Wikipedia:Unde întreb/Arhivă/2005

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Wikipedia pe CD[modificare sursă]

Ce părere aveți despre apariția Enciclopediei Wikipedia în limba română pe Compact Disc? Cred că trebuie vorbit cu șefu'.--ro.Ionut Panaitescu | pt.Ionut Panaitescu 1 Ian 2005 15:08 (UTC)


Wikipedia română nu poate fi încă lansată pe CD pentru că este mică (doar 11.000 de articole, din care peste 4.000 sunt probabil cioturi). Variantele engleză (450.000 articole) și germană (170.000 articole) au fost lansate în schimb pe CD. Când vom ajunge și noi la cel puțin 100.000 de articole, vom putea să ne lansăm pe CD. --ro.Danutz | pt.Danutz 1 Ian 2005 17:07 (UTC)


Nedumerire[modificare sursă]

Mai frate, nu s-a gasit nimeni pana acum sa trash'uiasca wikipedia? E nebunie curata ce faceti voi aici!E minunat dar nebunesc!Nu stiu ce sa zic ... m-as pune sa scriu articole dar de unde am siguranta ca azi scriu unul, si maine mai exista? Daca se gaseste vre-un nebun sa stearga tot? Ciudat! Astept un raspuns cand se poate!

Există utilizatori vigilenți care verifică să nu fie abuzuri... --Vlad 8 septembrie 2005 16:14 (UTC)

traduceri de articole engleza-ronama[modificare sursă]

Salut

Pentru un proiect legat de traducerea textului din limba engleza in limba romana am nevoie de cat mai mult text in ambele limbi. Exista asa ceva pe wiki (adica articole care sa fie scrise si in engleza si in romana ? daca da, cum le pot gasi ?)

Daca cineva are o alta idee legata de modul de colectare a astfel de texte il rog sa-mi spuna (scrieti la olds_mo@yahoo.com)

Multumesc anticipat, Mihai


Există pe wiki articole scrise și în engleză și în română. Ca să le găsești ai motorul de căutare. Deocamdată nu cunosc să fie vreo altă metodă. Tu cum ai vrea să fie? abel 12 februarie 2006 09:54 (EET)[răspunde]

Cum merge masinaria asta?[modificare sursă]

Buna ziua si am o mare nedumerire. Cum merge wikipedia? Sa zicem ca scriu un articol. Exista un cenzor care verifica informatiile din articol? Am cautat prin paginile de ajutor dar nu gasesc. Ei, poftim, am editat postarea mea anterioara si puteam la fel de bine sa o sterg?? Nu inteleg nimic.

Nu există cenzori "de meserie". De vreme ce oricine poate edita orice articol, oricine poate fi cenzor. Da, nimic nu te împiedică să ștergi, însă vei fi descoperit foarte repede și îți vor fi anulate modificările ;-) IulianU 21 Mar 2005 11:19 (UTC)
Daca as fi descoperit foarte repede ca am facut prostii as intelege sa fiu pedepsit cumva. Exista informatii despre care se stie ca sunt 100% adevarate si atunci astea sunt marcate in mod corepsunzator in sistem? Astfel incit, chiar daca eu le sterg zilnic ele isi "revin" zilnic? Pe de alta parte, daca eu adaug un articol in care spun ca trebuie apelata metoda databind a datagridului pentru a vedea informatiile din datasource vine specialistul in .net si spune: "asa e, asta e o informatie adevarata"? Scuze, sunt perplex-siderat. Aveti ceva link-uri la indemina pentru a intelege filosofia asta? [ GooseTea 21 Mar 2005 15:59 (UTC) ]
Nu există informații 100% adevărate, ci informații despre care majoritatea lumii de aici crede că sunt adevărate. Fiecare e liber să adauge faptele pe care le știe și le consideră adevărate. Dacă au loc conflicte, ele sunt discutate pe pagina de discuții aferentă fiecărui articol. Majoritatea articolelor sunt "urmărite" de către cel puțin un Wikipedian; de obicei toți cei care au adus contribuții la respectivul articol îl vor avea în "watchlist". Majoritatea wikipedienilor conștiincioși își consultă periodic Watchlist-ul și pot vedea și revizui modificările aduse. Toate modificările sunt stocate în baza de date, așa că e simplu de revenit la o versiune anterioară dacă cineva a făcut o greșeală într-un articol. După cum vezi nu e nimic automatizat; tot "factorul uman" este cel care controlează calitatea articolelor. Nu se pune problema să fie "pedepsit" cineva pentru modificările pe care le-a adus, decât în cazuri extreme: vandalii (cei care profită de libertate pentru a distruge articolele). IulianU 21 Mar 2005 22:50 (UTC)
Mulțumesc frumos, Iulian, pentru răspunsuri! Sper să am timp să studiez fenomenul mai amănunțit. GooseTea 22 Mar 2005 10:42 (UTC)

