Tatuaj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tatuaj acoperind întregul spate

Tatuajul este o formă de artă apărută cu mii de ani în urmă. Acesta se realiza la început cu ajutorul unor ustensile din os, care aveau aspectul unor dălți zimțate. Tatuajul este practic introducerea de tuș într-un strat superficial al pielii, astfel putându-se crea diferite motive.

Deși la început tatuajele aveau rolul de a marca funcția unui individ într-un trib, acesta a fost preluat de europeni și de alte națiuni, modificându-i funcția într-una artistică.

Astăzi, tatuajele se execută în saloane specializate, care oferă condiții optime realizării unei astfel de lucrări (curățenie, aparatură profesională, personal specializat).

Modul de realizare a tatuajelor s-a modificat foarte mult în ultimele două sute de ani, în zilele noastre utilizându-se aparate special concepute pentru așa ceva, iar simplele modele de altă dată au fost înlocuite cu motive florale, simboluri chinezești etc., ajungându-se chiar la portrete de o calitate și fidelitate remarcabilă.

Părerea oamenilor și evoluția tatuajelor[modificare | modificare sursă]

Părerea oamenilor este la fel ca despre orice. La început nici nu se punea problema de acceptare a tatuajelor, oamenii aveau oarecum idei preconcepute, aceștia îi asociau pe cei ce aveau tatuaje cu foști deținuți, însă odată cu trecerea timpului acceptarea lor există tot mai mult, oamenii încep să privească tatuajele ca pe un lucru normal, iar evoluția lor în ultima perioadă este tot mai bună. Oamenii devin tot mai deschiși și renunță la ideile preconcepute, iar în ultima vreme tot mai mulți oamenii își doresc un tatuaj, indiferent de vârstă. Oamenii devin din ce în ce mai informați, întreabă mai mult, se documentează mai mult, astfel ca tatuajele incet, incet transmit un mesaj important despre individ: este un mod de a spune lumii cine eşti şi în ce crezi, o modalitate vizuală cu înţelesuri specifice culturale şi sociale.

Îngrijirea unui tatuaj proaspăt făcut[modificare | modificare sursă]

Aceastã intervenţie de a tatua reprezintǎ un tip de agresiune la suprafaţa pielii (în limbaj medical ar reprezenta o escoriaţie) care necesitǎ ulterior realizǎrii, o atenţie specificǎ si o serie de acţiuni care sǎ conducǎ la o vindecare rapidǎ si oferind  calitate tatuajului. Ca indicații de îngrijire tatuajului cele mai importante sunt urmatoarele:

- pǎstraţi bandajul ce îl primiţi pentru o perioadǎ de 2-3 ore, apoi îndepǎrtaţi-l si spǎlaţi tatuajul cu apǎ cǎlduţǎ şi sǎpun si lasaţi-l liber

- ungeţi tatuajul cu unguentul recomandat: Bepanthene, Baneocin, unguent cu Kanamicinǎ

- de asemenea, este recomandat ca tatuajul să fie ferit de soarele puternic și implicit de solar.

Ca urmare a procesului de tatuare, acesta realizeaza o "crusta" care este un element important în vindecarea tatuajului. Perioada in care este formată acea "crusta" trebuie protejată, însă nu pansând-o sau înlăturând-o, ci spalând tatuajul cu apă calduță de mai multe ori pe zi (4-5 ori pe zi), apoi ungându-l cu unguentul recomandat. Treptat "crusta" se va indepărta singură, pielea revenind la calitatea inițială, însa va fi acoperită de un strat subțire sidefiu cu reflexe albastrui. La scurt timp după dispariția crustei, tatuajul va fi vindecat, însă aspectul definitiv va apărea puțin mai târziu.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Bibliografie suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Bodies of Subversion: A Secret History of Women and Tattoos (Trupuri subversive: O istorie secretă a femeilor și tatuajelor), Margot Mifflin, 2013 - recenzie

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Video