Tepoztlán

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tepoztlán
—  oraș și locality of Mexico[*][[locality of Mexico (entity below a municipality, identified by INEGI)|​]]  —

Stemă
Stemă
Map
Tepoztlán (Mexic)
Poziția geografică în Mexic
Coordonate: 18°59′10″N 99°06′02″W ({{PAGENAME}}) / 18.98622°N 99.10051°V

Țară Mexic
Stat Mexican[*] Morelos
MunicipalitateTepoztlán[*][[Tepoztlán (municipality in the Mexican state of Morelos)|​]]

Altitudine1.480 m.d.m.

Populație (2010)
 - Total14.130 locuitori

Cod poștal62520 - 62529
Prefix telefonic739

Prezență online

Poziția localității Tepoztlán
Poziția localității Tepoztlán
Poziția localității Tepoztlán

Tepoztlán este un oraș din statul mexican Morelos, în inima Văii Tepoztlán, la aproximativ 75 de kilometri sud de Mexico City. Locul este, din 2002, unul dintre Pueblos Mágicos și este sediul administrativ al Municipiului Tepoztlán cu același nume.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Numele Tepoztlán provine din nahuatl și este derivat din cuvintele Tepoztécatl (= zeitate aztecă) și tlan („aproape”), care înseamnă „lângă Tepoztécatl”. Este, de asemenea, asociat cu o piramidă precolumbiană, El Tepozteco. Acesta a fost construit între 1150 și 1350 și este situat la 2.000 m deasupra Tepoztlán. Această piramidă este simbolul subjugării neîncheiate a triburilor mexica de către cuceritorii spanioli care au ajuns în Tepoztlán în 1522.

Geografie[modificare | modificare sursă]

Centrul orașului Tepoztlán este înconjurat de munți, la o altitudine de 1.400 de metri și are o temperatură medie anuală de 18 °C. În acest climat subtropical, tot felul de fructe exotice prosperă pe tot parcursul anului. Sezonul ploios durează din iunie până în octombrie.

Obiective turistice[modificare | modificare sursă]

Tepoztlán este înconjurat de Parcul Național El Tepozteco, de 240 de kilometri pătrați, care are o biodiversitate, care se datorează locației sale între 1.500 și 2.900 de metri deasupra nivelului mării. Pe lângă câmpiile subtropicale, există și văi accidentate și înălțimi stâncoase inaccesibile.

Tepoztlan

Zona arheologică interesantă cu Tepozteco, o piramidă construită între 1150 și 1350 la o altitudine de 2.000 de metri, este vizitată de pelerini din tot Mexicul. Pentru a face acest lucru, ei trebuie să depășească o urcare obositoare și periculoasă de peste 430 de metri altitudine. Piramida este simbolul subjugării neterminate a triburilor mexica de către cuceritorii spanioli. Această caracteristică, care se bazează pe civilizația prehispanică, este deosebit de pronunțată în viața socială: străinii sunt primiți ca vizitatori, dar nu sunt inițiați în obiceiurile tradiționale sau acceptați ca vecini egali. Un model cu aspect socialist de cultivare comună și proprietate comună a pământului, a cărui reglementare se bazează pe întrunirea lunară a tuturor, a oferit modelul revoluției mexicane: pământul celor care îl lucrează; sistemul ejidourilor. În plus, Tepoztlán a fost reședința de iarnă a conducătorilor mexican-azteci.

Pe lângă mâncărurile și băuturile regionale, piața din fața și lângă catedrală oferă și plante medicinale și fructe medicinale, pentru care Tepoztlán este cunoscut și care sunt folosite în cea mai mare parte de către vindecătorii naturali indieni (curanderos) direct la fața locului.

Alte atracții includ Museo y Centro de Documentación Histórica de Tepoztlán și Carnavalul Tepoztlán.

Legături externe[modificare | modificare sursă]