Rocar Autodromo 812U

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Autobuz Rocar Autodromo 812U pe linia 236, în București

Rocar Autodromo 812U este un autobuz produs de Rocar București, în colaborare cu Busotto Autodromo (Italia). Este primul autobuz cu podea joasă de proveniență românească. Modelul a fost inițial înlocuitorul lui Rocar De Simon. A fost fabricat un singur exemplar, fiind operat de către RATB. Are acceași motorizare cu modelul Rocar De Simon U412-260. A fost un model prin care ROCAR a dorit să intre pe piața autobuzelor cu podea joasă. Deși era un vehicul relativ modern, acesta nu a fost prea atractiv, probabil datorită prețului mare și capacității de producție mici a lui ROCAR, precum și a concurenței vehiculelor second-hand.

In luna Iunie a anului 2014, acesta a fost mplicat intr-un accident de circulatie cu un taxi, in urma caruia a suferit avarii insemnate. Nu s-a luat in considerare repararea lui, fiind astfel retras in parcul rece.

Motivul a fost probabil lipsa de piese pentru repararea acestuia, precum si faptul ca fabrica din Italia cu care ROCAR a avut colaborarea pentru modelul 812 a fost inchisa in urma falimentului din anul 2003, in plus, alaturi de varianta troliebuz, 812E, au fost unicate. A fost absout ultimul autobuz al Rocar care a circulat in Bucuresti, motivul pastrarii acestuia fiind podeaua coborata.

Vezi și[modificare | modificare sursă]