Râul Głuchy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Râul Głuchy
Date geografice
EmisarCzarna[*]  Modificați la Wikidata
Cotă la vărsare444,2 m.d.m.
Punct de vărsarePolana
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă13,15 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversatePolonia  Modificați la Wikidata
Principalele localități traversateSkorodne, Polana

Głuchy este un râu care curge în sud-estul Poloniei. Are o lungime de 13,15 km[1] și este un afluent de stânga al râului Czarna.[2]

Pârâul izvorăște din Munții Sanok-Turka[3] și curge la vale între masivele Ostre și Otryt, care sunt incluse adesea de geografi în Munții Bieszczady de Vest. Cursul său începe la capătul sudic al masivului Ostre, la o altitudine de aproximativ 740 m deasupra nivelului mării, și continuă în jumătatea sa superioară spre vest, traversând teritoriile fostelor sate Chodak și Pawłówki și apoi teritoriul satului Skorodne.[4] Râul își schimbă apoi direcția spre nord-vest, traversează localitățile Polana Ostre și Polana, unde se varsă în râul Czarna (la o altitudine de 444,2 m deasupra nivelului mării).[5] Pe toată lungimea cursului său, Głuchy colectează atât de pe dreapta, cât și de pe stânga apele mai multor pâraie care curg de pe versanții vecini.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite geoportalKZGW
  2. ^ a b „Nazewnictwo geograficzne Polski. Tom 1. Hydronimy. Część 1. Wody płynące, źródła, wodospady” (PDF). Główny Urząd Geodezji i Kartografii. p. 72. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  3. ^ „Moczary. Wieś gdzie kończy się droga.”, Bieszczadzka24.pl, , accesat în  
  4. ^ „Skorodne / Twoje Bieszczady”, Twojebieszczady.net, accesat în  
  5. ^ a b „Głuchy na mapie Geoportalu Polskiej Infrastruktury Informacji Przestrzennej”. Główny Geodeta Kraju. Accesat în . 
  6. ^ „Głuchy na mapie Geoportalu Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej >> Moduł: Obszary Dorzeczy (wynik wyszukiwania)”. Krajowy Zarząd Gospodarki Wodnej. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Bieszczady i Góry Sanocko-Turczańskie. Mapa turystyczna. Skala 1:75 000. Wydanie trzecie. Varșovia: PPWK SA. ISBN 83-7329-436-8.