Vaporwave

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Vaporwave este un gen muzical care a apărut la începutul anilor 2010 din genuri indie dance precum seapunk, bounce house, witch house și chillwave. Deși întrunește multă diversitate și ambiguitate în atitudinea și mesajul său, vaporwave servește uneori atât ca o critică, cât și ca o parodie a societății consumeriste, a culturii yuppie[1] din anii '80 și a muzicii New Age, în timp ce din punct de vedere sonic și estetic simbolizează o fascinație nostalgică aparte pentru vestigiile acestora.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

Vaporwave este un microgenre bazat pe Internet, care a fost construit pe baza tendințelor experimentale și ironice ale genurilor, cum ar fi chillwave și pop hipnagogic. Se inspiră în primul rând din surse muzicale și culturale din anii 1980 și începutul anilor 1990, fiind totodată asociat cu o abordare ambiguă sau satirică a capitalismului și tehnoculturii consumatorilor.[2] Incarnările timpurii ale vaporwave s-au bazat pe eșantionarea unor surse cum ar fi smooth jazz, muzica retro, R&B, muzica lounge și muzica dance din anii 1980 și 1990.[3]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Szatan, Gabriel (). „Interview: CFCF on New Age, Japanese Music and the Almighty Panpipe”. Red Bull Music Academy. Accesat în . 
  2. ^ Harper, Adam (). „Comment: Vaporwave and the pop-art of the virtual plaza”. Dummy. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  3. ^ Schilling, Dave (). „Songs of the Week: Skylar Spence, Vampire Weekend's Chris Baio, and the Return of Chillwave”. Grantland. Arhivat din originalul de la .