Wikipedia:Wiki Loves Monuments/Moldova/Regulament

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
site-ul oficial al concursului
site-ul oficial al concursului

1. Dispoziții generale[modificare sursă]

Pentru a participa la concurs, fișierele trebuie să respecte criteriile de mai jos.

1.1. Fișierele trebuie să fie creația personală a participantului și să fie încărcate de autor însuși.

1.2. Fișierele trebuie să fie încărcate nu mai devreme de 1 septembrie 2023 00:00 și nu mai târziu de 30 septembrie 2023 23:59, conform fusului orar al Republicii Moldova. Momentul încărcării este înregistrat în mod automat de interfața Commons. Momentul producerii materialelor media nu este relevant.

1.3. Fișierele trebuie să corespundă regulilor generale ale proiectului Wikimedia Commons. De asemenea, ele trebuie publicate sub o licență liberă Creative Commons, potrivit listei de opțiuni din pagina de încărcare.

1.4. Formatul fișierelor trebuie să fie JPEG sau TIFF; rezoluția (produsul în pixeli a lățimii și înălțimii) trebuie să fie cel puțin 0,5 Mpx. Sunt acceptate și fișiere video.

1.5. Fișierele trebuie să reprezinte unul sau mai multe obiective din Registrul monumentelor ocrotite de stat ale Republicii Moldova. Registrul este reprodus într-o serie de pagini Wikipedia spre care trimite articolul https://ro.wikipedia.org/wiki/Registrul_monumentelor_Republicii_Moldova_ocrotite_de_stat

1.6. Descrierea imaginilor trebuie să conțină codul obiectivului ilustrat. Acesta este inserat în mod automat prin accesarea legăturii „încarcă” din dreptul fiecărui monument din registrul menționat la punctul 1.5.

1.7. Fișierele care nu respectă cel puțin unul din criteriile 1.1., 1.2., 1.4., 1.5. sau 1.6. sunt descalificate din concurs, dar pot rămâne la Commons.

1.8. Organizatorii nu poartă răspundere de acțiunile administratorilor Commons în cazurile în care sunt încălcate unele reguli din criteriul 1.3.

1.9. Fișierele încărcate de organizatori și membrii juriului nu vor fi evaluate și nici premiate.

2. Categorii de premii[modificare sursă]

2.1. Premiul mare[modificare sursă]

2.1.1. Juriul stabilește imaginile câștigătoare ale locului I, locului II și locului III ale categoriei „Premiul mare”, din totalul de imagini care corespund 1. Dispozițiilor generale. Sunt acceptate doar imaginile cu rezoluția de minim 2 Mpx.

2.2. Premiul pentru prolificitate[modificare sursă]

2.2.1. Organizatorii acordă „Premiul pentru prolificitate” participantului care a încărcat fișiere care corespund 1. Dispozițiilor generale și reprezentă cel mai mare număr de monumente distincte.

2.3. Premiul pentru cea mai bună imagine făcută cu drona[modificare sursă]

2.3.1. Juriul stabilește imaginea câștigătoare a „Premiul pentru cea mai bună imagine făcută cu drona”, din totalul de imagini care sunt făcute cu drona, corespund 1. Dispozițiilor generale și nu aparțin niciunui câștigător la categoriile 2.1. sau 2.2..

2.4. Loteria triplă[modificare sursă]

2.4.1. Din totalul de imagini care corespund 1. Dispozițiilor generale și nu aparțin niciunui câștigător la categoriile 2.1., 2.2. sau 2.3., sunt alese la întâmplare trei imagini. Procesul nu admite mai puțin de trei câștigători.

2.4.2. Autorii imaginilor alese în cadrul 2.4.1. sunt declarați câștigători ai categoriei 2.4. Loteria triplă

2.4.3. Alegerea aleatorie din cadrul 2.4.1. se face cu ajutorul site-ului web random.org, iar procesul este înregistrat și postat pe pagina de Facebook a concursului.

3. Premiere[modificare sursă]

3.1. Alegerea premiilor[modificare sursă]

3.1.1. Laureații categoriilor 2.1., 2.2. și 2.3. vor alege una din trei opțiuni de premii în valoare de 2.000 MDL. Acestea sunt: 1) certificat-cadou de la magazinul foto Fotomax.md http://fotomax.md/ 2) certificat-cadou de la magazinul sport X-Style http://xstyle.md/ 3) certificat-cadou de la librăria Cărturești https://carturesti.md/

3.1.2. Laureatul locului I în cadrul categoriei 2.1. va alege două din opțiunile enumerate la 3.1.1., cu posibilitatea de a alege aceeași opțiune de două ori sau de a alege două opțiuni diferite.

