Rabén & Sjögren

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rabén & Sjögren
Fondată în  Modificați la Wikidata
Fondator(i)Hans Rabén[*][[Hans Rabén (editor suedez)|​]]
Carl-Olof Sjögren[*][[Carl-Olof Sjögren |​]]  Modificați la Wikidata
SediuStockholm
Prezență online
site web oficial

Rabén & Sjögren este o editură de carte din Suedia, specializată în publicarea de cărți pentru copii și tineret.[1]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Compania editorială Rabén & Sjögren a fost înființată în 1942 de Hans Rabén⁠(d) (1905–1988) și Carl-Olof Sjögren⁠(d) (1906–1979).[1] Editura a fost cumpărată în 1948 de federația cooperatistă Kooperativa Förbundet⁠(d)[1] și a fuzionat în 1958 cu editura KF:s förlag.[2] În 1997 KF a cumpărat editura Norstedts⁠(d) și a fost format în anul următor grupul Norstedts Förlagsgrupp⁠(d),[1] care include astăzi Rabén & Sjögren.[3] Editura are ca subsidiare companiile Tidens förlag și Citadel.

Activitatea editorială[modificare | modificare sursă]

Editura și-a concentrat activitatea pe publicarea de literatură pentru copii și tineret⁠(d) și a obținut un mare succes prin publicarea cărților lui Astrid Lindgren (1907–2002).[1] Colaborarea editurii cu Lindgren a început când a publicat cartea ei de debut, Britt-Mari lättar sitt hjärta⁠(d) (1944), care a ocupat locul al doilea la un concurs de cărți pentru fete anunțat de editură în 1944. Astrid Lindgren a lucrat ca redactor al editurii în perioada 1947–1970 și a întâlnit-o acolo în 1953 pe ilustratoarea Ilon Wikland⁠(d), cu care a colaborat timp de câteva decenii.[4] Ea a publicat ulterior aici cartea Bröderna Lejonhjärta⁠(d) (1973).

Alți autori publicati de editură sunt Enid Blyton, Jostein Gaarder,[5] Anders Jacobsson⁠(d), Sören Olsson⁠(d), Viveca Lärn⁠(d), Gunilla Bergström⁠(d), Ove Allansson⁠(d), Svante Foerster⁠(d), Hans O. Granlid⁠(d), Birger Norman⁠(d), Inger Edelfeldt⁠(d), Inger⁠(d) și Lasse Sandberg⁠(d), Mårten Sandén⁠(d), Paul-Jacques Bonzon⁠(d), Lennart Hellsing⁠(d), Niklas Krog⁠(d), Barbro Lindgren⁠(d), Per Nilsson⁠(d), Mari Kjetun⁠(d), Hans Peterson⁠(d) și Edith Unnerstad⁠(d).

Rabén & Sjögren a publicat, printre altele, Svenskt författarlexikon⁠(d) („Dicționarul autorilor suedezi”), un dicționar bibliobiografic al autorilor de limbă suedeză în zece volume, care a apărut între anii 1942 și 1981.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e „Rabén & Sjögren Bokförlag AB – Uppslagsverk”, NE Nationalencyklopedin, accesat în  
  2. ^ Nationalencyklopedien multimedia plus, 2000 (uppslagsord AB Rabén & Sjögrens bokförlag)
  3. ^ History of Rabén & Sjögren, Rabén & Sjögren, arhivat din original la , accesat în  
  4. ^ Roswitha Budeus-Budde (), „Zu zart”, Süddeutsche Zeitung (24), p. 24, accesat în  
  5. ^ „Böcker och ljudböcker sedan 1823” (în suedeză). Norstedts bokförlag. Accesat în . 
  6. ^ „Svenskt författarlexikon”. runeberg.org (în suedeză). . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]