Prima pagina conține o eroare gravă[modificare sursă]

Vad o grava eroare de ortogrfie pe prima pagina la Wikipedia: creăm în loc de CREEM. Aș fi recunoscator daca cineva ar înlocui-o. De asemenea mesajul pentru donații nu își mai are rostul și ar trebui scos.

  • Este foarte corect:

creá vb.,. ind. prez. 1 sg. creéz, 3 sg. și pl. creeáză, 1 pl. creăm; conj. prez. 3 sg. și pl. creéze; ger. creând; part. creát Trimis de siveco, 10/08/2004. Sursa: Dicționar ortografic

Secvența de litere -ea- este contrară fonotaxei limbii române. Toate cuvintele care conțin -ea- sunt împrumuturi recente. De altfel numai cei "educați" pronunță -ea-, mulți oameni pronunță cu un i între: -eia-. Dacă avem nevoie de cuvântul "a crea", trebuie să-l schimbăm în "a creia", și atunci nimeni n-ar mai avea dubii asupra formei corecte de la pers. 1 pl.: creiem. Dumiac 10 octombrie 2005 19:46 (UTC)

N-am înțeles de ce ar trebui scos mesajul pentru donații. Explică-mi și mie, dacă poți. Mulțumesc.abel 12 februarie 2006 10:03 (EET)[răspunde]

Wiki database[modificare sursă]

As dori sa imi explicati si mie cam cum functioneaza baza de date Wikipedia Sau poate sa faceti o descrire ca nu inteleg cum functioneaza si mi se pare intresant avand in vedere ca doresc sa realizez si eu o baza de date stil wiki tot free.

Eu ne fiind programator, nu știu exact cum lucreză. Știu doar că este bazat pe limbajul PHP și este open-source. Deci, dacă vrei să folosești un sistem wiki, gratuit, pe site-ul tău sau alt undeva, poți să faci download liber la: http://www.mediawiki.org. Software-ul este dat pe licența GNU, deci e și gratuit și liber de copyright. În limba engleză este mai mult despre cum lucrează un sistem wiki: vezi aici și aici. Ronline. Trăiscă 2005. Trăiască informația românilor. 11 Apr 2005 10:00 (UTC)
Cred că nu ar mai trebui să te chinui cu realizarea unei baze de date proprii, din moment ce există wiki. Mai bine contribui la această minune. abel 12 februarie 2006 10:06 (EET)[răspunde]

Cum adaug imagini?[modificare sursă]

Doresc să adaug o fotografie (este făcută de mine). Înțeleg că imaginea trebuie mai întâi uploadată pe serverul wikipedia. Nu cunosc procedura. Vă rog, descrieți procedura, sau scrieți un link spre secțiunea care descrie acest lucru.

Bună ziua! Țin să vă reamintesc că se apropie data de 15 mai, data limită pînă la care trebuiesc depuse declarațiile de venit. O rubrică specială în aceste declarații este celebra 1%. Din cîte înțeleg, fundația Wikipedia RO nu există deocamdată, deci nu are rost să întreb care sînt datele ce ar trebui scrise in rubrica respectivă.

Întrebarea mea e simplă: cît costă înființarea Fundației? Există măcar o parte din bani strînși?

Mulțumesc,

Augustin Călin

aka GooseTea 27 Apr 2005 10:20 (UTC)

Licențiere imagini[modificare sursă]

Am observat că ro.wikipedia nu are nici un fel de licențiere la majoritatea imaginilor. Este adevărat că en.wikipedia are o politică foarte deschisă (contestată de mulți, în special de acei editori care lucrează și cu commons) dar la ro.w nu avem deloc nici măcar anunțarea despre faptul de a fi "Domeniu public", "Utilizare dreaptă (fair use)", etc. ce să mai povestim despre faptul că nu privim la respectarea drepturilor de autor. Voi ce părere aveți? - Mihai 27 Apr 2005 12:38 (UTC)

