Absint

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Absintism)
Absint
ProveniențăElveția  Modificați la Wikidata
Culoareverde  Modificați la Wikidata
Prezență online
Pictura Băutorii de absint de Edgar Degas

Absintul, numit și zână verde,[1] este o băutură alcoolică tare, de obicei 70 grade, de culoare verzuie, preparată din frunzele unei specii de pelin (Artemisia absinthium), anason, fenicul și alte plante aromatice. Este un excitant al secreției gastrice, deoarece conține substanțe amare (absintină).

Interzicerea absintului[modificare | modificare sursă]

Anumiți specialiști au considerat că în urma consumului de absint crește agresivitatea, putând duce până la crimă, și se poate ajunge chiar la o stare de nebunie. De aceea producția și consumul de absint au fost interzise în Belgia (1905), Elveția (1908), Statele Unite ale Americii (1912), Italia (1913), Franța (1915) și Germania (1923). Totuși, multe țări printre care Regatul Unit, Cehoslovacia, Austria, Spania și Portugalia nu au interzis niciodată producția sau consumul de absint.

Reevaluare[modificare | modificare sursă]

În urma unor studii s-a constatat că nu substanțele din absint produceau simptomele incriminate, ci procesul de fabricație incorect care ducea la un conținut ridicat de alcool metilic sau anumiți coloranți. În realitate, efectele negative nu diferă de cele provocate de consumul în exces al altor băuturi alcoolice. Ca urmare, în Elveția, țara de origine a absintulului, a fost ridicată interdicția de fabricare și comercializare.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Absint

Acest articol conține text din Dicționarul enciclopedic român (1962-1966), aflat acum în domeniul public.