Zygomycota

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Clasa Zygomycetes conține ciuperci saprofite, cu talul reprezentat de un miceliu sifonoplast (nucleii nu sunt despărțiți prin sept).

Înmulțirea se face fie asexuat (prin spori), fie sexuat (prin izogametangiogamie). Include familia Mucoraceae, din care face parte specia Mucor mucedo (mucegaiul comun). Se găsește pe alimente bogate în glucide. Este unicelular, cu aspectul unei pâsle albe care se prinde de substrat prin haustori. Unele mucoracee sunt agenți patogeni, cauzând diverse afecțiuni.

Zigomecetele au miceliul format din hife neseptate,puternic ramificate.Sunt adaptate la viata pe uscat,saprofite,mai rar parazite Inmultirea asexuata are loc prin spori imobili(conidii sau sporangiospori),iar cea sexuata prin gamentangiogamie-contopirea continutului a doua organe sexuale (gametangi),nediferentiate in gameti.Zigotul format se acopera cu o membrana groasa,transformandu-se intr-un zigospor.Dupa o perioada de repaus, aceasta se devide meiotic si germineaza,dand nastere unei hife cu un sporange la capat ce contine spori haploizi.Text cursiv--93.116.182.118 (discuție) 8 decembrie 2014 17:33 (EET)--93.116.182.118 (discuție) 8 decembrie 2014 17:33 (EET)