Tratatul de la Plussa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Tratatul sau armistițiul de la Plussa, sau de la Narva și Plusa (în rusă Плюсское перемирие, în suedeză Stilleståndsfördrag vid Narva å och Plusa) a fost un armistițiu între Rusia și Suedia, care a pus capăt Războiului Livonian (1558–1583). Armistițiul a fost semnat la pe malurile râului Pliussa⁠(d) la nord de orașul Pskov. Armistițiul trebuia să expire în 1586, dar a fost prelungit în 1585–1586.

Conform armistițiului, Suedia păstrat cetățile rusești anexate Ivangorod (Ivanslott), Iamburg, Koporie (Kaprio) și Korela⁠(d) (Kexholm/Käkisalmi) cu uezdurile lor, obținând astfel controlul asupra Ingriei⁠(d). Rusia a păstrat un coridor îngust către Marea Baltică pe estuarul râului Neva, între râurile Strelka și Sestra⁠(d).

La expirarea armistițiului în 1590, Rusia a reluat războiul împotriva Suediei⁠(d). În 1593, Rusia și Suedia au reluat negocierile de pace, care aveau să dureze doi ani. În cele din urmă, cele două țări au semnat Tratatul de la Teusina⁠(d) (Teavzino) din 1595.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Hösch, Edgar (). Geschichte Russlands. Vom Kiever Reich bis zum Zerfall des Sowjetimperiums (în germană). Kohlhammer Verlag⁠(d). p. 99. ISBN 3-17-011322-4. 
  • Perrie, Maureen (). Pretenders and Popular Monarchism in Early Modern Russia. The False Tsars of the Time and Troubles (în engleză). Cambridge University Press. p. 24. ISBN 0-521-89101-9. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]