Țânțarul tigru asiatic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Țânțarul tigru asiatic
Femela sugând sânge
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Arthropoda
Clasă: Insecta
Ordin: Diptera
Familie: Culicidae
Gen: Aedes
Specie: A. albopictus
Nume binomial
Aedes albopictus
(Skuse, 1894)
Albastru inchis: Arealul nativ
Verde: introdus (până în decembrie 2007).
Sinonime

Culex albopictus Skuse, 1894

Țânțarul tigru asiatic (Aedes albopictus) este o specie invazivă de țânțar din familia culicide originară din pădurile tropicale din Asia de Sud, introdusă prin import de anvelope uzate și de plante acvatice ornamentale ca „bambusul norocos“ (Dracaena sp.) în Europa, Orientul Mijlociu, Asia, Australia, America de Nord, America Centrală, America de Sud, Caraibe și Africa. Trăiește în scorburi și anvelope. Zboară jos și înțeapă picioarele în timpul zilei, la umbră. Înțepătura este foarte pruriginoasă. Pe lângă disconfortul pe care îl produc prin înțepăturile lor, acești țânțari pot transmite omului câteva boli virale deosebit de grave, și anume: denga, febra galbenă, febra Chikungunya, febra Zika, encefalita ecvină, probabil febra West Nile etc. Țânțarul tigru asiatic este, de asemenea, un vector pentru filarii (Dirofilaria immitis și Dirofilaria repens), care parazitează câteva specii de mamifere carnivore, mai ales câinele, mai puțin pisica. [1]

Țânțarul tigru asiatic a fost găsit în București în anul 2012 și, ulterior, în fiecare sezon estival, în perioada 2013-2016.[2][3][4]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Aedes albopictus. The European Centre of Disease Prevention and Control (ECDC)
  2. ^ „Cornelia S. Ceianu. Țânțarul-tigru asiatic o specie invazivă stabilită în România. Viața medicală. Numarul 38 (1340), 18 septembrie 2015”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Cornelia Ceianu, Elena Fălcuță, Sorin Dinu, Liviu Prioteasa. Specia invaziva de țânțari Aedes albopictus (țânțarul tigru asiatic) semnalată în București; dezvoltarea unei strategii regionale de supraveghere și control în viziunea OMS, a ECDC și a EMCA. INCDMI Cantacuzino. Conferința Anuală A Societații de Microbiologie, București 2013” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  4. ^ „Cornelia S. Ceianu, Elena Fălcuță, Liviu Florian Prioteasa. Aedes albopictus specie invazivă cu potențial vector, controlabilă prin implementarea unui program integrat de management al vectorilor. Laboratorul Infecții Transmise prin Vectori și Entomologie Medicală; INC Cantacuzino. 2016” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]