Abimael Guzmán

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Abimael Guzmán
Date personale
Nume la naștereManuel Rubén Abimael Guzmán Reinoso Modificați la Wikidata
Născut[1][9] Modificați la Wikidata
Mollendo, Arequipa, Peru[6] Modificați la Wikidata
Decedat (86 de ani)[10][11] Modificați la Wikidata
Callao, Callao Constitutional Province⁠(d), Peru[12] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[13] (pneumonie[13]) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAugusta La Torre[*][[Augusta La Torre (Peruvian revolutionary (1946-1988))|​]] (–noiembrie 1988)[14]
Elena Iparraguirre[*][[Elena Iparraguirre (Peruvian terrorist)|​]] ()[15] Modificați la Wikidata
Cetățenie Peru[16] Modificați la Wikidata
Religieateism Modificați la Wikidata
Ocupațiefilozof
cadru didactic universitar[*]
politician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numePresidente Gonzalo[2]
cuarta espada del comunismo[3]
camarada Gonzalo[4][5]
cuarta espada del marxismo[2]  Modificați la Wikidata
Alma materUniversidad Nacional de San Agustín de Arequipa[*][[Universidad Nacional de San Agustín de Arequipa (state-owned university in Arequipa, Peru)|​]][6]  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversidad Nacional de San Cristóbal de Huamanga[*][[Universidad Nacional de San Cristóbal de Huamanga (university in the city of Ayacucho in southern Peru)|​]][6]  Modificați la Wikidata
Influențat deJosé Carlos Mariátegui[*][[José Carlos Mariátegui (Peruvian writer and academic (1894–1930))|​]][7], Mao Zedong[7]  Modificați la Wikidata
Partid politicSendero Luminoso[*][[Sendero Luminoso (communist organization labeled as a terrorist group in Peru)|​]], Partido Comunista Peruano[*][[Partido Comunista Peruano (political party in Peru)|​]], Partido Comunista Peruano - Bandera Roja[*][[Partido Comunista Peruano - Bandera Roja (political party in Peru)|​]]  Modificați la Wikidata
Partener(ă)Elena Iparraguirre[*][[Elena Iparraguirre (Peruvian terrorist)|​]][8]  Modificați la Wikidata

Manuel Rubén Abimael Guzmán Reynoso (n. , Mollendo, Arequipa, Peru – d. , Callao, Callao Constitutional Province⁠(d), Peru), cunoscut cu numele conspirativ Presidente Gonzalo („Președintele Gonzalo”) a fost un luptător revoluționar peruan din perioada insurgenței maoiste. S-a afirmat în timpul conflictului intern din Peru, fiind liderul Partidului Comunist Peruan, numit și Cărarea Luminoasă.

A fost acuzat de terorism și trădare și a fost capturat în 1992 și condamnat la detenție pe viață.

Tatăl său a fost un comerciant prosper, iar mama sa a murit pe când avea numai cinci ani. Studiază filozofia și activează o perioadă ca profesor de acestă specialitate la o universitate din orășelul Ayacucho. Intră în contact cu partidul comunist, aflat în ilegalitate, și devine adept al maoismului. După o perioadă de câteva luni petrecute în China, în 1978 iese din învățământ și se angajează în lupta politică pentru înființarea Cărării Luminoase, mișcare care promovează ideea unei lovituri de stat.

În 1992, în timpul mandatului lui Alberto Fujimori, este căutat de Grupo Especial de Inteligencia, atât el cât și camarazii săi, acuzați de terorism. Este descoperit în septembrie 1992 și arestat. Aflat în închisoare, în octombrie 1993, propune, sub presiunea lui Vladimiro Montesinos, un acord de pace între membrii „Cărării Luminoase” și stat, care nu se va concretiza niciodată.

Este judecat de un tribunal militar ai cărui jurați sunt mascați pentru a se proteja de eventuale represalii din partea teroriștilor. Dar în 2003, Tribunalul constituțional susține că tribunalul militar este anticonstituțional și solicită un nou proces care să fie civil. Acesta începe în noiembrie 2004, dar este însoțit de un nou scandal: trei judecători sunt acuzați că sunt prea indulgenți, iar doi dintre aceștia demisionează. În septembrie 2005 începe un al treilea proces și în cele din urmă, la 13 octombrie 2006, Guzmán este condamnat la detenție pe viață pentru terorism contra statului.

A decedat la 11 septembrie 2021 în închisoarea din Callao, unde se afla încarcerat.[17]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Abimael Guzmán, SNAC, accesat în  
  2. ^ a b , https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina-58182449, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ , https://elpais.com/diario/2005/10/11/espana/1128981601_850215.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ , https://cnnespanol.cnn.com/2021/09/13/en-peru-debaten-que-hacer-con-el-cuerpo-de-abimael-guzman-fundador-de-sendero-luminoso/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ , https://rpp.pe/politica/actualidad/quien-es-abimael-guzman-y-por-que-fue-condenado-a-cadena-perpetua-en-peru-noticia-1033976, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ a b c , https://rpp.pe/peru/actualidad/murio-abimael-guzman-cabecilla-del-grupo-terrorista-sendero-luminoso-noticia-1348681, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ a b , https://rpp.pe/politica/actualidad/quien-es-abimael-guzman-y-por-que-fue-condenado-a-cadena-perpetua-en-peru-noticia-1033976, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina-53185215, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ a b Abimael Guzman, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  10. ^ a b Murió Abimael Guzmán, el mayor genocida en la historia del Perú (în spaniolă), El Comercio, , accesat în  
  11. ^ a b Abimael Guzmán, Leader of Guerrilla Group That Terrorized Peru, Dies at 86 (în engleză), The New York Times, , accesat în  
  12. ^ , https://larepublica.pe/politica/2021/09/11/abimael-guzman-murio-ex-cabecilla-del-grupo-terorrista-sendero-luminoso-segun-informo-rpp/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  13. ^ a b , https://larepublica.pe/politica/2021/09/12/abimael-guzman-murio-por-una-neumonia-bilateral/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  14. ^ , https://www.bbc.com/mundo/noticias-america-latina-53185215, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  15. ^ , https://rpp.pe/lima/actualidad/abimael-guzman-y-elena-iparraguirre-contrajeron-matrimonio-noticia-289194, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  16. ^ LIBRIS, , accesat în  
  17. ^ Arango, Melissa Barrenechea (). „Murió Abimael Guzmán, cabecilla del grupo terrorista Sendero Luminoso”. RPP (în spaniolă). Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]