Propunerea mea este pentru început măcar să cerăm formatele necesare și să încercăm să le adăugăm imaginilor de aici în colo... pentru cele deja introduse am putea încerca un roboțel. - Mihai 27 Apr 2005 12:38 (UTC)
  • Poate nu ar fi o idee rea nici sistematizarea părții de imagini și chiar redenumirea acolo unde e cazul și e posibil a unor imagini aflate în alte limbi. Și, normal, dacă tot sistematizăm, ce putem să încercăm să folosim de la commons și poate chiar să adăugăm acolo ce se poate de aici. - Mihai 27 Apr 2005 12:48 (UTC)

Am vrut să mă înscriu la concursul Wikpedia,dar când am apăsat pe linkul respectiv, am ajuns într-o pagină în care nu eram autentificată (fară utilizator). Nu am putut nici să mă loghinez. Cum mă înscriu la concurs? Mihaelac 17 iulie 2005 19:15 (UTC)

Acel concurs este la Wikiștiri, ai nevoie să îți creezi un cont nou acolo pentru că este un site independent de Wikipedia dar tot un proiect al Wikimedia. -Mihai | D 18 iulie 2005 08:03 (UTC)

Alinierea la stinga a descrierilor de la imagini[modificare sursă]

Nu se poate face ca descrierea imaginilor să fie aliniată la stânga și nu pe centru cum e acum? E de-a dreptul hidos cum arată descrierea la imaginea aia cu galaxia din articolul Galaxie pe care-l traduc. Eu m-am uitat pe unde mi-a trecut prin cap și am văzut că în link-ul imaginii nu se poate selecta alinierea descrierii. Cred că asta se face din stylesheet, care poate fi modificat doar de administrator (cred)... Wikipedia în engleză are descrierile aliniate la stânga, și arată foarte bine. Afita 20 septembrie 2005 21:57 (UTC)

Modificare pagina tara - Maroc[modificare sursă]

"([[Steagul_{{{Nume-genitiv}}}|în detaliu]])" <- Cum modific asta? Ghvali

cum se pot uni doua articole, care descriu acelasi concept?[modificare sursă]

Un exemplu in acest sens este baza de date si bază de date...

Există și formatul unește, vezi: Wikipedia:Mesaje speciale MediaWiki! --Vlad|-> 4 octombrie 2005 11:06 (UTC)

3 probleme...[modificare sursă]

Daniela ...pe care nu stiu sa le rezolv singura:

1) INCEPUT DE ARTICOL

IN LOC DE…

Daniela Bullas, poetă și prozatoare, care-și semnează operele cu pseudonimul literar: Daniela (*29 mai 1969, Deva)

AS DORI SA FIE...

Daniela Bullas, poetă și prozatoare care-și semnează operele literare sub pseudonimul Daniela (născută la 29 mai 1969, Deva, România)

P.S.: Vreau ca pagina Daniela sa fie legata/redirectionata de Daniela Bullas. Iar Daniela sa contina doar o propozitie, ceva de genul: "Daniela este pseudonimul literar a lui Daniela Bullas."

P.P.S.: Ce parere ai? _ _ _ _

2) IN JOSUL PAGINII as dori sa adaug link-uri inspre / si pe aceste pagini (am nevoie de permisiune?)

CATEGORII DE PAGINI:

Autori romani – Articole din categoria “Autori romani”

Lista poetilor romani

Literatura pentru copii – Casuta cu personaje/Altele

Scriitori romani de dupa 1941 – Poeti / Prozatori

(???)(EN) Copyright - Wikipedia the free encyclopedia - Miscellaneous further reading _ _ _ _

3) LATERAL STANGA

IN ALTE LIMBI (as dori sa adaug o pagina pentru limba engleza)

English

_ _ _ _ _

Ce sugestii aveti pentru a-mi imbunatati pagina creata?


P.S.: Multumesc celui care m-a ajutat la (curatat si)"Legaturi externe"!

