Wikipedia:Wiki Loves Monuments/Moldova/Regulament

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Registrul monumentelor • F icon.svg Urmărește-ne pe Facebook
RegulamentJuriuParteneriPresă • Imagini încărcate: 2021 · 2022 • Rezultate: 2021 · 2022
site-ul oficial al concursului

1. Dispoziții generale[modificare sursă]

Pentru a participa la concurs, fișierele trebuie să respecte criteriile de mai jos.

1.1. Fișierele trebuie să fie creația personală a participantului și să fie încărcate de autor însuși.

1.2. Fișierele trebuie să fie încărcate în perioada 1 septembrie – 30 septembrie 2022, conform fusului orar al Republicii Moldova. Momentul încărcării este înregistrat în mod automat de interfața Commons. Momentul producerii materialelor media nu este relevant.

1.3. Fișierele trebuie să corespundă regulilor generale ale proiectului Wikimedia Commons. De asemenea, ele trebuie publicate sub o licență liberă Creative Commons, potrivit listei de opțiuni din pagina de încărcare.

1.4. Formatul fișierelor trebuie să fie JPEG sau TIFF; rezoluția (produsul în pixeli a lățimii și înălțimii) trebuie să fie cel puțin 0,5 Mpx. Sunt acceptate și fișiere video.

1.5. Fișierele trebuie să reprezinte unul sau mai multe obiective din Registrul monumentelor ocrotite de stat ale Republicii Moldova, reprodus într-o serie de pagini Wikipedia spre care trimite articolul https://ro.wikipedia.org/wiki/Registrul_monumentelor_Republicii_Moldova_ocrotite_de_stat

1.6. Descrierea imaginilor trebuie să conțină codul obiectivului ilustrat, care este inserat în mod automat prin accesarea legăturii „încarcă” din dreptul fiecărui monument din registrul menționat la punctul 1.5.

1.7. Fișierele care nu respectă cel puțin unul din criteriile 1.1., 1.2., 1.4., 1.5. sau 1.6. pot fi descalificate din concurs, dar pot rămâne la Commons.

1.8. Organizatorii nu poartă răspundere de acțiunile administratorilor Commons în cazurile în care sunt încălcate unele reguli din criteriul 1.3.

1.9. Fișierele încărcate de organizatori, parteneri, membrii juriului și participanți ai expedițiilor foto finanțate în cadrul concursului nu vor fi evaluate și nici premiate.

2. Categorii de premii[modificare sursă]

2.1. Premiul mare[modificare sursă]

2.1.1. Juriul stabilește imaginile câștigătoare ale locului I, locului II și locului III ale categoriei „Premiul mare”, din totalul de imagini care corespund 1. Dispozițiilor generale. Sunt acceptate doar imaginile cu rezoluția de minim 2 Mpx.

2.2. Premiul pentru prolificitate[modificare sursă]

2.2.1. Organizatorii acordă „Premiul pentru prolificitate” participantului care a încărcat fișiere care corespund 1. Dispozițiilor generale și reprezentă cel mai mare număr de monumente distincte.

2.3. Loteria triplă[modificare sursă]

2.3.1. Din totalul de imagini care corespund 1. Dispozițiilor generale și nu aparțin niciunui câștigător la categoriile 2.1. sau 2.2., sunt alese la întâmplare trei imagini. Procesul nu admite mai puțin de trei câștigători.

2.3.2. Autorii imaginilor alese în cadrul 2.3.1. sunt declarați câștigători ai categoriei 2.3. Loteria triplă

2.3.3. Alegerea aleatorie din cadrul 2.3.1. se face cu ajutorul site-ului web random.org, iar procesul este înregistrat și postat pe pagina de Facebook a concursului.

3. Premiere[modificare sursă]

3.1. Alegerea premiilor[modificare sursă]

3.1.1. Laureații categoriilor 2.1. și 2.2. vor alege una din trei opțiuni de premii în valoare de $100. Acestea sunt: 1) certificat-cadou de la magazinul foto Fotomax.md http://fotomax.md/ 2) certificat-cadou de la magazinul sport X-Style http://xstyle.md/ 3) certificat-cadou de la librăria Cărturești https://carturesti.md/

3.1.2. Laureatul locului I în cadrul categoriei 2.1. va alege două din opțiunile enumerate la 3.1.1., cu posibilitatea de a alege aceeași opțiune de două ori sau de a alege două opțiuni diferite.

