Întregalde (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Întregalde

Afișul filmului
GenDramă
RegizorRadu Muntean
ScenaristAlexandru Baciu
Radu Muntean
Răzvan Rădulescu
ProducătorDragoș Vilcu
StudioMultimedia Est
The East Company Productions
Director de imagineTudor Vladimir Panduru
MontajAndu Radu
DistribuțieMaria Popistașu
Ilona Brezoianu
Alex Bogdan
Cuzin Toma
Premieraiulie 2021 (Franța)
Durata128 minute
ȚaraRomânia
Limba originalăromână
Disponibil în românăoriginal
Prezență online

Pagina Cinemagia

Întregalde este un film românesc din 2021 regizat de Radu Muntean. Scenariul filmului este scris de către Răzvan Rădulescu, Alexandru Baciu și Radu Muntean. Filmul va avea premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, la secțiunea „Quinzaine des Réalisateurs”.[1] Este cel de-al șaptelea lungmetraj regizat de Radu Muntean.

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Filmul prezintă aventurile a trei prieteni, membri ai unui ONG, care pleacă în munții Apuseni ca să-i ajute pe locuitorii satului izolat numit Întregalde. Acolo, cei trei sunt solicitați să îl ajute pe un bătrân să ajungă la gaterul care îi aparținea. După o călătorie anevoioasă pe drumuri neasfaltate, mașina blocându-se într-un șanț, grupul ajunge la gater care însă era abandonat. Neavând posibilitatea de a se mai întoarce, cei trei prieteni sunt nevoiți să înnopteze alături de bătrânul senil și au astfel șansa să analizeze mai bine ideile proprii despre empatie și generozitate.[2]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Producția[modificare | modificare sursă]

Filmările au fost realizate în județul Alba în noiembrie-decembrie 2020, adică în plină pandemie de COVID-19.[3]

Premii[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost prezentat la cea de a 33-a ediție a Festivalului de Film de la Trieste, unde filmul a primit Marele premiu. Juriul, format din Edvinas Pukšta, Dubravka Lakić și Emanuela Martini a considerat filmul ca fiind: "Cel mai imprevizibil film al competiției".[4][5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Florea, Marina (). „Radu Muntean reprezintă România la Cannes 2021, cu noul lui film Întregalde”. cinemagia.ro. Accesat în . 
  2. ^ Blaga, Iulia (). „Interviu cu Radu Muntean despre „Întregalde", filmul cu care merge la Cannes: „E un subiect la care mă gândesc de 10 ani". Libertatea.ro. Accesat în . 
  3. ^ Damian, Vasile (). „Întregalde, cel mai recent film al lui Radu Muntean, selecționat într-o secțiune paralelă a Festivalului de la Cannes”. RFI.ro. Accesat în . 
  4. ^ Stoica, Daniela (). „Italia: Un regizor român a câștigat marele premiu al Festivalului de Film de la Trieste”. Rotalianul - Revista românului din Italia. Accesat în . 
  5. ^ „Radu Muntean's Întregalde wins in Trieste” (în engleză). Cineuropa - the best of european cinema. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]