Se poate face și un articol Daniela care să conțină exact ceea ce vrei tu, dar nu crezi că e un pic cam mult? :) Wikipedia este o enciclopedie, nu un portal de prezentare al tinerilor scriitori! Ce ar însemna dacă toți care au publicat cel puțin o carte ar zice: "oau ce genial ar fi să scriu despre mine în wikipedia"... Fără nici un fel de răutate sau invidie, just think about it! :) Restul am rezolvat deja, ca și data trecută (adică tot eu am fost :) ) --Vlad|-> 5 octombrie 2005 15:10 (UTC)

Dragă Daniela[modificare sursă]

Sigur Vlad are perfectă dreptate, Wikipedia nu este un site web personal unde fiecare își face reclamă pe gratis. Sigur am apreciat efortul depus pentru redactarea propriei pagini, dar am prefera să faci un efort similar și când este vorba despre alte pagini. Sunt mii de cioturi aici care asteapta interventia ta. Nu cred că a-ți sterge numele este o solutie, dar cred că trebuie să întelegi că tentativa de autopromovare se pedepseste de obicei prin stergerea articolului. Narcisismul acesta te-ar putea costa in viata. Propun sa infiintam si voi avea grija sa mut articolul tau pe o lista nouă, Listă de autori români necunoscuți

Mayuma 5 octombrie 2005 16:17 (UTC)

Daniela Aveti dreptate (Vlad & Mayuma)! Mea culpa! Recunosc ca am intins coarda si am sa ma opresc aici, inainte de a se rupe! Am profitat de oportunitatea oferita si e timpul sa transform egoismul in altruism. Am sa arunc o privire peste cioturile care asteapta a deveni articole si am incep, incet-incetut, lucrul.

P.S.: Vlad, iti multumesc pentru ajutorul dat!

Manual offline[modificare sursă]

Doresc sa stiu daca exista un manual wikipedia offline pentru cei cu acces aleator la NET. Eventual sub format pdf.

Ce înseamnă "manual wikipedia"? Cred că te referi la paginile de ajutor și de bun-venit. În acest caz, paginile în cauză le poți salva în calculatorul tău pentru a le folosi și offline. abel 12 februarie 2006 10:15 (EET)[răspunde]

Legaturi cu versiunile din alte limbi[modificare sursă]

Dupa ce scriu un articol nou, cum fac sa apara pe coloana din stînga linkurile la versiunile în alte limbi la acelasi articol? Am încercat sa fac treaba asta manual editînd versiunea în engleza, de exemplu, si adaugînd limba româna în lista de limbi. Merge, dar ma întreb daca asta e metoda normala. N-am vazut alte editari de acelasi gen si nu vreau sa stric ceva.

La fel, am încercat sa introduc în articolul scris de mine linkul spre versiunea engleza, si merge la fel de bine. Observ ca în celelalte limbi linkurile apar automat.

Deci, care e procedura corecta?

Si înca un detaliu tehnic: teoretic este posibil ca prin aceste linkuri sa pleci din limba româna de la un articol si prin intermediul altor limbi sa te întorci la un alt articol din limba româna. Exista oare vreun mecanism prin care se evita situatia asta? --Adi 1 septembrie 2005 08:59 (UTC)

Sînt tot eu cel de mai sus. Mai am o întrebare. De ce nu functioneaza si pentru utilizatorii de pe Wikipedia în limba româna metatextul cu Babel? Cînd introduc {{Babel-4|ro|en-3|fr-3|ja-2}} în pagina mea de utilizator de pe Wikipedia în engleza merge perfect, la cea româneasca da eroare. Nici varianta cu {{User: ro}} nu merge. Stie cineva ce trebuie facut? --AdiJapan 1 septembrie 2005 15:38 (UTC)

Enciclopedie sau revista on-line?[modificare sursă]

Sincer înca nu stiu exact care este formatul acestui proiect. Parca am citit pe undeva ca parerile si tezele personale nu fac obiectul acestui proiect, de altfel ideea de enciclopedie nu se prea înpaca cu articolele ce trateaza teorii în diverse domenii. Pentru asa ceva sunt revistele de specialitate, iar fiecare astfel de teza se expune dupa un format ce include argumentatia. Deocamdata am observat ca sunt mai multi contribuabili ce emit pareri controversate în diverse domenii fara o bibliografie aferenta si mai ales fara a atentiona cititorul ca acestea sunt puncte de vedere discutabile prezentând si alte pareri în domeniu, chiar daca nu sunt de acord cu ele. Argumentatia mi se pare puerila sunând ceva de genul: niste pseudo-cercetatori în domeniul repectiv au emis teorii iar restul celor fara cultura le-au luat de bune. Asa ceva nu mi se pare acceptabil atâta timp cât nu expui ambele teorii cu argumentatia aferenta evidentiind punctele slabe ale celorlalte teorii, sau argumentele subrede. Dar un astfel de format în orice caz nu este unul de enciclopedie. În concluzie, as dori sa deschid un chestionar cu privire la formatul acestui proiect: "Enciclopedie" sau "Revista on-line"? --B. B.