3.1.3. Laureatul locului II în cadrul categoriei 2.1. va primi, pe lângă opțiunea aleasă la 3.1.1., un certificat-cadou de la magazinul foto Fotomax.md http://fotomax.md/ în valoare de 1.000 MDL.

3.1.4. Câștigătorii categoriei 2.4. Loteria triplă vor primi câte o baterie externă (power bank).

3.2. Acordarea premiilor[modificare sursă]

3.2.1.

3.2.2. La primirea premiului, persoana premiată va semna o recipisă de predare-primire pentru prezentarea ulterioară a acesteia către organismul finanțator al concursului.

3.2.3. Acordarea premiilor va avea loc în perioada 1 noiembrie – 8 noiembrie 2023.

3.2.4. Organizatorii își rezervă dreptul să nu premieze câștigătorii care nu pot fi identificați cu ușurință. Cea mai bună metodă de identificare este activarea unei adrese de email în preferințe.

4. Etapa internațională[modificare sursă]

4.1. Eligibilitatea la etapa internațională[modificare sursă]

4.1.1. Cele mai bune 10 imagini identificate de juriul etapei naționale vor fi trimise automat la etapa internațională.

4.1.2. Dacă la etapa internațională vor exista participanți adresa de email a cărora nu este cunoscută organizatorilor internaționali (vezi 3.2.4.), sau de la adresa de email furnizată nu se obțin răspunsuri, participanții respectivi nu vor fi eligibili pentru premii internaționale, iar imaginile lor pot fi descalificate din etapa internațională.

5. Bike-quest[modificare sursă]

5.1. Înregistrare[modificare sursă]

5.1.1. Participanții folosesc formularul de înregistrare https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSewI5dM_60iO50rH79ec4JzSMIYox8aRk-FcE_586CSHZjfVQ/viewform?usp=sf_link pus la dispoziție de organizatori pentru a se înregistra în competiția de fotografie a monumentelor ocrotite de stat pe biciclete – în continuare „bike-quest”.

5.1.2. Înregistrarea este declarată închisă la 29 septembrie 2023, 23:59.

5.1.3. La bike-quest pot participa persoane care la 1 iulie 2023 au vârsta de cel puțin 18 ani.

5.1.4. Participanții pot concura doar individual.

5.2. Condiții generale de participare[modificare sursă]

5.2.1. Traseele din cadrul bike-quest-ului trebuie parcurse numai pe biciclete (sau monocicluri) de orice tip.

5.2.2. Fiecare participant este responsabil în mod individual de starea tehnică bună a vehiculului său și de respectarea regulamentului circulației rutiere.

5.2.3. Fiecare participant trebuie să aibă un cont Wikimedia și să comunice organizatorilor numele de utilizator respectiv.

5.3. Alegerea traseelor[modificare sursă]

5.3.1. Fiecare participant își alege de sine stătător traseul pe care urmează să îl parcurgă. Punctele de start și finiș trebuie comunicate organizatorilor. Pentru construirea traseelor, participanții sunt încurajați să folosească Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat https://ro.wikipedia.org/wiki/Registrul_monumentelor_Republicii_Moldova_ocrotite_de_stat cât și harta Wikidata care conține coordonatele a peste 1.700 din monumentele vizate https://w.wiki/74Xn

5.3.2. Lungimea traseului nu este limitată. După traversarea acestuia, în funcție de distanța traversată fiecare participant va fi atribuit de către organizatori la unul din cele trei niveluri:

nivelul I – 0-50 km
nivelul II – 50-150 km
nivelul III – 150+ km

5.3.3. Punctele de start și finiș pot fi oricare două localități de pe teritoriul Republicii Moldova. Circuitele închise (punctul de start = punctul de finiș) sunt admise.

5.3.4. Traseul nu trebuie să traverseze teritoriul orașelor Chișinău, Bălți, Orhei, Soroca și nici cel al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene. Ca precizare: este admisă traversarea suburbiilor municipiilor Chișinău și Bălți și a localităților de pe malul stâng al Nistrului aflate sub controlul autorităților RM.

