Rampă (teatru)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Spectacolul de revistă de Everett Shinn (1908): actrița care se îndreaptă spre fosa orchestrei este luminată în principal de rampă.
O rampă modernă.

În limbajul teatrului, rampa este un spațiu aflat înaintea scenei, unde se află un dispozitiv de lumini care permite iluminarea spațiului scenic, fără a împiedica vederea spectatorilor. Ea este o zonă mai joasă, chiar în fața avanscenei, și a fost utilizată încă din vechime. La început au fost folosite lumânări, candele și lămpi cu ulei pentru iluminarea scenei, iar mai târziu, începând de la sfârșitul secolului al XIX-lea, s-au folosit iluminatul cu lămpi cu gaz și iluminatul electric încastrat în pardoseală. Luminile sunt amplasate în prezent în jgheaburi la marginea scenei, astfel încât să nu fie vizibile publicului.[1] Unele lămpi sunt orientate către o suprafață reflectorizantă pentru a difuza lumina în întregul spațiu.[2]

Alte dispozitive cu același rol precum proiectoarele orizontale aflate deasupra decorurilor și proiectoarele verticale amplasate în culise formează iluminatul scenic.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Footlight”. Dictionary of Architecture and Construction (ed. 4th). McGraw-Hill. – via Credo Reference. credoreference.com. 
  2. ^ „Indirect footlight”. Dictionary of Architecture and Construction (ed. 4th). McGraw-Hill. – via Credo Reference. credoreference.com. 
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Rampă (teatru)