Wikipedia este mult mai mult decât o revistă on-line. Iar faptul că poți prezenta păreri discutabile este unul enciclopedic (dacă părerile contrare sunt bine argumentate), deoarece enciclopedia prezintă faptele așa cum sunt ele la ora actuală. Când vor deveni nediscutabile, vor ajunge la locul lor. abel 12 februarie 2006 10:26 (EET)[răspunde]

Sunt nedumerit[modificare sursă]

Prima mea problema este:

De unde fac rost de un sablon simplu de infobox sau table border (nu stiu cum se numeste in romaneste)??? Am incercat sa ma inspir de la un alt articol romanesc dar a fost mult prea complicat ca sa mulez informatile articolui meu pe cele din sablon. Il rog pe cineva daca poate sa imi dea un sablon simplu de infobox (cutiuta acea mica din dreapta care contine uneori o poza, si deseori contine informatii utile)

O a doua problema ar fi:

Cum aflu cat de important a devenit un articol? ex.: Cat de important il considera motoarele de cautare, sau cati vizitatori a avut.

Multumesc. Sper ca ma poate ajuta cineva.

Din câte stiu eu, numarul de referinte ale unei pagini determina popularitatea acesteia, respectiv faptul ca apare mai devreme în lista paginilor întoarse ca rezultat al unei cautari. --Vlad 7 septembrie 2005 12:10 (UTC)

pot sa scriu ocarte cu wikipedia si s-o vind in toate tarile prin calculator?

Nu stiu daca glumiti sau vorbiti serios, dar nu vad ce sau cine anume v-ar putea împiedica sa scrieti despre orice subiect din lumea asta, deci inclusiv despre Wikipedia. Daca însa doriti sa obtineti profit de pe urma acesteia, cred ca este strict problema Dvs. --Vlad 7 septembrie 2005 12:23 (UTC)

Limba rromanes??[modificare sursă]

Mă deranjează o greșeală, de dactilografiere probabil: pe fiecare pagină din wikipedia apare următorul text:

"Vorbiți rromanes? Ajutați-ne să creăm o nouă enciclopedie liberă în limba rromanes! Completați chiar acum chestionarul despre limba rromanes!"

Nu se poate corecta? E jenant!

Am mai răspuns la această întrebare, este vorba despre o nouă wikipedie și nu despre ro.wp.
Eu mă refeream la faptul că în loc de "română" scrie "rromanes". SCriBu 8 noiembrie 2005 18:12 (UTC)
Și eu mă refeream la exact același lucru: mesajul respectiv este un mesaj de încurajare / ajutor / anunț pentru o nouă enciclopedie în limba rrromanes, și nu pentru enciclopedia pe care o citești actualmente în limba română. E clar acuma? --Vlad|-> 8 noiembrie 2005 18:23 (UTC)
Ok, în sfârșit m-am lămurit: sunt 2 limbi diferite - asta nu înțelegeam! Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de SCriBu (discuție • contribuții).

o intrebare[modificare sursă]

cum pot sa incarc o imagine intr-un artucol wikipedia? multumesc - vaiu 8.11.2005

Daca creez eu imagini, le pot incarca pe site-ul wikipedia? (bineinteles, nu pun nici un copyright pe ele)

Daca le încarci în dorinta de a le folosi pentru un articol, iar imaginile privesc, bineînteles, tema articolului respectiv atunci nu e nici o problema. Daca esti în cautarea unei gazde pentru stocarea unor imagini atunci ai gresit adresa. --rebel 10 noiembrie 2005 14:26 (UTC)

Pot oare lua imagini de pe paginile Wiki în alte limbi fără referință?

Da. --AdiJapan 15 noiembrie 2005 04:30 (UTC)

Motorul de căutare este folosibil în istoric ?[modificare sursă]

Mororul de căutare este folosibil în istoric ?

Am publicat un articol la care am muncit mai multe ore și a fost șters. Am incercat să-l regăsesc cu ajutorul motorului de căutare, deoarece nu am notat data la care l-am publicat. In istoric este o listă prea mare iar timpul este prețios. S-ar putea face ceva în acest sens ? PS. "Ferește-mă doamne de proști că de deștepți mă feresc singur." Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 216.239.85.203 (discuție • contribuții).

