WASP-19

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

WASP-19, denumită oficial Wattle, este o stea de magnitudine 12,3, situată la aproximativ 869 de ani-lumină (266 de parseci) distanță, situată în constelația Velele din emisfera sudică. S-a descoperit că această stea găzduiește o planetă fierbinte de tip Jupiter,, care orbitează strâns în jurul ei.

WASP-19 este mai veche decât Soarele, are o abundență a elementelor grele mai mică decât o fracțiune din cea solară și se rotește rapid. Rotația sa rapidă este accelerată de mareele ridicate generate de planeta gigantică aflată pe o orbită apropiată.

Nomenclatură[modificare | modificare sursă]

Denumirea WASP-19 indică faptul că aceasta a fost a 19-a stea la care s-a descoperit o planetă în cadrul proiectului Wide Angle Search for Planets.

În august 2022, acest sistem planetar a fost inclus printre cele 20 de sisteme care urmau să fie numite de către al treilea proiect NameExoWorlds.[1] Numele câștigătoare au fost propuse de o echipă de la Școala Primară Brandon Park din Wheelers Hill (Melbourne, Australia), condusă de omul de știință Lance Kelly și profesorul David Maierhofer.[2] Numele au fost anunțate în iunie 2023. WASP-19 poartă numele de „Wattle”, iar planeta sa poartă numele de „Banksia”, după genurile de plante Acacia (Acacia pycnantha⁠(d)) și, respectiv, Banksia⁠(d) (Banksia coccinea⁠(d)).

Sistem planetar[modificare | modificare sursă]

În decembrie 2009, proiectul SuperWASP⁠(d) a anunțat descoperirea exoplanetei fierbinți de tip Jupiter WASP-19b. Aceasta orbitează extrem de aproape de steaua sa, având cea mai scurtă perioadă orbitală cunoscută la acea vreme dintre toate exoplanetele în tranzit.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „List of ExoWorlds 2022”. nameexoworlds.iau.org. IAU. . Accesat în . 
  2. ^ „Facebook”. www.facebook.com. 

Coordonate: Harta cerului 09h 53m 40.07s, −45° 39′ 33.06″