Tricotare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Tricotate. Context[modificare | modificare sursă]

Fiecare generație descoperă în tricotare noi modalități de creatie. Astăzi există mai multe posibilitati de a alege fire si modele pentru tricotare,de a combina nu numai culorile si ornamentele,ci si elemente tricotate din tesaturi,piele,elemente decorative din cele mai diverse materiale(margele,nasturi,strasuri etc.)

Varietăți de articole tricotate[modificare | modificare sursă]

  1. articole vestimentare (fulare,caciulite,veste,pantaloni,manusi,ciorapi,pulovere,rochii,saluri)
  2. articole utilitare (cuverturi, fețe de masă, huse pentru scaun, mănusi de bucatarie)
  3. obiecte decorative (pernițe, suporturi pentru servetele,mileuri,jucarii etc).

Materiale și ustensile pentru tricotare[modificare | modificare sursă]

Realizarea reusita a unui articol tricotat depinde,in mare masura de calitatea firelor alese. Acestea pot fi: lina naturala,lina industriala,melana,bumbac,fire buclate,matase,viscoza,dar si firele desirate care pot fi refolosite. Pe eticheta firelor textile,de obicei,este indicata provenienta lor.Cind eticheta lipseste,putem verifica prin ardere,daca firele sunt naturale sau artificiale.

Firele din bumbac ard repede, fara flacari,au miros de hirtie arsa,iar dupa ardere,ramine cenusa.Lina arde incet,formind bobite negre. Firele artificiale nu ard, ci se topesc.

Stabilirea numărului necesar de ochiuri[modificare | modificare sursă]

Pentru ca a obtine un articol tricotat de marimea dorita, trebuie să se realizeze pe andrele un anumit numar de ochiuri.Numarul de ochiuri variaza in functie de grosimea firului si a andrelelor. Pentru a ne convinge ca firele alese pentru tricotare se potrivesc pentru modelul dorit,vom tricota o mostra din 10-12 rinduri,din 20 ochiuri.Calcam usor mostra cu fierul de calcat peste o cirpa umeda si o prindem cu ace de siguranta pe o suprafata neteda.Masuram cu panglica centimetrica latimea mostrei. Spre exemplu,latimea articolului(fularului)trebuie sa fie 20cm.Latimea mostrei este de 8cm.Atunci la 1cm de tricot revin 20:8=2,5 ochiuri.Pentru fularul cu latimea de 20cm,trebuie sa montam:2,5*20=50 ochiuri la care adaugam 2 ochiuri de margine.

Numărul de rânduri[modificare | modificare sursă]

Numarul de rinduri tricotate intr-un centimetru se afla masurind mostra pe verticala(inaltimea).Daca in 10cm de inaltime a mostrei au fost tricotate 40 rinduri,intr-un centimetru vor incapea 4 rinduri.Ochiurile montate pe andrele nu se iau in calcul la numaratul rindurilor tricotate.Primul rând se va considera cel tricotat din ochiurile montate pe andrele.

Schemele tehnologice[modificare | modificare sursă]

Pentru a facilita obtinerea unui ornament prin tricotare,in revistele si cartile de specialitate sint prezentate scheme dupa care acesta poate fi lucrat.Ele se mai numesc scheme grafice sau tehbologice.Schemele contin o serie de semne conventionale ,care indica modalitatea de impletire a ochiurilor.In reviste si carti vom gasi si alte semne conventionale,care sint explicate de fiecare data. Grupul de semne conventionale care se repeta periodic se numeste raport.Daca vom cunoaste raportul unui model vom tricota corect si repede. Schemele se citesc de jos in sus si de la dreapta la stinga.Este foarte important sa respectam schema unui articol daca dorim ca acesta sa fie frumos si de calitate.