Wikipedia:Asistent pentru a crea articole/Notabilitate biografii

 Această pagină este protejată.
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
3. Notabilitate
4. Surse
5. Conținut
6. Finalizare
Notabilitate

O persoană poate fi considerată notabilă dacă a făcut subiectul unor materiale publicate în surse secundare de încredere, independente de persoana respectivă. Dacă nu există nici o sursă care poate stabili singură notabilitatea persoanei, atunci se pot combina mai multe surse; totuși, tratarea superficială a subiectului în surse secundare nu poate asigura notabilitatea. Sursele primare pot fi folosite pentru a sprijini conținutul articolelor, dar nu și pentru a demonstra notabilitatea subiectului.

Dintre toți oamenii de pe Pământ, foarte puțini sunt suficient de notabili pentru a fi incluși în Wikipedia.

Ca orice enciclopedie, Wikipedia include biografiile unor figuri istorice importante și a unor persoane implicate în evenimentele curente.

Ca în toate articolele din Wikipedia trebuie să se țină cont de notabilitatea subiectului, adică de caracterul său remarcabil, pentru care acel subiect merită să i se dedice un articol separat într-o enciclopedie. Wikipedia nu este limitată în dimensiune ca enciclopediile tipărite, dar conținutul articolelor trebuie să prezinte un interes enciclopedic.


Indiferent de domeniul de activitate al unei persoane, aceasta poate fi considerată notabilă dacă, de exemplu:

  • I s-au acordat premii sau titluri importante.
  • A adus o contribuție considerabilă, care va rămâne înscrisă în istoria domeniului respectiv.
  • Este o personalitate recunoscută pe scară largă în lumea divertismentului și a formatorilor de opinie (de exemplu, este membru al Hollywood Walk of Fame).
  • Este un sportiv care a jucat într-o ligă complet profesionistă sau care a participat la un concurs de cel mai înalt nivel al unui sport de amatori, ca de exemplu Jocurile Olimpice sau Campionatele Mondiale.
  • Este un autor cu lucrări publicate, editor sau fotograf care a primit mai multe premii sau recenzii independente pentru munca sa.
  • Este un pictor, sculptor, arhitect, inginer (sau o altă profesie) a cărui muncă este recunoscută (pozitiv sau negativ) pe scară largă și care este susceptibil de a fi ținut minte mult timp în domeniul respectiv.
  • Este o persoană care a devenit renumită datorită implicării sale în unele evenimente de actualitate.
  • O persoană care a fost subiectul principal al mai multor lucrări publicate notabile a căror sursă este independentă de persoana respectivă.




Articolul propus de dumneavoastră îndeplinește cerințele de notabilitate?