Psihologie inversă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Psihologia inversă este o tehnică de convingere care folosește falsa susținere a unei credințe sau a unui comportament contrar celui susținut în prezent.

Această tehnică se bazează pe fenomenul psihologic al reacțiunii, în care o persoană are un răspuns emoțional negativ ca reacție la încerarea de a fi convins, și astfel alege opțiunea contrară celei susținute.

Este utilizată des pe copii din cauza lipsei lor de întelegere psihologică și a ratei mai mare de reacțiune.

Deși această tehnică de manipulare este una foarte simplistă și aparent foarte ușor de folosit, cunoașterea psihicului interlocutorului nostru este crucială și nu ne putem lipsi de ea înainte să ne decidem să aplicăm psihologia inversă. Subiecții care aplică metoda de față într-un mod eronat riscă să trezească suspiciunea „victimei” sau sentimentul ca aceasta din urma a fost exploatată, ori chiar reacții contrare celor la care s-au așteptat.

Ce este psihologia inversa? Atunci cand o persoana recurge la psihologia inversa, ea ofera argumente puternice in favoarea unei decizii sau a unui comportament, in timp ce, in secret, doreste ca aceste argumente sa provoace reactiile opuse. Tactica pare foarte simpla, insa de cele mai multe ori functioneaza. De ce? Raspunsul este pentru ca nu ne place sa ni se zica ce sa facem, motiv pentru care avem tendinta de a actiona invers fata de cum suntem presati sa actionam. Astfel, ne asiguram libertatea si autonomia, unul dintre cei mai importanti factori motivatori care nu tin de supravietuire. Cand functioneaza psihologia inversa? Vestea buna este ca, daca ai nevoie sa influentezi pe cineva, exista mai multe strategii de persuasiune pe care le ai la indemana, insa psihologia inversa este una dintre cele mai folosite de catre oameni. Totusi, ea nu functioneaza in toate cazurile, ci succesul ei depinde in mare masura de tipul de persoana cu care ai de a face.

VEZI SI: Imbunatateste-ti inteligenta emotionala: invata cand sa taci In general, oamenii care se conformeaza raspund cel mai bine la cererile directe. Daca ai de a face cu o persoana care stii ca lasa de la ea si urmeaza adesea dorintele celorlalti, psihologia inversa nu va avea efectul scontat. Categoria de oameni asupra carora poti folosi aceasta tactica sunt cei rezistenti la schimbare. In cazul acestora, cererile directe nu functioneaza. Psihologia inversa nu se aplica atat de simplu, ci trebuie sa fie adaptata la circumstantele persoanei cu care ai de a face. De exemplu, daca ii spui unei persoane dependente de alcool: "Nu ai nevoie de tratament", incercand sa starnesti reactia opusa, este foarte probabil ca mai degraba sa obtii o aprobare, datorita faptului ca individul respectiv are interesul sa fie de acord cu tine.

Asadar, cum se foloseste psihologia inversa in cazul persoanelor rezistente la schimbare?

Pentru ca tentativele de influentare vor fi detectate rapid de catre aceste persoane, strategia consta in crearea unui argument impotriva celui care influenteaza (tu). Astfel, in loc sa ii spui unei persoane dependente de alcool ca are nevoie de tratament, poti sa ii spui ca nu o poti forta sa actioneze in aceasta directie si ca numai ea poate decide ce este mai bine propria persoana, chiar daca tu ai dovezi care iti pot sustine punctul de vedere. Aceasta forma subtila de psihologie inversa intareste autonomia individului, atat de importanta in cazurile de oameni rezistenti la schimbare.


Este psihologia inversa o forma de manipulare? Psihologia inversa face parte din strategiile cele mai eficiente de influentare descoperite in ultimele decenii. Orice forma de persuasiune poate fi privita ca manipulare, insa aceasta nu inseamna ca este o actiune indreptata impotriva celuilalt, cu scopul unic de a obtine ceva de la el. La fel cum circumstantele difera, folosirea psihologiei inverse nu are neaparat la baza o intentie rea. Exista numeroase cazuri in care ea poate fi utilizata pentru a ajuta o persoana incapatanata, care nu asculta sfaturile celor din jur. Parintii pot folosi psihologia inversa cand interactioneaza cu copiii lor, pentru a obtine rezultate mult mai bune in educarea si formarea lor. Decat sa ii impui unui copil sa actioneze intr-un anumit fel, poti alege o abordare diferita, astfel incat sa nu se simta constrans. Acelasi lucru se aplica si in cazul persoanelor dependente, care au nevoie de ajutor, sau chiar si la birou, cand ai de a face cu sefi si colegi dificili.

Asadar, psihologia inversa este o tehnica de influentare la indemana tuturor. Linia fina care exista intre manipulare si persuasiune tine cel mai mult de motivatia pe care o ai atunci cand alegi o strategie de acest fel: vrei sa obtii ceva care este impotriva interesului celelalte persoane, ceva inofensiv, sau vrei sa convingi persoana respectiva sa actioneze intr-o maniera care i-ar fi de folos? Raspunsul la aceasta intrebare va clarifica problema de moralitate care se ridica din utilizarea tehnicilor de influentare.