3.1.3. Laureatul locului II în cadrul categoriei 2.1. va primi, pe lângă opțiunea aleasă la 3.1.1., un certificat-cadou de la magazinul foto Fotomax.md http://fotomax.md/ în valoare de $50.

3.2. Acordarea premiilor[modificare sursă]

3.2.1. Acordarea premiilor va avea loc doar cu participarea organizatorului și persoanei premiate, după caz cu respectarea tuturor rigorilor pandemice.

3.2.2. La primirea premiului, persoana premiată va semna o recipisă de predare-primire pentru prezentarea ulterioară a acesteia către organismul finanțator al concursului.

3.2.3. Acordarea premiilor va avea loc în perioada 1 noiembrie – 8 noiembrie 2022.

3.2.4. Organizatorii își rezervă dreptul să nu premieze câștigătorii care nu pot fi identificați cu ușurință. Cea mai bună metodă de identificare este activarea unei adrese de email în preferințe.

4. Etapa internațională[modificare sursă]

4.1. Eligibilitatea la etapa internațională[modificare sursă]

4.1.1. Cele mai bune 10 imagini identificate de juriul etapei naționale vor fi trimise automat la etapa internațională.

4.1.2. Dacă la etapa internațională vor exista participanți adresa de email a cărora nu este cunoscută organizatorilor internaționali (vezi 3.2.4.), sau de la adresa de email furnizată nu se obțin răspunsuri, participanții respectivi nu vor fi eligibili pentru premii internaționale, iar imaginile lor pot fi descalificate din etapa internațională.

5. Bike-quest[modificare sursă]

5.1. Înregistrare[modificare sursă]

5.1.1. Participanții folosesc formularul de înregistrare https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeTjaaTInN_sbg4vDeuj-eE43BvYoWwMGFrBDnoBpBket-KTA/viewform?usp=sf_link pus la dispoziție de organizatori pentru a se înregistra în competiția de fotografie a monumentelor ocrotite de stat pe biciclete – în continuare „bike-quest”.

5.1.2. Înregistrarea este declarată închisă la 5 septembrie 2022, 23:59.

5.1.3. La bike-quest pot participa persoane care vor fi împlinit vârsta de 18 ani către sfârșitul bike-quest-ului.

5.1.4. Participanții pot concura individual sau în perechi. În continuare, un participant sau o pereche de participanți vor fi numiți cu termenul general „echipă”.

5.1.5. În concurs se admite un număr maxim de 10 echipe.

5.2. Condiții generale de participare[modificare sursă]

5.2.1. Traseele din cadrul bike-quest-ului trebuie parcurse numai pe biciclete de orice tip sau monocicluri.

5.2.2. Fiecare participant este responsabil în mod individual de starea tehnică bună a bicicletei sale și de respectarea regulamentului circulației rutiere.

5.2.3. Fiecare echipă trebuie să aibă un cont Wikimedia și să comunice organizatorilor numele de utilizator respectiv.

5.3. Alegerea traseelor[modificare sursă]

5.3.1. Fiecare echipă își alege de sine stătător traseul pe care urmează să îl parcurgă. Traseul trebuie comunicat organizatorilor – fie printr-o imagine, fie printr-o listă de localități traversate. Pentru construirea traseelor, echipele sunt încurajate să folosească Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat https://ro.wikipedia.org/wiki/Registrul_monumentelor_Republicii_Moldova_ocrotite_de_stat cât și harta Wikidata care conține coordonatele a peste 900 din monumentele vizate https://w.wiki/5aLy

5.3.2. Traseul trebuie să aibă o distanță de cel mult 100 km.

5.3.3. Punctele de start și finiș pot fi oricare două localități de pe teritoriul Republicii Moldova. Circuitele închise (punctul de start = punctul de finiș) sunt admise.

5.3.4. Traseul nu trebuie să traverseze teritoriul orașului Chișinău și nici cel al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene. Ca precizare: este admisă traversarea suburbiilor municipiului Chișinău și a localităților de pe malul stâng al Nistrului aflate sub controlul autorităților RM.

5.3.5. Fotografiile făcute în afara traseului nu sunt admise în concurs.

5.3.6. Echipele au libertatea să opereze modificări în trasee înainte de a le parcurge, cu condiția să comunice acest fapt organizatorilor.