Dacă spuneți titlul articolului precum și userul cu care ați făcut modificările vi le pot afișa eu.Elerium | [ [http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Discu%C5%A3ie_Utilizator:Elerium Discuție Elerium]] 16 noiembrie 2005 15:20 (UTC).
Îmi pare rău că s-a întîmplat asta. Dar dacă mai vezi încă istoricul înseamnă că articolul nu a fost șters, ci poate doar partea ta de contribuție. Se întîmplă de asemenea destul de des ca doi (sau mai mulți) editori sa lucreze în același timp pe un articol; cel care salvează al doilea va primi un mesaj de eroare care spune ca articolul a fost deja modificat de altcineva. Cînd se întîmplă așa tot ce poți face este să apeși pe Back la browserul tău și să-ți recuperezi textul. Apoi mergi din nou la articol, în forma lui nouă, și vezi unde îți poți introduce textul tău.
Dacă versiunea ta a fost salvată (deci nu ți s-a întîmplat chestia de mai sus) atunci o găsești în istorie după... numele tău de utilizator. Motiv în plus să-ți faci cont. Problema ta e și că ai IP-ul variabil. Nu cred să existe atît de multe modificări la articolul tău încît să fie greu de găsit, în afară de cazul cînd te referi la un articol foarte disputat sau la o editare foarte veche.
Ca să răspund direct la întrebare, motorul de căutare găsește articole și nu versiuni de articol. Dacă un articol a fost șters de tot (nu doar conținutul sau un fragment, ci cu titlu cu tot) atunci motorul nu ți-l găsește. Dar poți face astfel: pui în address bar după .../wiki/ numele articolului pe care îl cauți și dai enter. Dacă a existat vreodată un articol cu acel nume o să-ți afișeze un mesaj în acest sens (Vrei să vezi 5 modificări șterse?). --AdiJapan 16 noiembrie 2005 15:41 (UTC)

Email automat la ștergerea unui articol.[modificare sursă]

Este posibilă crearea unui serviciu automat care să trimită un email în cazul în care un articol este șters sau modificat de altcineva decât creatorul său ? O simpla chestiune de programare... Acest comentariu nesemnat a fost adăugat de 216.239.85.203 (discuție • contribuții).

Nu știu să existe un astfel de sistem. Dar trebuie făcută o precizare: nici un contribuitor nu are mai multe drepturi asupra unui articol decît alt contribuitor. Oricum, dacă vrei să ții un articol sub supraveghere va trebui să vii din cînd în cînd pe Wikipedia și să-l verifici. Din nou, înscrierea ca utilizator îți oferă niște avantaje, pentru ca ai două pagini speciale, foarte ușor accesibile: una cu contribuțiile tale și una cu articolele pe care vrei să le urmărești, și atunci e foarte ușor să vezi cînd se petrece ceva cu articolele tale de interes. --AdiJapan 16 noiembrie 2005 15:41 (UTC)
Chiar dacă chestiunea de programare poate fi simplă în sine, la cât de des se modifică wikipedia, să se trimită un mail la fiecare modificare, cui? Eventual celor înscriși care au adresă de mail, dar nu ar putea trimite anonimilor, și oricum ar consuma enorm de multe resurse sistem! --Vlad|-> 17 februarie 2006 20:13 (EET)[răspunde]

cunosti cumva cine sunt urmasii lui Hitler?[modificare sursă]

Categorii și formate[modificare sursă]

De ce de exemplu în categoria "Articole de curățat" intră și pagina care conține formatul respectiv?[modificare sursă]

Am modificat formatul "curățenie" să nu mai fie inclus în categorie. Pentru acest scop se folosește instrucțiunea <includeonly>[[Categorie:---]]</includeonly>. De asemenea am modificat categoria să nu se mai includă pe sine însăși. --AdiJapan 28 noiembrie 2005 03:53 (UTC)

Dar invers cum se poate face? Adică să incluzi doar formatul într-o categorie, fără articolele în care apare?
Am aflat: <noinclude>[[Categorie:---]]</noinclude> --SCriBu 22 decembrie 2005 22:16 (EET)[răspunde]

Există pe undeva o listă cu toate formatele din Wikipedia? Că eu n-o găsesc...[modificare sursă]

