Țol (unitate)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Țolul (în germană Zoll, care se citește [t͡sol]; în engleză inch, care se citește [int͡ʃi]) este o unitate de măsură anglo-saxonă (sau „imperială”) pentru lungime, folosită în special în Statele Unite și în câteva state din Commonwealth, egală cu 25,4 mm (2,54 cm).[1]

În decursul timpului, țolul a fost definit în mod diferit, ceea ce a dus la mici diferențe. Valoarea țolului în Regatul Unit și SUA a fost definită prin adoptarea dimensiunii exacte a yardului în funcție de metru (nu invers, cum era înainte) ca fiind de 0,9144 m, respectiv a piciorului ca fiind de 0,3048 m, rezultând dimensiunea țolului internațional de exact 25,4 mm.[1][2][3]

Aplicații[modificare | modificare sursă]

Una dintre urmările definirii exacte a dimensiunii țolului a fost că pe aceleași mașini de filetat s-au putut realiza atât filete metrice, cât și în țoli, prin utilizarea în lanțul de transmisie pentru filete (în lira de roți de schimb) a unei roți cu 127 de dinți (127 / 5 = 25,4).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b en Astin, A.V.; Karo, H. A.; Mueller, F.H. (). „Refinement of Values for the Yard and the Pound” (PDF). US Federal Register. 
  2. ^ en „On what basis is one inch exactly equal to 25.4 mm? Has the imperial inch been adjusted to give this exact fit and if so when?”. National Physical Laboratory. . Accesat în . 
  3. ^ 1 yard = 3 picioare = 36 inci

Legături externe[modificare | modificare sursă]