Sari la conținut

Îngeri și demoni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Îngeri și demoni
Informații generale
AutorDan Brown
Genthriller/istoric
Ediția originală
Titlu original
Angels & Demons
LimbaEngleză
EditurăRAO
Țara primei aparițiiStatele Unite ale AmericiiStatele Unite ale Americii
Data primei aparițiimai 2000
Număr de pagini456
ISBN973-103-033-6
OCLC52990309
317823082
229276462
Ediția în limba română
TraducătorAdriana Bădescu
Data aparițieimai 2004
Cronologie
Fortăreața digitală 1998 {{{text}}}
Fortăreața digitală
1998
Conspirația
2001
Conspirația 2001 {{{text}}}

Îngeri și demoni (engleză Angels & Demons) este un romanul lui Dan Brown apărut în anul 2000. În această carte, autorul abordează un subiect inedit, și anume rivalitatea seculară dintre Vatican (Biserica Catolică) și confreria secretă Illuminati. Acțiunea se desfășoară în lumea contemporană. Din punct de vedere narativ, romanul se bucură de o acțiune palpitantă, abordând în spiritul eroismului american un subiect clasic: eroul/eroii salvator/salvatori.

Dincolo de acțiunea propriu-zisă, este foarte interesantă descoperirea antimateriei, despre care Dan Brown menționează, și îi oferă un loc important în carte, dar și confreria Illuminati, întemeiată de Galilei și o mână de oameni culți ai Renașterii. Firul istoric, aparte de firul narativ, este de asemenea abordat, însă cele două planuri se împletesc. Se poate spune că romanul reprezintă astfel o sursă de destindere pentru cititorii pasionați de literatură de consum, dar și pentru cercetători istorici sau cei pasionați de acest domeniu, în care găsesc informații istorice mai puțin abordate în lumea modernă.

Book summary[modificare | modificare sursă]

Povestea începe cu un omor și un jaf în laboratorul CERN, unde se continuă cu amenințarea că un container de antimaterie furat va exploda în 24 de ore dacă nu este recuperat. După ce fizicianul ucis, Leonardo Vetra, este găsit marcat cu un ambigram al cuvântului Illuminati, expertul în Illuminati, Robert Langdon, este consultat. Langdon și fiica lui Vetra, Vittoria, merg la Vatican pentru a găsi containerul și a preveni o explozie de proporții catastrofale.

Se anunță că patru cardinali vor fi uciși sub amenințarea unei bombe. Langdon și Vittoria urmăresc indiciile bazate pe simbolurile istorice din Roma, dar ajung prea târziu pentru a salva cardinalii. Vittoria este răpită de Hassassin, care acționează în numele misteriosului lider Illuminati, Janus, dar în cele din urmă reușește să scape și Hassassin este ucis.

Se sugerează că Camerlengo Ventresca este în pericol din partea Illuminati. Se descoperă că Ventresca a fost marcat și că directorul CERN, Kohler, a insistat asupra acestui aspect. Ventresca declară în fața mulțimii adunate în Piața Sfântul Petru că a primit un mesaj de la Dumnezeu și apoi transportă containerul de antimaterie într-o zonă sigură cu un elicopter. Sări cu parașuta din elicopter într-un act eroic și explozia containerului are loc fără a provoca daune.

Pe caseta video, se dezvăluie că Ventresca s-a marcat singur cu simbolul Illuminati și a orchestrat întreaga serie de evenimente. Această serie de evenimente include și uciderea mentorului său, fostul Papă. Cardinalul Mortati dezvăluie că Papa era tatăl lui Ventresca. Consumat de vinovăție, Ventresca se incendiază și moare. Cardinalul Mortati este ales Papă. Romanul se încheie cu întâlnirea dintre Langdon și Vittoria într-un hotel.[1]

  1. ^ „Melekler ve Şeytanlar Kitap Özeti - Arabuloku” (în turcă). . Accesat în .