Zcoin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Zcoin
Țări utilizatoare Supranațional, Internet
Plural XZC
Bancă centrală Nici una (distribuție descentralizată)
Pagină Internet https://zcoin.io/
Cursul de schimb față de RONfață de MDL
Logo-ul Zcoin
Parte a seriei despre
Criptomonede
Tehnologie

BlockchainRegistru distribuitContract smartSchimb atomicFuncție hash criptografică • ForkGraf aciclic orientat

Mecanisme de consens

Proof-of-workProof-of-stakeProof-of-spaceProof-of-authorityMining pool

Chain-uri principale (Layer 1)

BitcoinEthereumTetherCardanoBinance CoinRippleSolanaUSD CoinPolkadotDogecoin

Concepte

Initial coin offeringMonedă digitală
Problema dublei cheltuieliGuvernare electronicăImpermanent LossBribe marketsMonedă digitală a băncii centrale

Chain-uri și tehnologii de tip Layer 2

Optimistic rollupsZero-Knowledge rollupsEigenLayerValidiumsArbitrumzkSyncSidechains

Aplicații descentralizate

Finanțe descentralizateExchange descentralizatCurve (protocol)LidoAaveMakerDAOUniswapBalancerConvexFrax AuraSynthetix

Trackere și Agregatoare

CoinMarketCapCoinGeckoDefi-LlamaDune Dashboards

Vezi și

Istoria monedei bitcoin
Legalitatea monedei bitcoin după țară sau teritoriu
Organizație Autonomă Descentralizată

editează

Zcoin este o criptomonedă care vizează utilizarea criptografiei pentru a oferi o mai bună confidențialitate utilizatorilor săi în comparație cu alte criptomonede, cum ar fi Bitcoin.

Prezentare generală[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul anului 2014, Poramin Insom, student la un Masterat în Informatică de Securitate de la Universitatea Johns Hopkins, a scris cu Matthew Green ca membru al facultății o lucrare despre integrareaprotocolului zerocoin într-o criptomonedă.[1][2] Proiectul de creare a unei criptomonede independente care implementează protocolul Zerocoin a fost numit „Moneta”.[3]

Pe 28 septembrie 2016, Zcoin (XZC), prima criptomonedă lansată de Poramin Insom și echipa sa.[4] Roger Ver și Tim Lee au fost investitorii inițiali ai Zcoin.[5] Poramin a înființat, de asemenea, o casă de schimb denumită „Satang”, care poate converti moneda Thai Baht în Zcoin direct.[2]

La 20 februarie 2017, un atac de codificare rău intenționat la protocolul Zerocoin a creat 370.000 de jetoane false pe care făptuitorii au vândut pentru peste 400 de bitcoins (440.000 USD). Echipa Zcoin a anunțat că o eroare cu un singur simbol într-o bucată de cod „a permis unui atacator să creeze tranzacții de cheltuieli cu Zerocoin fără o mentă corespunzătoare”. [6] Spre deosebire de Ethereum în timpul evenimentului DAO, dezvoltatorii au ales să nu distrugă nicio monedă sau să încerce să inverseze ceea ce s-a întâmplat cu cele recent generate. [7]

În aprilie 2018, un defect criptografic a fost găsit în protocolul Zerocoin care a permis atacatorilor să fure, să distrugă și să creeze alte monede Zcoin.[8] Echipa de criptomonede Zcoin, în timp ce a recunoscut defectul, a declarat că există o dificultate ridicată de a efectua astfel de atacuri și o probabilitate redusă de a oferi beneficii economice atacatorului.[9]

În septembrie 2018, Zcoin a introdus protocolul Dandelion care ascunde originea adresei IP a unui expeditor, fără a utiliza Routerul Onion (Tor) sau Rețeaua Virtuală Virtuală (VPN).[10][11]

În noiembrie 2018, Zcoin a organizat primele alegeri la scară largă pentru Partidul Democrat din Thailanda folosind blockhain-ul pentru a număra voturile în loc să se bazeze pe comisia electorală clasică.[12][13]

În decembrie 2018, Zcoin a implementat Merkle tree proof, un algoritm de exploatare minieră, care deține utilizarea aplicării circuitului integrat specific (ASIC) în monedele miniere, fiind mai intensiv privind memoria pentru mineri. Acest lucru permite utilizatorilor obișnuiți să utilizeze unitatea centrală de procesare (CPU) și cardul grafic pentru minerit, astfel încât să permită egalitarismul în mineritul monedelor.[14] În aceeași lună, Zcoin a lansat o lucrare academică care propunea protocolul Lelantus care înlătură nevoia de configurare de încredere și ascunde originea și cantitatea de monede dintr-o tranzacție.[15][16]