5.3.7. Organizatorii își rezervă dreptul de a opera modificări în trasee și a le discuta cu echipele, dacă este încălcat prezentul Regulament sau se observă prea multe fragmente comune între traseele alese de diferite echipe.

5.4. Durată[modificare sursă]

5.4.1. Durata bike-quest-ului este 1 septembrie – 31 octombrie 2022, conform fusului orar al Republicii Moldova, inclusiv trecerea la ora de iarnă. Durata include alegerea traseelor, traversarea lor și încărcarea imaginilor, dar nu și înregistrarea, evaluarea punctajelor și decernarea premiilor.

5.4.2. Fiecare echipă își alege două zile, de dorit consecutive, în care intenționează să parcurgă traseul ales. Aceste zile trebuie comunicate organizatorilor.

5.4.3. Fotografiile făcute în afara zilelor alese nu sunt admise în concurs.

5.4.4. Echipele au libertatea să opereze modificări în zilele alese înainte de începerea lor, cu condiția să comunice acest fapt organizatorilor.

5.5. Punctaj[modificare sursă]

Echipele primesc:

5.5.1. câte 20 de puncte pentru fiecare monument ocrotit de stat găsit și fotografiat, cu excepția monumentelor de tip arheologic și a celor amplasate în orașele Bălți, Orhei și Soroca.

5.5.2. câte 5 puncte pentru fiecare monument ocrotit de stat găsit și fotografiat în orașele Bălți, Orhei și Soroca.

5.5.3. câte 1 punct pentru fiecare imagine realizată.

5.5.3.1. Organizatorii își rezervă dreptul de a descalifica imagini duplicate sau aproape duplicate.

5.5.4. câte 10 puncte pentru fiecare pereche de coordonate comunicate organizatorilor a monumentelor care, la momentul începerii concursului, nu se aflau pe hartă https://w.wiki/5aLy

5.5.5. câte 5 puncte pentru fiecate obiectiv găsit și fotografiat, altele decât monumentele ocrotite de stat: biserici, monumente, cimitire, troițe, mozaicuri sau picturi murale, primării, case de cultură, școli, centre medicale, stadioane, vinării, stații feroviare.

5.6. Încărcarea imaginilor[modificare sursă]

5.6.1. Fiecare echipă este responsabilă să utilizeze un cont Wikimedia pentru a încărca fotografiile realizate la Wikimedia Commons, nu mai târziu de sfârșitul duratei bike-quest-ului.

5.6.2. Imaginile care reprezintă monumente ocrotite de stat sunt automat admise în concursul Wiki Loves Monuments 2022 în Moldova, conform regulamentului disponibil la https://ro.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wiki_Loves_Monuments/Moldova/Regulament Fotografiile care nu respectă regulile 1.1., 1.2. și 1.3. sunt descalificate și din bike-quest.

5.6.3. Pentru a încărca imagini ale monumentelor ocrotite de stat, echipele navighează prin listele Wikipedia ale Registrului monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat https://ro.wikipedia.org/wiki/Registrul_monumentelor_Republicii_Moldova_ocrotite_de_stat și utilizează link-ul „încarcă foto” disponibil în dreptul tuturor monumentelor.

5.6.4. Pentru a încărca imagini ale altor obiective decât monumentelor ocrotite de stat, echipele utilizează legătura https://w.wiki/5cys și oferă o descriere suficient de clară a obiectivului ilustrat.

5.7. Evaluarea rezultatelor și premierea[modificare sursă]

5.7.1. Fiecare participant este asigurat de organizatori cu fructe și batonașe energizante, cât și un cadou, înainte de sau în prima zi a traversării traseului respectiv.

5.7.2. Evaluarea rezultatelor – cuprinzând numărătoarea punctelor și evaluarea respectării prezentului regulament – durează zece zile, începând cu prima zi de după sfârșitul bike-quest-ului.

5.7.3. Este declarată câștigătoare echipa care a acumulat cel mai mare număr de puncte.

5.7.4. Anunțarea echipei câștigătoare are loc într-un termen rezonabil după cea de-a zecea zi de la sfârșitul bike-quest-ului.

5.7.5. Echipa câștigătoare primește un certificat-cadou de la magazinul de biciclete Author https://velo.md în valoare de 500 MDL.