Stema familiei Rusu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Stema familiei Rusu

Familia Rusu, cu origini în București și o genealogie care se intinde pana la 1890, este printre primele familii din România de după perioada 1990 care și-au asumat elemente de heraldică identitare oficiale.

Numele de familie Rusu, potrivit cercetătorilor, a evoluat în contextul românesc de după 1775, devenind o indicare exclusivă a originii etnice. O dovadă convingătoare a acestei evoluții o găsim în Recensământul Moldovei din 1777, unde persoanele erau identificate prin numele de origine, demonstrând tranziția de la etnonimul "rusul" la nume de familie.

Familia Rusu pare să-și fi avut inițial numele sub forma "Alexei", evoluție ulterior consacrată oficial sub numele de Rusu.

Stema familiei Rusu, înregistrată în Armorialul General, avizată de Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova si publicată în Monitorul Oficial, reprezintă un simbol complex al identității lor.

Armele familiei Rusu se compun dintr-un:

– Scut tăiat; în partițiunea de sus, în câmp roșu, trei bezanți de aur, 1 și 2; partițiunea de jos tăiată, de argint și negru. – Coif închis, de argint. – Lambrechini negri, căptușiți cu argint, la dextra, și roșii, căptușiți cu aur, la senestra. – Burlet: argint și negru. – Cimier: un zbor de acvilă, roșu, flancând cu aripile trei bezanți de aur, 1 și 2. – Deviză, pe o eșarfă neagră, cu litere capitale de aur: „UNIUNEA NAȘTE FORȚA”.

Marian Rusu, constitutorul, autorul și pictorul blazonului de familie, adaugă o dimensiune artistică, notabilă și culturală semnificativă în peisajul heraldic românesc.

În calitate de înalt demnitar al MLNR 1880, ocultist și esoterist român, el nu doar contribuie la patrimoniul familial, ci și la peisajul spiritual mai amplu al României.

Blazonul oficial, ilustrează cu măiestrie moștenirea familiei Rusu, subliniind motto-ul lor: "UNIUNEA NAȘTE FORȚA”, simbolizând o conlucrare de tradiții spirituale.