.08.2023 - CNA”. www.cna.ro. Accesat în . 
  7. ^ „Cât i-a „costat" Vulpiţa pe cei de la Antena 1. Acces Direct, amendă-record pentru o lună de emisiuni cu circul Vulpiţei”. Paginademedia.ro. . Accesat în . 
  8. ^ „Cum justifică Mirela Vaida cazul Vulpiţa de la Acces Direct: „Fără ipocrizie, acesta e scopul oricărei emisiuni. Cât timp un produs are căutare, nu se va opri". adevarul.ro. . Accesat în . 
  9. ^ Itu, Andrei (). „Vulpița, scene ȘOC în Parlament. Păle, parlamentar PSD, consternat: Suntem nebuni la cap?!”. DCNews. Accesat în . 
  10. ^ „Antena 1, cea mai dură sancțiune din partea CNA. 10 minute suspendare în prime-time, după derapajele de la Acces Direct”. IMPACT. . Accesat în . 
  11. ^ „Madalin Ionescu a fost dat afara de la Acces Direct - Intransigent.ro”. . Accesat în . 
  12. ^ „Madalin Ionescu nu va mai prezenta "Acces Direct", fiind inlocuit cu Simona Gherghe”. HotNewsRo. Accesat în . 
  13. ^ „Simona Gherghe și Alex Velea prezintă Acces Direct”. A1.RO. Accesat în . 
  14. ^ „Cristina Cioran, noua prezentatoare de la Acces Direct: Îmi era dor să mă întorc în televiziune”. A1.RO. Accesat în . 
  15. ^ „Mirela Boureanu Vaida, la Acces Direct în locul Simonei Gherghe. Când e prima emisiune”. Paginademedia.ro. Accesat în . 
  16. ^ „Cine este Adrian Velea, bărbatul care prezintă Acces Direct cu Mirela Vaida, pe Antena Stars”. Viva.ro. . Accesat în . 
  17. ^ „De ce se mută Acces Direct la Antena Stars. Schimbarea se produce după 14 ani de difuzare la Antena 1”. Stiridinlume.ro. . Accesat în . 
  18. ^ „La revedere, Acces Direct. De pe Antena 1. Emisiunea trece cu totul la Antena Stars”. Paginademedia.ro. Accesat în . 
  19. ^ Gorila (). „Acces Direct se muta pe Antena Stars”. Blog Media Max. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]