În februarie 2019, Zcoin a fost adăugat la casa de schimb pentru criptomonede Binance.[17] În aceeași lună, Zcoin s-a asociat cu Fundația Binance Charity pentru a strânge fonduri pentru programul „Prânz pentru copii” din Africa. Fundația a folosit blockchain-ul pentru a urmări și verifica progresul fondurilor de la donator la receptor.[18]

La 30 iulie 2019, Zcoin s-a abătut oficial de la protocolul zerocoin prin adoptarea unui nou protocol numit „Sigma” care împiedică falsificarea monedelor de confidențialitate și să crească alimentarea cu monede. Acest lucru se realizează prin eliminarea unei caracteristici numite „configurare de încredere” din protocolul zerocoin.[19] În august 2019, Zcoin a fost adăugat la un schimb de criptomonede african numit OVEX.[20] În decembrie 2019, Zcoin a introdus un sistem descentralizat de crowdfunding (strângere de fonduri) și de luare a deciziilor pentru finanțarea sarcinilor auxiliare pentru proiect. [21] În ianuarie 2020, Zcoin va implementa confidențialitatea adresei destinatarului (RAP), astfel încât utilizatorii să poată partaja o singură adresă permanentă publicului pentru a primi fonduri fără ca străinii să cunoască istoricul tranzacțiilor din adresă.[22]

În octombrie 2020, Zcoin a anunțat rebrandingul către noul nume Firo.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Reuben, Yap. „An Interview with Poramin Insom, Zcoin's lead developer and founder”. zcoin.io. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ a b Ezra Kryill, Erker (). „Cyberwarfare to cryptocurrency”. Elite Plus Magazine. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Moneta - Engineering an ideal cryptocurrency”. Moneta.cash. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ „Cryptocurrency Zcoin Have Just Released 'French Drop' Their Best Privacy Update Yet”. Business Insider. Zcoin team. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Reuben, Yap. „A message from our new investor in Zcoin, Tim Lee”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Osborne, Charlie. „The risky business of bitcoin: High-profile cryptocurrency catastrophes”. ZDNet (în engleză). Accesat în . 
  7. ^ Rob, Price (). „A single typo let hackers steal $400,000 from a bitcoin rival”. Business Insider. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Tim, Ruffing; Sri Avavinda, Krishnan; Viktoria, Ronge; Dominique, Schröder (). „A Cryptographic Flaw in Zerocoin (and Two Critical Coding Issues)”. Chair of Applied Cryptography. Germany: University of Erlangen-Nuremberg. Accesat în . 
  9. ^ Reuben, Yap. „A statement on the paper "Burning Zerocoins for fun and profit". Zcoin.io. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Jintana, Panyaarvudh (). „The distributed passion of a crypto pioneer Insom”. The Nation (Thailand). Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „Zcoin is the first cryptocurrency to implement Dandelion privacy protocol”. finder.com.au. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ Jintana, Panyaarvudh; Kas, Chanwanpen. „Reliable voting TECHNOLOGY”. The Nation (Thailand). Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Chris, Baraniuk (). „Blockchain: The revolution that hasn't quite happened”. BBC News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ „Zcoin Moves Against ASIC Monopoly With Merkle Tree Proof”. Finance Magnates. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ „Lelantus: Private transactions with hidden origins and amounts based on DDH” (PDF). Zcoin. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  16. ^ Aram, Jivanyan (). „Lelantus: Towards Confidentiality and Anonymity of Blockchain Transactions from Standard Assumptions”. Cryptology ePrint Archive (Report 373). Accesat în . 
  17. ^ JD, Alois (). „Binance's Trust Wallet adds Zcoin Privacy Coin”. Crowdfund Insider. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ „Binance Charity Launches Blockchain-Powered 'Lunch For Children' Program”. RTTNews. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ Andrew, Munro (). „Zcoin cryptocurrency introduces zero knowledge proofs with no trusted set-up”. Finder Australia. Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ Lloyd, Newkirk (). „Zcoin – a private cryptocurrency coming to OVEX”. The South African. Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ Samantha, Hurst (). „Zcoin Announces Launch of Crowdfunding System”. Crownfund Insider. Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ Charles, Brett (). „Zcoin's RAP to enhance wallet address privacy”. Enterprise Times UK. Arhivat din original la . Accesat în .