Sulfovanilină

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sulfovanilina (C8H8O6S) este un reactiv derivat din vanilină utilizat pentru determinarea ciupercilor și pentru selectarea structurilor celulare în micologie.

Definiție[modificare | modificare sursă]

Sulfovanilina și sulfobenzaldehida, strâns înrudite din punct de vedere chimic, sunt reactivi care pot fi utilizați pentru a detecta selectiv diferite structuri celulare.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Reactivii sunt folosiți în mod deosebit în mod frecvent în identificarea ciupercilor din ordinul Russulales. În anumite cazuri, ele pot fi folosite pentru a colora laticiferele, pseudo-, macro- și gloeocistidele, precum și hifele gloeoplerice. [1] Este una dintre cele mai importante reacții chimice de detectare, în special atunci când se determină genurile Russula și Lactarius. [2] Dacă reacția este pozitivă, celulele devin mai mult sau mai puțin albastre cu sulfovanilină și gri spre negricioase cu sulfobenzaldehidă. Din punct de vedere chimic, sulfovanilina sau sulfobenzaldehida este o soluție de vanilină/benzaldehidă în acid sulfuric mai mult sau mai puțin concentrat. Reactivul finit conține de obicei aproximativ 70% acid sulfuric.[3] Se crede că reactivul reacționează cu sesquiterpenele prezente în celule, mai ales dacă au funcții aldehide.

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Michael J. Larsen, H. H. Burdsall: „A consideration of the term gloeocystidium”, în: „Memoirs Of The New York Botanical Garden”, vol. 28, nr. 1, 1976, p. 123-130