Nu mai știu cum se obține lista cu toate formatele, îmi aduc numai aminte că nu mi-a folosit la nimic s-o găsesc. E la fel de amestecată ca și lista tuturor articolelor. În schimb este utilă această listă: Wikipedia:Mesaje speciale MediaWiki, care însă mai are nevoie de completări și puțină curățenie. --AdiJapan 28 noiembrie 2005 03:53 (UTC)

Aveam nevoie de lista formaturilor ca să găsesc unul pentru filme (cum este "Infobox-television" la en.wp) SCriBu 9 decembrie 2005 21:33 (EET)[răspunde]
S-ar putea pur și simplu ca să nu existe încă formatul pe ro.wp... --Vlad|->
Am găsit ce căutam pe pagina unui admin: Toate formatele --SCriBu 12 decembrie 2005 15:12 (EET)[răspunde]

Care e diferența dintre [[Categorie:Internet]] și {{Categorie:Internet}} ??[modificare sursă]

Scribu la întâlnirea unui {{bla}}, mediawiki încearcă să găsească un format numit bla, adică un template, pe care îl și introduce în locul lui bla. Spre exemplu pentru {{ciot}} se introduce "Acesta este....", dar se si populeaza o categorie. Cam același lucru este și [[Categorie:bla]], tot un format dar este particularizat prin mediawiki. Să genereze chestiile alea cu categorii. Ca să răspund la întrebarea ta, dacă introduci [[Categorie:Internet]], îți va apărea în josul paginii chestia cu categorii, iar pagina în care ai introdus va fi categorizată, adică îi va apare o legătură în pagina wiki [[Categorie:Internet]]. Pe de altă parte dacă introduci {{Categorie:Internet}}, se va chinui să găsescă un format numit Categorie:Internet. Dacă nu îl găsește îl va afișa cu roșu pentru a fi creat de cineva. Sper să mă fi înțeles. Explicațiile nu sunt punctul meu forte :).Elerium | Mesaje către Elerium 10 decembrie 2005 22:19 (EET).[răspunde]

Interesant e că dacă introduci {{Categorie:Internet}}, va fi luat ca și format astfel încât deoarece sunt introduse celelalte categorii, pagina va fi introdusă acolo. :) E de studiat. Interesant aspect. Elerium | Mesaje către Elerium 10 decembrie 2005 22:36 (EET).[răspunde]
Marius, prin acolade se poate introduce orice altă pagină, nu neapărat o pagină de tip format! --Vlad|-> 17 februarie 2006 20:02 (EET)[răspunde]

As dori sa traduc din sau in limba franceza articole care sunt pe acest site. Am nevoie de autorizatia cuiva?

Dacă înțeleg eu bine doriți să folosiți (în scop comercial sau necomercial) materiale de pe Wikipedia în limba română și de pe cea în limba franceză. Pentru acest lucru nu vă trebuie nici o autorizație, dar trebuie făcute două precizări importante:
  1. Wikipedia, ca organizație, nu își asumă nici o responsabilitate privind corectitudinea informațiilor pe care le pune la dispoziție. Pentru detalii citiți Termeni.
  2. Materialele de pe Wikipedia sînt puse la dispoziția tuturor celor interesați în mod liber, cu condiția respectării prevederilor prevăzute în licența GNU pentru documentație liberă.
--AdiJapan 29 noiembrie 2005 16:55 (EET)[răspunde]

Legat de imagini[modificare sursă]

Am pus doua imagini cu Nicklaus Wirth care existau deja in articolul de pe en.wikipedia.org si acolo se spunea ca autorul a oferit imaginea or smth. Anyway am spus ca e OK sa le pun si aici. Este OK? Intreb pt. ca am vazut niste mesaje referitoare la asta! Sincer nu stiu daca se refera la imaginile astea dar tot modul asta de comunicare este cel putin ciudat, pentru mine.

Articol Wirth en.wikipedia.org
Imagine1 ro.wikipedia.org
Imagine2 ro.wikipedia.org

Din cîte văd ai procedat corect. Imaginile respective apar pe en.wp fie ca GNU, fie ca protejate de drepturi de autor cu renunțarea la orice drept. În ambele cazuri poți copia imaginile aici.
În schimb o soluție și mai bună este să pui aceste imagini la Commons, de unde pot fi folosite de toate proiectele Wikipedia. Deocamdată nu există un mod simplu de a face acest transfer, deci trebuie făcut manual:
  1. descărcat fișierul de la en.wp,
  2. încărcat la Commons (cu același copyright) și
  3. anunțat la en.wp că imaginea are o copie la Commons deci poate fi ștearsă de pe en.wp.
Folosirea imaginilor de la Commons se face identic cu cele aflate la ro.wp. Serverul caută întîi imaginea pe ro.wp și dacă n-o găsește încearcă și la Commons. --AdiJapan  6 decembrie 2005 12:46 (EET)[răspunde]

