Rimma Ivanova

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu numele de familie respectiv, vedeți Ivanova.
Rimma Ivanova
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Stavropol-Kavkazski, Gubernia Stavropol⁠(d), Rusia Modificați la Wikidata
Decedată (21 de ani) Modificați la Wikidata
gubernia Minsk⁠(d), Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Ocupațieinfirmieră[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Premii

Rimma Mihailovna Ivanova (rusă: Римма Михайловна Иванова; n. , Stavropol-Kavkazski, Gubernia Stavropol⁠(d), Rusia – d. , gubernia Minsk⁠(d), Imperiul Rus) a fost o asistentă rusă, participantă la Primul Război Mondial. Ea a fost singura femeie din Imperiul Rus distinsă cu Ordinul militar Sfântul Gheorghe, clasa a IV-a.

Viața[modificare | modificare sursă]

Rimma Ivanova s-a născut în 1894 în Stavropol.[1] În 1913, a terminat Gimnaziul de fete Olginskaya din Stavropol, apoi a lucrat ca profesoară de școală în satul Petrovskoe (acum orașul Svetlograd⁠(d)). După izbucnirea Primului Război Mondial, a început cursuri de asistentă în Stavropol. În ianuarie 1915 s-a înrolat ca soră medicală în Armata Rusă. A fost decorată cu Crucea Sfântului Gheorghe clasa a IV-a și două medalii Sfântul Gheorghe pentru salvarea soldaților răniți pe câmpul de luptă.

Moartea[modificare | modificare sursă]

Pe 22 septembrie 1915, Rimma Ivanova a ajutat soldații răniți în bătălia de lângă satul Mokraia Dubrova (acum Pinsk, Regiunea Brest, Belarus). Atunci când ambii ofițeri ai companiei au fost uciși în luptă, ea a ridicat compania la atac și s-au repezit spre tranșeele inamice, cucerind poziția. Atacul a reușit, dar Ivanova a fost grav rănită și a murit.

Prin decretul lui Nicolae al II-lea al Rusiei, printr-o excepție, Rimma Ivanova a fost decorată post-mortem ca un ofițer cu Ordinul Sfântului Gheorghe, clasa a-IV-a.

Ea a fost înmormântată în Stavropol, lângă Biserica Sfântul Andrei, pe 24 septembrie 1915.

Memoria[modificare | modificare sursă]

O stradă din Stavropol este numită după Rimma Ivanova. Monumente în memoria ei au fost ridicate în Stavropol[2] și Mihailovsk.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Георгиевский крест для «Ставропольской девы»ru
  2. ^ „Памятники фронтовой медсестре и скульптору открыли в Ставрополе”. ТАСС. Информационное агентство. ТАСС. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Памятник героине Римме Ивановой появился в Михайловске Arhivat în , la Wayback Machine.ru

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Rimma Ivanova la Wikimedia Commons