5.4. Durată[modificare sursă]

5.4.1. Durata bike-quest-ului este 15 iulie – 30 septembrie 2023. Aceasta include alegerea traseelor și traversarea lor, dar nu și evaluarea punctajelor ori decernarea premiilor.

5.4.2. Fiecare participant își alege două zile, de dorit consecutive, în care intenționează să parcurgă traseul ales. Aceste zile trebuie comunicate organizatorilor nu mai târziu de 30 septembrie.

5.4.3. Fotografiile făcute în afara zilelor alese nu sunt admise în concurs.

5.5. Punctaj[modificare sursă]

5.5.1. Participanții primesc câte 2 puncte pentru fiecare imagine realizată a unui monument ocrotit de stat.

5.5.2. Participanții primesc câte 1 punct pentru fiecare imagine a unui obiectiv găsit și fotografiat, altele decât monumentele ocrotite de stat: biserici, monumente, cimitire, troițe, mozaicuri sau picturi murale, primării, case de cultură, școli, centre medicale, stadioane, vinării, stații feroviare.

5.5.3. Organizatorii își rezervă dreptul de a descalifica imagini duplicate sau aproape duplicate.

5.6. Cheltuieli rambursabile[modificare sursă]

5.6.1. Participanții sunt încurajați să procure alimente (de ex. fructe, batonașe de cereale, băuturi răcoritoare) cu rambursarea ulterioară de către organizatori în limita a 200 MDL.

5.6.2. Participanții atribuiți nivelurilor II sau III – deci cei cu lungimea traseului nu mai puțin de 50 km – pot cere rambursarea cheltuielilor de transport (rutier, feroviar) în limita a 200 MDL în cazul în care doresc să ajungă la punctul de start sau de la punctul de finiș cu transport public rutier sau feroviar.

5.6.3. Pentru a beneficia de rambursare, bonurile de casă și biletele de călătorie trebuie colectate, păstrate și predate organizatorilor nu mai târziu de 30 septembrie.

5.7. Încărcarea imaginilor[modificare sursă]

5.7.1. Fiecare participant este responsabil să utilizeze un cont Wikimedia pentru a încărca fotografiile realizate la Wikimedia Commons.

5.7.2. Încărcarea imaginilor este admisă numai pe parcursul lunii septembrie 2023.

5.7.3. Imaginile care reprezintă monumente ocrotite de stat sunt automat admise în concursul Wiki Loves Monuments 2023 în Moldova, conform regulamentului disponibil la https://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wiki_Loves_Monuments/Moldova/Regulament Fotografiile care nu respectă regulile 1.1., 1.2. și 1.3. sunt descalificate și din bike-quest.

5.7.4. Imaginile care nu sunt datate sau conțin o dată evident incorectă sunt descalificate.

5.7.5. Pentru a încărca imagini ale monumentelor ocrotite de stat, participanții navighează prin listele Wikipedia ale Registrului monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat https://ro.wikipedia.org/wiki/Registrul_monumentelor_Republicii_Moldova_ocrotite_de_stat și utilizează link-ul „încarcă foto” disponibil în dreptul tuturor monumentelor.

5.7.6. Pentru a încărca imagini ale altor obiective decât monumentelor ocrotite de stat, participanții utilizează legătura https://w.wiki/6iuw și oferă o descriere suficient de clară a obiectivului ilustrat.

5.8. Evaluarea rezultatelor și premierea[modificare sursă]

5.8.1. Evaluarea rezultatelor – cuprinzând numărătoarea punctelor, atribuirea nivelului și evaluarea respectării prezentului regulament – se desfășoară până la 14 octombrie 2023 inclusiv.

5.8.2. În cadrul fiecărui nivel, este declarat câștigător participantul care a acumulat cel mai mare număr de puncte.

5.8.3. Anunțarea celor trei câștigători are loc la 15 octombrie 2023.

5.8.4. Câștigătorul fiecărui nivel primește certificate-cadou în valoare de:

nivelul I: 1.000 MDL
nivelul II: 2.000 MDL
nivelul III: 3.000 MDL

5.8.5. Fiecare câștigător poate alege din următoarele certificate-cadou (1 certificat = 1.000 MDL):

magazinul de biciclete Author https://velo.md
magazinul foto Fotomax.md http://fotomax.md/
magazinul sport X-Style http://xstyle.md/
librăria Cărturești https://carturesti.md/