Taxobox - WikiCommons?[modificare sursă]

Pe en:wiki, fr:wiki și probabil și pe altele există un format numit _{_{_Taxobox_}_}_ care standardizează descrierea unei plante, animal etc. Există așa ceva în ro:wiki, dacă da, unde? Am căutat în WikiCommons dar n-am găsit. Dacă nu există, cum pot să-l creez? --64.208.49.61 9 decembrie 2005 13:34 (EET)[răspunde]

Nu, nu avem un format {{Taxobox}} pe Wikipedia în limba română. Se pare că editorii români pe teme de biologie nu au fost încă interesați de o standardizare a articolelor respective. În plus, formate pe Commons nu am auzit să existe. Din felul cum ai scris _{_{_Taxobox_}_}_ mai sus înțeleg că ești încă începător pe Wikipedia, dar dacă ai timp și energie, și vrei să introduci și la noi formatul acesta ești binevenit. Te avertizez însă că în particular acest format este unul foarte complex. Spor la lucru! --AdiJapan  9 decembrie 2005 13:56 (EET)[răspunde]
Aș vrea să scriu mai multe articole legate de șah. În alte limbi se folosește un format special, în engleză se numește Chess diagram. Am văzut că e pe WikiCommons, dar se pare că în limba română nu există. Am aceleași întrebări ca și cele puse mai sus în legătură cu Taxobox. Cum se creează un format nou? Dumiac 8 ianuarie 2006 19:19 (EET)[răspunde]

Cum uploadez o imagine?[modificare sursă]

Buna,

Vreau sa pun o imagine si va rog sa imi descrieti procedura. Am vazut ca și alții au avut aceeași problemă, dar nu am văzut răspunsul

mulțumesc.

Mircea

Salut, Mircea. Poți găsi informații despre încărcarea unei imagini la Wikipedia aici, însă va trebui să citești cu atenție informațiile oferite acolo privind politica încărcării imaginilor în baza de date.--rebel 23 decembrie 2005 19:45 (EET)[răspunde]

Ranguri de utilizatori[modificare sursă]

Am auzit de mai multe feluri de utilizatori:administratori, birocrati, stewarzi etc. Poate sa ma lumineze cineva cu atributiile fiecaruia? --SCriBu 23 decembrie 2005 19:34 (EET)[răspunde]

... a fi administrator înseamnă mai mult obligații decât drepturi. Drepturile suplimentare constau în mare în modificarea listei de blocări, posibilitatea de a proteja/deproteja pagini și posibilitatea de a șterge pagini. Însă odată cu statutul de administrator vă revine obligația de a urmări activitatea Wikipedia și de a lua deciziile corecte la modificări de blocări, etc. Statutul de administrator vă va fi revocat de alți administratori dacă nu vă îndepliniți obligațiile în mod acceptabil.

... Birocrații sunt administratori cu abilitatea adițională de a crea alți utilizatori administratori sau birocrați, bazându-se pe deciziile comunității alese în această pagină. Ei pot de asemenea schimba numele de utilizator al oricărui alt utilizator.

Stewarzii sunt birocrați pe toate proiectele, ei pot crea administratori și birocrați oriunde, pot acorda stegulețul de robot (ca să nu apară modificările la Schimbări recente) și pot verifica useri și Ip cu Checkuser.
--rebel 23 decembrie 2005 19:43 (EET)[răspunde]

Cum și în ce spațiu se crează un articol? Există rubrici anume pentru fiecare domeniu?

Răspunsul la această întrebare puteai să îl găsești mai sus la paragraful despre articol nou explicat de Danutz. Astfel, ca să faci un articol nou, neexistent, ai două posibilități:

  • Ori faci clic pe linkurile roșii dintr-un articol scris (și cele albastre au fost cândva roșii, dar între timp s-a scris ceva în ele).
  • Ori introduci în bara de adrese http://ro.wikipedia.org/wiki/Numele_articolului, apeși apoi "Editează pagina" și începi să scrii!

Evosphere 29 decembrie 2005 01:16 (EET)[răspunde]