Yoda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Yoda
Apariții
Creat deGeorge Lucas  Modificați la Wikidata
Jucat deFrank Oz
John Lithgow
Tom Kane[*][[Tom Kane (American voice actor)|​]]  Modificați la Wikidata
Apariții înRăzboiul stelelor
Star Wars Battlefront II[*]
Războiul stelelor - Episodul V: Imperiul contraatacă
Războiul stelelor - Episodul VI: Întoarcerea lui Jedi
Războiul stelelor - Episodul I: Amenințarea fantomei
Războiul stelelor - Episodul II: Atacul clonelor
Războiul stelelor - Episodul III: Răzbunarea Sith
Războiul stelelor: Războiul clonelor
Star Wars Rebels
Star Wars: Battlefront II[*][[Star Wars: Battlefront II (joc video din 2005)|​]]
...încă 8  Modificați la Wikidata
Profil
Sexulmascul[1][2]  Modificați la Wikidata
OcupațieJedi Master[*][[Jedi Master |​]]  Modificați la Wikidata
LocuințăCoruscant; Dagobah⁠(d)
Univers fictivuniversul Războiul stelelor[*]  Modificați la Wikidata
Relații
Yoda
Date personale
DecedatDagobah⁠(d)[3] Modificați la Wikidata
OcupațieJedi Master[*][[Jedi Master |​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteLanguages in Star Wars[*][[Languages in Star Wars (languages and writing systems in the Star Wars universe)|​]] Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuCoruscant
Dagobah[*][[Dagobah (fictional planet in the Star Wars universe)|​]]  Modificați la Wikidata
Înălțime0,66 m[2]  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul MTV Movie pentru cea mai bună luptă[*] ()  Modificați la Wikidata
Profesor pentruLuke Skywalker[2], Contele Dooku[4], Mace Windu, Ki-Adi-Mundi, Kit Fisto[*][[Kit Fisto (fictional character from Star Wars)|​]], Qu Rahn[*][[Qu Rahn |​]], Rahm Kota[*][[Rahm Kota (fictional character)|​]], Cin Drallig[*][[Cin Drallig (character in Star Wars)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Maestrul Yoda este un personaj fictiv din universul Războiul stelelor, ce apare în ambele trilogii, cu excepția filmului Războiul stelelor - Episodul IV - O nouă speranță. Frank Oz a reprezentat vocea lui Yoda în fiecare film, oferind talentul său ca păpușar în portretizarea din trilogia originală și Războiul stelelor - Episodul I - Amenințarea fantomei. În varianta radio a dramatizărilor Războiul stelelor - Episodul V - Imperiul contraatacă și Războiul stelelor - Episodul VI - Întoarcerea cavalerului Jedi vocea a aparținut lui John Lithgow, în timp ce Tom Kane a fost vocea lui Yoda în seriile animate Războiul Clonelor și o serie de Jocuri video.

În saga, Yoda apare pentru prima oară în Războiul stelelor - Episodul V - Imperiul contraatacă ca o creatură mică și misterioasă ce, în calitate de maestru Jedi, îl instruiește în a deveni Jedi pe Luke Skywalker. În a doua trilogie, Yoda este portretizat ca Mare Maestru al Ordinului Jedi. Informații suplimentare despre viața lui Yoda sunt oferite de către Universul Extins.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Yoda este portretizat ca fiind un maestru Jedi puternic și înțelept în universul fictiv Războiul stelelor. Inițial, George Lucas a dorit ca Yoda să aibă ca toate celelalte personaje un nume complet: Yoda Minch, însă a preferat să lase multe detalii din biografia acestuia necunoscute. Rasa lui Yoda nu a fost niciodata menționată de vreo sursă media, fie ea canonică sau de alt gen, fiind folosită aprecierea cum că ar aparține unor "specii misterioase" de catre Baza de date Războiul stelelor . Deseori, rasa sa mai este numită drept "specie tridactilă necunoscută". Se presupune că ar fi de aceeași specie ca Yaddle și Vandar Tokare date fiind puternicile similarități fizice: Tokare pare a fi aproape identic cu Yoda în toate însușirile personajului.

În primele faze ale dezvoltării Episodului IV, George Lucas a inclus o specie numită Whill, o rasa distantă și omniprezentă ce aveau sa detină rolul de povestitori. S-a speculat de către fani cum că Yoda, Yaddle și Vandar Tokare ar fi de fapt Whills; recent, au fost făcute câteva referiri despre un Shaman aparținând Ordinului Whill în adaptarea romanului dupa Războiul stelelor - Episodul III - Răzbunarea Sith, confirmând existența lor canonică și continuă în universul Războiul stelelor, deși nu există nicio legatură directă, concretă între Yoda și Whill.

De fapt, foarte puține elemente despre viața lui Yoda există înainte de evenimentele din Războiul stelelor - Episodul I - Amenințarea fantomei. A fost instruit de către maestrul Jedi N'Kata Del Gormo alături de prietenul său uman AD "The Darkness".

Filmele cât și Universul Extins arată faptul că Yoda a instruit o serie de Jedi notabili printre care Contele Dooku, ce este identificat în Războiul stelelor - Episodul II - Atacul clonelor ca fiind vechiul Padawan Learner; Mace Windu; Obi-Wan Kenobi (partial, înainte ca Qui-Gon Jinn să preia responsabilitatea instruirii acestuia); Ki-Adi-Mundi; Kit Fisto și, în cele din urmă, pe Luke Skywalker.

Apariții[modificare | modificare sursă]

Yoda apare în toate filmele în afară de episodul IV - „O nouă speranță”. Vocea îi aparține lui Frank Oz, care în episoadele V și VI era și cel care mânuia păpușa Yoda. În episoadele I II și III Yoda este complet generat pe calculator.

Trivia[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


  1. ^ Star Wars: The Essential Guide to Characters (1st ed)[*][[Star Wars: The Essential Guide to Characters (1st ed) (first edition of the 1995 Star Wars reference guide by Andy Mangels)|​]], p. 191-192  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b c Star Wars Databank, accesat în  
  3. ^ Războiul stelelor - Episodul VI: Întoarcerea lui Jedi 
  4. ^ Războiul stelelor - Episodul II: Atacul clonelor