5GANG: Un altfel de Crăciun

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
5GANG: Un altfel de Crăciun
5Gang 2019.jpg
Titlu originar5GANG: Un altfel de Crăciun
Genfilm de comedie  Modificați la Wikidata
RegizorMatei Dima
AutorMatei Dima
Vali Dobrogeanu[*]
Radu Alexandru[*]  Modificați la Wikidata
ScenaristMatei Dima
Radu Alexandru
Vali Dobrogeanu
ProducătorAnca Truță
Ștefan Lucian
Matei Dima
DistribuitorVertical Distribution
Premiera27 decembrie 2019 (2019-12-27) (România)
Durata100 de minute
Țara România
Limba originalăRomână
Încasări2.831.396 lei[1] (la 30 decembrie 2019)
Prezență online
Identificator titlu IMDb
CineMagia

5GANG: Un altfel de Crăciun este un film românesc de comedie, lansat în 2019, constituind debutul regizoral al lui Matei Dima, care a scris și scenariul alături de Radu Alexandru și Vali Dobrogeanu.

În povestea filmului, membrii grupului de vloggeri 5Gang, formație alcătuită din următorii cinci membri, Andrei Șelaru (Selly), Diana Condurache (Dia), Andrei Gavril (Gami), Luca Bogdan (Pain) și Mădălin Serban (Mădălin), se interpretează pe ei înșiși într-o poveste care oscilează între prezent (2019) și anul 2075. În alte roluri apar Cosmin Nedelcu (Micutzu), Ana Radu, Laura Giurganu, Dorian Popa, Vali Dobrogeanu și actorul și regizorul filmului, Matei Dima.

Filmul cu tematică de Crăciun a fost lansat pe 27 decembrie 2019, generând în doar patru zile aproape 3 milioane de RON. Ulterior a generat cele mai mari încasări de box-office ale unui film românesc de după Crăciunul anului 1989.[1]

Poveste[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

În ajunul Crăciunului din anul 2075, Andrei Șelaru „Selly” (interpretat de actorul Viorel Păunescu) îi spune nepoatei sale, Maria (Mia Nicolescu), o poveste din tinerețea lui.

Înapoi în 2019, povestea spune, 5GANG află de la contabilul lor ca sunt pe zero, deci lefteri. Selly hotărește să facă rost de bani. În timp ce era la (un) club, Selly îl cunoaste pe Carafă (Cosmin Nedelcu). Acesta îi spune că fiica lui, Alina, îi este o mare fană și îi sugerează că ar dori să-și facă fiica fericită cu orice preț.

Vrând să facă rost de bani, Selly îl sună pa Carafă și îl anunță că acceptă să vină la ziua fiicei lui. Acolo, Selly realizează că fiica mai mică a lui Carafă, Alina, este o rasfățată, fiind „capturat” de aceasta după ce anterior refuzase să stea cu ea, preferând să stea cu sora ei mai mare, Cristina. Existând astfel o problemă, membrii grupului realizează rapid că s-a întamplat ceva neplăcut cu Selly și merg „să-l salveze”, nu înainte de a descifra un mesaj scris greșit din cauza autocorectorului telefonului mobil al lui Selly. Alina este pedepsită, iar membri grupului 5GANG pleacă liniștiti acasă.

Înapoi în 2075, după ce Maria adoarme, Selly este vizitat de Mădălin (interpretat de Marcel Horobet), Pain (Ion Chelaru), Dia (Doina Stan) și Gami (Ștefan Velniciuc), care îi aduc cadouri. Se aud lovituri puternice la ușă, unde se ivește Dorian (Dorian Popa), spunându-și cunoscuta replică „Hâtz”.[2]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Personajele sunt în caractere italice.


Recepție[modificare | modificare sursă]

În ciuda succesului comercial, filmul a primit recenzii mixte, atât din partea criticilor, cât și din partea audienței.[3][4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Încasări record pentru filmul „5GANG: Un altfel de Crăciun"! A înregistrat cel mai mare succes de box office al unui film românesc din ultimii 30 de ani”. Forbes România. . Accesat în . 
  2. ^ „După „John" și „Hâtz", Dorian Popa are o nouă vorbă! Ce cuvânt inedit folosește, acum, artistul”. Accesat în . 
  3. ^ https://m.cinemagia.ro/filme/5gang-un-altfel-de-craciun-2820407/
  4. ^ https://www.imdb.com/title/tt11529348/

Legături externe[modificare | modificare sursă]