Vapniarka

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Vapniarka (ucraineană: Вапнярка), scris uneori și Vapniarca, Vapnyarka, Wapnjarka sau Wapniarka, este un orășel din districtul (oblast) Vinnytsia din Ucraina, gară de tren încă din 1870. În anul 2005 avea 8.600 locuitori.

În timpul celui de-al doilea război mondial, după pornirea Operațiunii Barbarossa, Vapniarka a căzut sub ocupație română. La acea perioadă România era coalizată cu Germania nazistă. Între 22 octombrie 1941 și martie 1944 Vapniarka a făcut parte din Transnistria română și a servit Jandarmeriei și Armatei Române drept lagăr de concentrare și exterminare - în primul rând pentru români evrei de orientare politică de stânga (desemnați oficial ca „prizonieri politici”), bărbați și femei, care au fost supuși la înfometare, frig, izolare, îmbolnăviri grave de tifos și numeroase execuții barbare în masă, fără judecată, fără condamnare și fără motive. Astfel, Vapniarka a fost parte componentă a holocaustului din România.

În zilele de azi Vapniarka este capătul liniei ferate pentru vizitatorii districtului Vinnytsia Oblast. De aici transportul spre orășelele Bușa, Dzyhivka, Olhopil, Tomașpil și Sobolivka se asigură cu autobuze.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Vapniarka